Юрій Кириченко: «Румунія і Польща зняли будь-які обмеження щодо участі українців у своїх чемпіонатах»

Керівник спортивного відділу Федерації хокею України розповів, чому нашу юніорську збірну не вдалося заявити для участі в чемпіонаті Чехії і як ФХУ сприятиме розвитку молодих хокеїстів, враховуючи нинішні реалії воєнного стану.

– Пане Юрію, питання про участь збірної України U20 у чемпіонаті Чехії останнім часом було найцікавішим для нашого хокейного середовища. Проте остаточної відповіді досі не чув ніхто. Що маємо зараз?

– Враховуючи, що в нашій країні війна, ми розуміємо, що нашим молодим хокеїстам потрібен розвиток. Особливо з урахуванням, що українська збірна U18 за підсумками недавнього чемпіонату світу вийшла в дивізіон 1А. Хочеться, щоб цей результат був не коротким спалахом, а для початку щоб наша юнацька команда в другому за силами ешелоні світового хокею закріпилася. Також працюємо над тим, щоб у дивізіон 1А вийшла збірна U20. З огляду на це ми шукали варіанти, як в умовах воєнного стану подбати про розвиток. Під розвитком розуміємо не лише регулярні тренування на льоду і землі, а й участь у змаганнях, де створене конкурентне середовище, в якому буде змога рости і прогресувати. При всій повазі до українських хокейних шкіл, ми працюємо в замкнутій екосистемі. Інколи бачення хокею в світі відрізняється від нашого. Буває, що ми не встигаємо за новими тенденціями.

Виступаючи в чемпіонаті однієї з провідних хокейних країн світу, ми знаходилися б у найкращому хокейному середовищі. Тому вирішили рухатися в цьому напрямі відразу після завершення світової першості серед юнаків в італійському Азіаґо. Розглядали варіанти з кількома іноземними чемпіонатами. Та, враховуючи попередні домовленості, зупинили свій вибір на Чехії. Там – одна з трьох найсильніших молодіжних ліг Європи. І прецеденти з виступами іноземних команд, на відміну від Фінляндії та Швеції, у чехів були. Окрім того, виступати в Чехії для нас було б значно бюджетніше, ніж у якійсь скандинавській лізі.

Спершу Федерація хокею Чехії відреагувала на наш запит схвально. Під час Конгресу IIHF представники Української федерації тісно спілкувалися з чеськими колегами. Ми відчували підтримку й запевнення, що юніорська збірна України гратиме в чемпіонаті Чехії. Проте невдовзі після завершення Конгресу відбулися вибори президента Федерації хокею Чехії. Новим її очільником став Алоїс Гадамчик. Паралельно в Чехії відбулося переформатування внутрішніх змагань. За його наслідками чисельність команд у юніорській лізі зменшилася, а іноземних команд до участі там не допустили. Ті формати співпраці з проведенням товариських матчів і спільних тренувань з чеськими командами, які нам запропонували як альтернативний варіант, нас не влаштували. Це було не зовсім те, що нам потрібно.

Шкода, бо ми провели великий об’єм роботи: вели перемовини з гравцями, потенційними спонсорами, склали бюджет для участі юніорської збірної в України в чемпіонаті Чехії і проживання спортовців за кордоном. Звісно, ми дуже розчаровані, що врешті отримали негативну відповідь. Однак мусимо змиритися і шукати інші варіанти. Наразі основним нашим завданням є працевлаштування українських хокеїстів, які є кандидатами в юнацьку і юніорську збірні, в конкурентних європейських чемпіонатах.

– Якісь кроки в цьому напрямі вже зроблені?

– Сприяє нашим намірам зокрема Міжнародна федерація хокею. Минулої п’ятниці ми отримали лист від IIHF, у якому отримали запевнення, що головний управлінський орган світового хокею зі свого боку знімає будь-які обмеження щодо переходів українських гравців. Це пов’язано зокрема з оплатою тієї вартості трансферу, яка мала надходити IIHF. Також Міжнародна федерація рекомендувала зняти з українців обмеження національним федераціям. На зустріч уже пішли Румунія і Польща. Ці національні федерації вже зняли будь-які обмеження щодо переходів і виступів українських хокеїстів у їх чемпіонатах. Наразі на порядку денному розгляд цього питання у Чехії та Словаччині. Після завершення літніх відпусток розглянуть ці питання в інших європейських країнах, куди вже виїхали українські діти і юнаки і куди можуть перейти професійні гравці.

Звичайно, додатково треба проаналізувати трансферні процедури, процес їх зміни стосовно різних виконавців, а також тих гравців, які виступали у європейських чемпіонатах раніше. На узгодження потрібен певний час. Тому батьки тих хокеїстів, які виїхали за кордон, мають потерпіти і дочекатися рішень окремих національних федерацій. IIHF може їм давати рекомендації, а не наказувати, що робити. Обмеження щодо участі українських хокеїстів у кожному окремо взятому чемпіонаті приймаються на місцях.

Іван Вербицький, прес-аташе ФХУ

Вас може зацікавити