За честь прапора. Анонс матчу збірних України та Італії

Сьогодні, 12 листопада, починаючи з 16:00 за київським часом збірна України в Будапешті, на льоду арени «Тюске», яка може вмістити 4000 глядачів, зіграє перший матч на Меморіалі Тамаша Шаркозі, турнірі, який є етапом серії Euro Ice Hockey Challenge. Суперником нашої команди буде представник топ-дивізіону, збірна Італії, котра напередодні в стартовому поєдинку змагань поступилася 1:4 угорцям.

Турнір

Цьогоріч у лютому Угорська хокейна асоціація (MJSZ) вирішила, що листопадовий турнір збірної буде називатися на честь Тамаша Шаркозі, легендарного президента MJSZ, професора права, який помер 4 лютого 2020 року, 80-річним. У період з 1988 по 1998 роки Шаркозі був в авангарді домашнього хокею, створюючи умови для того, щоб спорт піднявся на рівень. Він здійснив поштовх у вихованні молоді, завдяки ньому зросло покоління гравців вікової групи 1975-1977 років народження, якими дуже пишаються угорці, золоту генерацію, якій містер Шаркозі надав безпрецедентні ресурси для розвитку. Ці кроки спершу призвели до стабільного виступу угорського чоловічого хокею у другому за силами дивізіоні світового хокею, а завершилося виходом у топ-дивізіон у 2008 році.

Навіть покинувши посаду президента MJSZ, Тамаш Шаркозі залишався великим прихильником хокею, відвідував усі можливі матчі. Крім того, він брав активну участь в організації угорського хокею, допомагаючи менеджерам спорту своїми порадами. У 2019 році Шаркозі став членом Зали слави угорського хокею.

Арена Tuskecsarnok

У першому Меморіалі Тамаша Шаркозі візьме участь три команди – представник топ-дивізіону збірна Італії, збірна Угорщини, яка виступає в ешелоні 1А і українська збірна, яка представляє дивізіон 1В.

Суперник

Першим суперником збірної України в буде команда Італії. Хокейна «Скуадра адзурра» впродовж двох попередніх чемпіонатів світу поспіль виступала в елітному дивізіон світового хокею. За підсумками останньої з першостей планети, цьогоріч навесні італійці посіли останнє 16-те місце і мали б понизитися в класі. Якби не особливості постковідного сезону, в якому IIHF заморозила рух між дивізіонами. На чемпіонаті світу в Ризі італійці програли усі сім матчів з загальною різницею шайб 11-41 (зокрема 3:11 Казахстану і 4:9 – Німеччині).

Загалом на світових першостях в елітному дивізіоні збірна Італії виступала 28 разів, іноді випадаючи звідти на тривалий період. Лише з 1992-го по 1999-й італійці затримувалися в еліті на регулярній основі, в 1994-му навіть посіли шосте місце і вибули звідти саме в той рік, коли серед найкращих дебютувала збірна України. З того часу «Скуадра адзурра» виступає немов ліфт, підіймаючись і опускаючись між топ-дивізіоном і дивізіоном 1А.

Цьогоріч улітку італійці взяли участь у фінальному раунді олімпійської кваліфікації в Ризі, де зазнали трьох поразок у трьох матчах – 0:6 господарям латвійцям, 0:2 Франції, 1:2 Угорщині.

Поступилися італійці й у першому поєдинку на Меморіалі Тамаша Шаркозі. Вчора ввечері «Скуадра адзурра» програла збірній Угорщини 1:4. Угорці закинули дві шайби у другому періоді, двічі зусиллями Петера Вінце і Вілмоса Ґалло реалізувавши більшість. У середині заключного періоду Сімон Берґер одну шайбу відіграв, але в кінцівці Дьордь Надь і натуралізований фін Расмус Кулмала збільшили перевагу господарів.

«Італія приїхала не в бойовому своєму складі, – сказав, переглянувши матч з трибуни «Тюскечарнока» асистент головного тренера збірної України Костянтин Сімчук. – Дуже сподобалася гра італійського голкіпера Давіде Фадані. В принципі, ще з тих часів, коли за збірну виступав я, італійські голкіпери завжди грали проти нас вдало. Загалом навіть програний збірною Італії поєдинок проти угорців продемонстрував високий рівень команди. Колектив під керівництвом канадського фахівця Ґреґа Айрленда діє агресивно, жорстко».

56-річний Айрлендс очолив збірну Італії якраз цьогоріч. До того він три сезони тренував швейцарський «Луґано» і ще два – італійський «Больцано». В Європі Ґреґ вперше опинився в 2010-му, а до того довгий час, із 1992-го працював із клубами різних ґатунків у північноамериканському хокеї. Вінцем його діяльності там була праця з клубами АХЛ «Ґранд Репідс Ґріффінс» (2005-2007) і «Сан-Антоніо Ремпейдж» (2007-2010).

