Євген Аліпов: «Кількість українських легіонерок за кордоном зростає»

Жіноча національна збірна України вирушає на свій перший навчально-тренувальний збір у 2022 році. Місцем проведення тренувального табору Федерація хокею України і тренерський штаб обрали центр підготовки на базі «Арени Шершнів», який вже полюбився українським хокеїстам у Кошице. Напередодні від’їзду до Словаччини на запитання прес-служби ФХУ відповів головний тренер жіночої команди країни Євген Аліпов.

– Євгене Леонідовичу, збірна України зібралася вперше за дев’ять місяців. Які завдання ставить перед собою тренерський штаб на зборі у Кошице?

— Насамперед збір має на меті інформативний характер. Після тривалої паузи ми розраховуємо подивитися у справі наших дівчат, визначити хто в якій формі перебуває, з’ясувати перспективи їхнього виступу у майбутньому сезоні. У разі потреби спробуємо допомогти із працевлаштуванням у деяких європейських країнах. Зокрема, відомий у минулому гравець, а нині тренер Раміль Юлдашев зараз працює в Іспанії і до нього в жіночу команду потрібне підсилення складу.

– Кого не вдалося викликати з тих хокеїсток, які були у вашому «шорт-листі»?

– Скажімо, Христина Загрекова з «Пантер» зараз намагається пробитися до складу своєї нової команди та закріпитись у Швеції, тому ми її не стали викликати. З інших причин ми не зможемо побачити на цьому зборі Антоніну Роганову із «Україночки» та інших дівчат-кандидатів…

— В українському хокеї є група вікових жінок, які виступали за першу збірну України ще в далекому 1993 році, а в минулому чемпіонаті України вони захищали кольори харківських «Пантер». Когось із них розглядаєте серед кандидатів на ЧС-2023 у Румунії?

– Поки що я не маю остаточної відповіді на це запитання. Скажу лише, що за останні роки збірна України поступово омолоджується, з’являються у складі юні хокеїстки, які підвищують конкуренцію. Буде парочка молодих хокеїсток-новачків збірної України і на цьому зборі у Словаччині. Мова про харківських дівчат – Софію Гутор та Домініку Лопатіну.

Щодо вікових «пантер» Інни Козуб, Тетяни Слащової, Олені Вансович, Надії Макаренко, то на початку цього року незадовго до вторгнення окупантів в Україну я приїжджав до Харкова на матчі чемпіонату з «Україночкою» і можу сказати, що вік бере своє! Вже було видно, що досвідчені жінки не витримують швидкостей та навантажень, їм важко грати два матчі поспіль у високому темпі. Саме тому ми й дотримуємося курсу омолодження складу. Крім того, юні дівчата мають перевагу в тому плані, що тренуються в хлоп’ячих командах і тому краще адаптовані до швидкостей, навантажень та розуміння сучасного тренувального процесу.

Однак, до чемпіонату світу ще дуже далеко. Продовжуватимемо стежити за нашими кадрами і, можливо, хтось із досвідчених хокеїсток зуміє себе проявити і довести протилежне в плані своєї форми та готовності. Завдання тренерського штабу підготувати та залучити в національну команду найкращих із найкращих, щоб боротися за перше місце.

– Якщо відверто, чи багатий вибір кандидатів у збірну України має тренерський штаб в своєму розпорядженні у жіночому хокеї?

— Якщо порівнювати з чоловічою юнацькою збірною України (U-18), яка влітку проводила кілька зборів і переглянула понад 60 кандидатів, то у жінок, звичайно, скромніша цифра. Десь у два рази.

– Хто є лідером збірної України нинішнього скликання?

