Юнацька збірна України взяла участь у дводенному воркшопі організованому Радою Європи спільно з Міністерством молоді та спорту України

«Це унікальний формат заходу: тут поєдналась експертиза, фаховість та напрацювання як спортивного, так і молодіжного сектору Ради Європи». Вперше Міністерство молоді та спорту України разом з Радою Європи та Федерацією хокею України проводять навчально-освітній семінар. Під час навчально-тренувального збору в Будапешті юнацька збірна України, окрім тренувальної частини, взяла участь у воркшопі, провідною темою якого є боротьба з мовою ворожнечі та дискримінацією у спорті. 

«Основна мета – згуртування команди, обізнаність у їхніх правах та можливостях. Вони мають вони розуміти як себе поводити в різних критичних ситуаціях, та що важливіше, як себе захистити, – розповідає про тему проведення семінарів віцепрезидентка ФХУ Александра Слатвицька. – Більшість наших юних спортсменів виступає за кордоном і, у звʼязку з повномасштабною війною в Україні, змушені проживати без батьків, тобто без того постійного захисту, який має отримувати будь-яка дитина їхнього віку».

Протягом останніх років зі спортсменами траплялось все більше ситуацій, попередити які могли знання та дотримання принципів доброчесності. З цієї причини, в рамках співпраці ФХУ з Міністерством молоді та спорту щодо поглиблення знань спортсменів про їхні права, обовʼязки та згадані принципи доброчесності, було заплановано провести такий захід.

Важливо відзначити, що для українського спорту цей захід став унікальним, оскільки вперше проводиться освітня програма для групи з 30 осіб, які поєднують обидві засади функціонування Мінмолодьспорту – учасники є представниками української молоді, які професійно займаються спортом. «Кожен із цих хлопців – майбутній амбасадор України та свого виду спорту, який має уособлювати найвищі моральні цінності як і професійного спортсмена, так і молодого українця. Нам важливо з юного віку розповідати гравцям про їхні права та обовʼязки й показувати на практиці, що у боротьбі за належне ставлення вони ніколи не залишаться самі», – підкреслює Александра Слатвицька.

У вівторок, 2 квітня, наша збірна зустрілась з Наталією Радчук, керівницею управління міжнародного співробітництва та європейської інтеграції Міністерство молоді та спорту України. Темою зустрічі став загальний огляд програми перед початком воркшопу з європейськими експертами. Окрім цього, разом із Наталією хокеїсти обговорили тему патріотичності та національної свідомості. «Сьогодні важливо говорити про Україну і українське правильно. Перемагаючи, ми співаємо гімн України й часто отримуємо з трибун наші прапори. В такі моменти понад все відчувається цінність цих символів, однак аби вона не втрачалась, про неї потрібно говорити», – згадують за підсумками лекції гравці.

Воркшоп розпочався зі знайомства української збірної із принципами Європейської спортивної хартії з акцентом на актуальності її засад щодо дотримання норм толерантності та відсутності дискримінації у спорті. Наступною навчальною частиною першого дня стало заняття із розрізнення мови ненависті від шкідливого й образливого мовлення. Ґрунтуючись на основі одного із методичних посібників Ради Європи, спікери разом з командою провели практичне заняття з аналізу реальних прикладів порушень цих проблем у спорті.

«Важливим, – кажуть організатори, – є допомогти побудувати нашій збірній U18 команду». Тому закінчення воркшопу провели у форматі тімбілдінгу: роль команди в житті, роль лідера та які завдання він повинен виконувати, як підтримувати один одного. Команда вчилась вирішувати складні завдання разом й при тому не втрачати комфортну комунікацію і продовжувати бути колективом: «Робили вправу, коли по колу стоять стільці і наше завдання зробити крок і захопити стілець сусіда. Таким чином потрібно було пройти коло, якщо хтось помилився – все спочатку». Кожній людині властиво помилятись і наші спікери акцентували на тому, як гравцям реагувати на помилки партнерів по команді під час тренування чи безпосередньо на грі, адже саме такі ситуації показують справжню взаємодію та підтримку.

«Мета семінару – дати більше знань молодим спортсменам щодо того, що таке рівність та дискримінація в спорті, як розпізнавати та протидіяти мові ворожнечі. Ще одним завданням було допомогти спортсменам відчути себе амбасадорами спорту й щобільше, амбасадорами чесної гри, доброчесності та толерантності у спорті. Нам, як організаторам, дуже приємно, що цей час став якісним тімбілдінгом для збірної: окрім того, що вони разом тренувались та відпочивали, вони ще й навчались разом, що допомогло ще більше дізнатись один про одного. Дуже сподіваємось, що це все допомогло команді і, звісно, віримо у хлопців та бажаємо їм успіхів на чемпіонаті світу», – підсумовує спільну роботу Наталія Радчук.

Вже зовсім скоро юнацька збірна розпочне останній етап підготовки до чемпіонату світу в дивізіоні 1А. За фінальний тиждень НТЗ наша команда зіграє два товариські матчі проти Японії та Данії.

 

Вас може зацікавити