Зі всього видно, що на цьому турнірі Айрлендс переглядає кандидатів у збірну на перспективу. Згадуваний Костянтином Сімчуком голкіпер Фадані має 20 років. Він входить у систему швейцарського клубу «Луґано» і вважається вельми талановитим. За національну збірну Давіде дебютував, провівши три поєдинки на цьогорічному чемпіонаті світу. Автор єдиної шайби, 22-річний нападник Сімон Берґер виступає за клуб «Пустерталь». У національній збірній він дебютував ще у 2018-му, але в офіційних турнірах ще не виступав.

Повним дебютантом команди є оборонець першої пари «Скуадри адзурри» на турнірі в Будапешті 25-річний Ділан Де Перна. Будучи італійцем за походженням, Ділан народився в Міссісаузі (штат Онтаріо, Канада), перші кроки в хокеї робив удома, а в Європу, щоб виступати за «Больцано», переїхав лише в 2020-му. Де Перна грає в парі з іншим представником «Больцано» 28-річним Алексом Трівельято, який виступає у збірній на стабільній основі з 2014 року.

Склад збірної Італії в матчі проти угорців виглядав так: Фадані; Ді Перна – Трівельято, Павлу – Шпорнберґер, Марцоліні – Сорекреппа, Дефранческо – Тауферер; Франк – Міцці – Петан, Берґер – І. Делука – Фелічетті, С. Костнер – Тедеско – Траверса, С. Делука – Ґлюк – Мантінґер, Санна.

Ґреґ Айрленд разом із асистентами Дієго Сканделлою та Ларрі Гурасом, а також з новим тренером воротарів Кемероном Макдональдом привіз до Будапешта надзвичайно молодий склад, середній вік якого складає 24 роки. Перед вильотом в Угорщину «Скуадра адзурра» провела дводенний міні-збір у  Больцано.

У складі італійської команди немає багатьох звичних для чемпіонатів світу імен, але не бракує повних дебютантів, причому значно молодших, ніж вище згадуваний Де Перна. Мова зокрема про нападника «Кортіни» Марко Санну, включеного до списку останньої миті. Натомість Дієго Костнер і Саймон Пітчілер випали з обойми через проблеми зі здоров’ям. Крім Санни і Де Перни, дебютували за італійців у вчорашньому матчі оборонець Марко Дефранческо, а також нападники Джозеф Міцці та Даніель Тедеско.

«Ми їдемо до Будапешта з молодою командою, – сказав перед вильотом до Будапешта прес-службі Федерації хокею Італії Ґреґ Айрленд. – найперше ми прагнемо накопичити корисний досвід на майбутнє. Для багатьох молодих гравців це буде нагода показати себе та зрозуміти, що означає грати на міжнародному рівні».

Історія стосунків

В офіційних матчах збірні України та Італії зустрічалися чотири рази і здобули по дві перемоги. В першому з тих протистоянь у рамках чемпіонату світу-2006 в елітному дивізіоні брали участь обидва тренери нинішньої збірної. Тоді в поєдинку, який відбувався у Ризі, Костянтин Сімчук захищав ворота, а Вадим Шахрайчук був центрфорвардом і став асистентом у ситуації, коли першу шайбу закидав Костянтин Касянчук.

Італія – Україна – 2:4

Шайби: 0:1 – Касянчук (Шахрайчук, Остроушко, – більш.), 14:54. 0:2 – Сальников (Бобровников, Дяченко, – більш.), 21:08. 1:2 – Бусілло (Тревізані, Чіроне) 32:25. 1:3 – Гунько (Литвиненко), 51:11. 2:3 – Борґателло (Мольтені, – більш.) 55:38. 2:4 – Дяченко (Гунько, – п.в.), 57:56

Друга офіційна зустріч нинішніх суперників припала на олімпійську кваліфікацію до Ванкувера-2010. 5 лютого 2009 року в Ризі на лід у светрах нашої команди виходили Шахрайчук, а також капітан сучасної збірної України Андрій Міхнов. Він і закинув шайбу, яка виявилася переможною.

Італія – Україна – 2:3

Шайби: 0:1 – Варламов (Касянчук, Наваренко, – подв. більш.), 14:38. 0:2 – Варламов (О. Тимченко, Касянчук), 52:52. 0:3 – Міхнов (Побєдоносцев), 54:28. 1:3 – Сканделла (Фонтаніве, Ансольді), 55:11, 2:3 – Рамозер (Соуза, Піттіс), 55:37

Втретє команди грали в рамках чемпіонату світу-2009 в першому дивізіоні у польській Торуні. У цій грі також грали Сімчук, Шахрайчук і Міхнов, якому тоді було 25. Суперники мали величезну перевагу за кидками – 39:17. А їх воротар Томас Траґуст записав до свого активу шат-аут.