– На папері ми розуміємо, що лідером цієї команди має бути Даша Цимиренко, яка два сезони відіграла в шведському хокеї. Але, знову ж таки, детальнішу інформацію щодо гравців ми отримаємо вже під час зборів, щоб розуміти, хто з молоді виріс у хокейному плані, хто вийшов з оточення дитячого хокею. Підкреслю, що у збірній України потрібно бути не просто кращим, швидшим, сильнішим, а й психологічно стійкішим, дисциплінованішим. Тут порядки для всіх однакові – для дорослого, або маленького гравця! Дівчата повинні розуміти, що в колективі все має бути підпорядковане командним діям та загальному успіху, а не брати шайбу та бігти вперед без огляду. На цю тему ми також проведемо збори та пояснимо, що зараз ніхто з хокеїсток не може вважатися гравцем збірної України, а лише кандидатом у головну команду. Збірником мають вважатися ті виконавці, хто потрапить до фінального складу на чемпіонат світу!

– Загалом, у Кошице ви залучили відразу чотирьох гравців 2007 р.н. Цим дівчатам можна виступати на дорослому чемпіонаті світу, який пройде навесні 2023 року в Румунії?

— У нас уже був схожий прецедент кілька років тому, коли ми надіслали запит до Міжнародної федерації хокею щодо Дар’ї Цимиренко. Їй до старту турніру було лише 15 років, але у рік чемпіонату світу виповнювалося 16 і боси ІІХФ дали зелене світло на виступ нашої хокеїстки на ЧС. Сподіваємося, не відмовлять нам і наступного року, якщо до складу збірної України претендуватимуть юні та майстерні гравці 2007 р.н.

– Які клубні перспективи в сезоні-2022/23 у ваших дочок-близнючок – Елен та Елізабет Аліпової?

– Як такої команди у дочок поки немає. Ліза та Олена живуть у Чехії в Гавіржові, де я в 90-ті виступав чотири сезони. Мене там пам’ятають, залишилися друзі, які й допомогли моїм дівчаткам зупинитись у період війни у ​​цьому місті. Щодо хокею, то в Гавіржові немає жіночої команди, а чоловіча вилетіла чи не в другу лігу. Натомість є жіноча команда елітного дивізіону у сусідньому містечку Карвіна на кордоні з Польщею. За 15 кілометрів від Гавіржова. Елен та Ліза навіть зіграли за «Фалконс» товариську гру і була домовленість, якщо дівчатка залишаться в Чехії, то їх зможуть заявити до участі в чемпіонаті. Подивимося. Дівчата повернуться зі Словаччини і далі щільно займатимуться своїми трансферами.

– А що чути про новий сезон жіночого чемпіонату України?

– Мені здається, що в умовах війни та від’їзду майже всіх хокеїсток за кордон ми ризикуємо втратити черговий внутрішній сезон. Саме тому важливо, щоб дівчата добре проявили себе на зборах і звернули на себе увагу в європейських клубах.

– Чи багато хокеїсток цього скликання вже працевлаштовані на наступний сезон?

– Якщо раніше збірна України комплектувалася переважно з гравців внутрішнього чемпіонату, то з нового сезону кількість наших легіонерок зросла. У дівчат з’явилася можливість грати за кордоном, стабільно тренуватись і це великий плюс для них.

В’ячеслав Волков, прес-служба ФХУ

Склад збірної України

Воротарі: Юліана Вільгань, Ірина Заіченко, Вікторія Ткаченко, Анна Харківська;

Оборонці: Софія Гутор, Марина Криворучко, Домініка Лопатіна, Ірина Ратушна, Дарина Рожок, Тетяна Ткаченко;

Нападаючі: Елен Аліпова, Елізабет Аліпова, Катерина Андрущенко, Юлія Добровольська, Христина Дрофа, Варвара Ізмайлова, Діана Ковтун, Ганна Лесь, Ангеліна Майнфельд, Олександра Машкіна, Вікторія Ценова, Дар’я Цимиренко.

Головний тренер – Євген Аліпов. Асистент тренера – Олександр Нікулічев. Тренер воротарів – Олександр Федоров.
Менеджер – Яна Нікулічева.

Нагадаємо, що суперницями нашої команди на ЧС-2023 будуть збірні Литви, Румунії, Гонконґу, Естонії і Болгарії. Турнір відбудеться 3-9 квітня в румунському Брашові.

Вас може зацікавити