«За нас грало справжнє сузір’я. А забив звичайний студент». Історія першого голу чемпіонатів України

Люди на цьому фото – Сергій Журавльов і Андрій Уткін. На матчах Favbet ліги вони виконують функції судді-інформатора і статистика. При цьому мало хто знає, що Сергій Олексійович і Андрій Валентинович брали участь у першому в історії українських чемпіонатів матчі, який відбувся 5 квітня 1993-го. Як представники однієї команди. Уткін був нападником київського «Політехніка», Журавльов – головним тренером.

«Політехнік» ту гру юнацькій збірній України (U18) з зірковими у недалекому майбутньому Климентьєвим, Марковським і Матвійчуком у складі програв 5:7. Але саме представникові КПІ на сьомій хвилині судилося закинути першу в історії чемпіонатів України шайбу.

«За нас тоді виступало пів «Сокола» 80-х, зокрема Сашко Куликов, Толик Хоменко, – згадує Сергій Журавльов. – Юра Шундров у черзі стояв, щоб за нас повиступати, бо воротарів мали достатньо. Женя Шастін грав за нас у тому чемпіонаті, який тривав тиждень, ледь завершивши сезон у складі омського «Авангарда». Але перший гол судилося провести не комусь з легенд, а Сашкові Корецькому, на ту мить звичайному студентові Політеху, який грав у хокей радше в своє задоволення. Тоді хлопцеві було 22».

Олександр Корецький у юності навіть встиг пограти за дубль «Сокола», команду ШВСМ у другому дивізіоні чемпіонату СССР. Це було в сезоні-1987/1988. Ставши студентом Політехнічного інституту, він виступав на рівні вузів. Аж поки команда не почала виступати в чемпіонатах України. Останньою командою в кар’єрі Олександра був сіверськодонецький «Хімік», за який Корецький у сезоні-2003/2004 провів 14 матчів, у яких закинув 7 шайб і віддав 3 асисти.

Вас може зацікавити