Андрій Міхнов та Вадим Шахрайчук знають, як грати проти італійців

Італія – Україна – 2:0

Шайби: 1:0 – Рамозер (Страццабоско, – більш.), 34:01. 2:0 – Фонтаніве (Гельфер, – п.в.), 58:36

В останнє на офіційному рівні нинішні суперники грали у рамках чемпіонату світу-2015 у польському Кракові. У тому матчі з гравців нинішньої збірної України грали нападники Міхнов і Роман Благий, які до того ж грали разом у першій ланці, а також Віталій Лялька. Був тоді в складі й Віктор Захаров. Але він вчора розташування нашої команди покинув.

Італія – Україна – 2:1ОТ

Шайби: 1:0 – Іґначак (Маркетті, Інсам, — більш.), 24:26. 1:1 – Захаров (Бондарєв, Побєдоносцев), 26:25. 2:1 – Інсам (Еґґер, Ант. Бернар), 60:16

Наші реалії

Тренерський штаб збірної України на чолі з Шахрайчуком провів якісні триденні збори на льоду броварського «Терміналу», визначивши за їх підсумками обойму з 22-х хокеїстів, які вирушили до Будапешта. Вперше за останніх два роки зібравшись майже в оптимальному складі, збірна готувалася була сповнена сподівань дати бій вищим за класом суперникам. Проте нині плани підкоригувалися і всі тренерські напрацювання знівелювалися.

Представники «Донбаса», який є чинним чемпіоном країни, залишили розташування збірної після того, як їх відізвав, до того зірвавши засідання загальних зборів ТОВ «Українська хокейна ліга», власник ХК «Донбас» Борис Колесніков.

Під тиском обставин покинули команду оборонці Пилип Пангелов-Юлдашев і Віталій Андрейків (обидва – «Донбас»), Павло Таран («Краматорськ»), нападники Микита Буценко, Ілля Коренчук, Віктор Захаров і Олександр Пересунько (усі – «Донбас»).

Характер, професіоналізм і патріотизм з хокеїстів «Донбаса» проявив нападник Віталій Лялька, який прийняв особисте рішення – залишитися в збірній. Реакцією на принциповість Віталія було розторгнення з ним контракту, про що клуб «Донбас» повідомив через свої офіційні сторінки.

Таким чином, у лавах збірної України залишилося 14 хокеїстів: воротарі – Дмитро Кубрицький, Олег Петров; оборонці – Денис Матусевич, Іван Сисак, Євген Ратушний і Всеволод Толстушко; нападники – Роман Благий, Тимур Гриценко, Олексій Ворона, Іван Савченко, Віталій Лялька, Вадим Мазур, Олександр Костиков, Дмитро Німенко і капітан Андрій Міхнов.

 

Хокеїсти збірної України на вчорашньому матчі Угорщина – Італія

Іншими словами, напередодні матчу проти збірної Італії в рамках Меморіалу Тамаша Шаркозі у рамках Euro Challenge тренерський штаб мав гравців лише на дві п’ятірки. Враховуючи, що цього замало, Вадим Шахрайчук і Костянтин Сімчук вирішили звернутися за допомогою в команду-лідера поточного регулярного чемпіонату Української хокейної ліги, київський «Сокіл». Відгукнулися семеро гравців, які наразі виступають із російськими паспортами, але мають українське коріння і хочуть прийняти громадянство нашої держави. То – оборонці Єгор Мажуга, Михайло Рибалко і Андрій Алексєєв, нападники Єгор Кузьменко, Антон Рубан, Олександр Павленко та Андрій Смирнов. Можливо, тренерський штаб звернув би увагу й на інших хокеїстів, але вибір робився найперше серед виконавців, які не мали проблем з візами, ули вакциновані і мали негативні ПРЛ-тести.

Поряд із тим, заслуговує на особливу відзнаку принципова позиція ще одного провідного українського клубу – «Кременчука». Керівництво колективу з Полтавщини, його тренерський штаб завжди ідуть на зустріч національній збірній, відправляють у потрібні строки всіх хокеїстів, у послугах яких зацікавлені тренери національної і молодіжних збірних. «Кременчук» завжди демонстрував, що національна команда є для них пріоритетом і залишався принциповим та незалежним у товаристві з обмеженою відповідальністю «Українська хокейна ліга».

Зауважимо, що в Україні трансляції матчу Меморіалу Тамаша Шаркозі будуть доступні на телеканалі «Спорт 1» і Yutube-каналі ФХУ за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=9GOcIfiIsQg

Іван Вербицький, прес-аташе ФХУ, з Будапешта

VBET Ukraine — Титульний партнер національної збірної команди України з хокею


Вас може зацікавити