З коліс і на лід. Збірна України розпочала підготовку до олімпійської кваліфікації

Збірна України прибула в польський Сосновець, де розпочала підготовку до передкваліфікаційного олімпійського турніру, який відбудеться в тому ж Сосновці 8-11 січня. Група гравців, які виступають в українському чемпіонаті, разом з тренерським штабом і персоналом команди виїхали з України відразу після скандального матчу Favbet ліги «Київ Кепіталз» – «Дніпро», який (не)завершився 3 лютого ввечері.

До складу делегації увійшло п’ятеро учасників того поєдинку – херсонці Едуард Захарченко, Євген Ратушний і Микита Сидоренко, кияни Ярослав Панченко і Владислав Куцевич, котрий останньої миті замінив у складі травмованого Іларіона Купріянова. Крім того, лікарем і сервісменом команди є Володимир Секретний і Анатолій Шкура, котрі виконують ті ж функції у «Кепіталз». Треба віддати усім переліченим належне: попри живі емоції поєдинку продовжувати суперечку за межами льоду ніхто не став. Перекинувшись кількома загальними фразами і жартами, представники «Дніпра» і «Кепіталз» швидко переключилися на інтереси збірної.

Польща зустріла українців дощем, котрий супроводжував українців більшу частину дороги і майже не припинявся протягом недільного дня в самому Сосновці. У готелі на «українську» частину команди вже очікували представники польського чемпіонату Пилип Пангелов-Юлдашев, Андрій Денискін, Ілля Коренчук, а також представник Балтійської ліги, голкіпер Сергій Писаренко. Пізніше до них приєдналися представник команди другого словацького дивізіону «Паважська Бистриця» Олексій Ворона, а також представники фінського і шведського чемпіонатів Артем Гребеник, Данило Трахт і Фелікс Морозов. «Скандинави» прибули в готель на таксі разом із головним тренером команди Дмитром Христичем.

Найближчими днями до команди повинні долучитися ще п’ять хокеїстів – капітан Ігор Мережко, єдиний представник заокеанського хокею Артур Чолач, Іван Сисак, Євген Фадєєв і Олександр Пересунько.

Вчорашнє вечірнє тренування команда провела без них. І без Фелікса Морозова, який не тренувався через те, що не зміг вчасно отримати багаж зі спорядженням в аеропорту. Заняття вийшло доволі інтенсивним. Тренери назвали його втягуючим.

«Непогано хлопці побігали, виконали навідні вправи, які дозволяють відчути, де ми, з ким і що будемо робити, – коментує Дмитро Христич. – Вважаю, що працювали хлопці в доброму настрої. То не було тренування, на якому довелося б працювати через «не можу». Тому в ньому й брали участь зокрема хлопці, які ввечері зіграли матч між «Кепіталз» і «Дніпром».

Разом з тим, Микита Сидоренко, який є єдиним абсолютним дебютантом команди, каже, що тренування далося йому не так уже й легко: «Матч, ніч у дорозі – тренуватися сьогодні було доволі важко. Вважайте, що на лід вийшли фактично з дороги. Плюс мені поки доводиться знайомитися з людьми. За прізвищами знаю всіх хлопців, а особисто майже ні з ким не знайомий. Це поки незвично і в побуті, і на льоду. Останніх півроку я грав лише в поєднанні з Іллею Криклею і Сергієм Стецюрою. Тепер доводиться знаходити спільну мову з новими партнерами. З хлопців, які зараз у збірній, грали разом лише з Данилом Трахтом, на чемпіонаті світу U20. Також були в одній команді з Іллею Коренчуком. Це, мабуть, усе. На першому тренуванні працював спільно з Віктором Захаровим і Данилом Трахтом».

Натомість форвард «Унії» з Освенцима Андрій Денискін опинився у звичній в усіх розуміннях атмосфері. «ArcelorMittal Park – нова арена, місцевий клуб «Заґлембе» грає на ній перший сезон, тому тут нові, швидкі борти, – каже Андрій. – Сама льодова коробка в порівнянні з іншими польськими – найменша за розміром. Тут завжди швидкий хокей, шайба в постійному русі. Також відзначу, що тут дуже доброї якості лід. Думаю, в цій коробці перевагу матиме той, хто щільніше гратиме в обороні. Скажімо, нам важко тут грати проти «Заґлембе», бо вони діють щільно, встигають накривати кожного гравця один в один. На цій арені зазвичай багато фізичної боротьби. Польська збірна теж уже має уяву про те, як треба грати на ArcelorMittal Park. Торік восени вони проводили тут «челлендж». Але, думаю, звикнемо й ми. Позаду перше тренування, у понеділок буде ще одне, потім – товариський матч з корейцями. Перше тренування вийшло доводі важким. Поговорив з гравцями з польської ліги. Ми зійшлися на думці, що тренування в нас на цьому етапі сезону трохи спокійніші, більше занять з ухилом на тактику, спрямованих на відпрацювання дій у більшості й меншості, а також на грі в рівних складах. А зараз нам після вихідного дали змогу продихатися».

Товариський матч проти збірної Кореї запланований на 6 лютого, на 20:00 за київським часом.

Іван Вербицький, прес-аташе ФХУ

INNOVECS – титульний партнер національної збірної

Вас може зацікавити