XV-XVI тури: 5 підсумків ігрового тижня

Минулий ігровий тиждень в національному чемпіонаті став першим, коли команди перестали грати спарені матчі. Найцікавішими матчами були поєдинки у Києві, де «Дженералз» здобули вольову перемогу над «Кременчуком» (3:2), та у Дружківці, де «Донбас» здобув вольову перемогу над «Витязем» (7:4). Потішила своїх уболівальників «Юність», перегравши на власному льоду «Рапід» (6:2), а «Білий Барс» завдяки класній грі Сергія Люльчука переміг «Компаньйон» (3:0).

В суботу результати матчів були більш прогнозованими: «Кременчук» переграв «Юність» (8:0), «Витязь» завдав поразки «Компаньйону» (8:2), «Донбас» розгромив «Рапід» (17:1), а «Дженералз» не відчули спротиву «Білого Барса» (6:0).

«Донбас» та «Дженералз» останніми перемогами гарантували собі місце у плей-офф. «Кременчук» може це зробити вже у вівторок. А гравці донецького клубу перевершили досягнення легенд українського хокею майже 10-річної давнини.

Про це та інше у підсумках п’ятнадцятого ігрового тижня чемпіонату України.

 

«Донбас» та «Дженералз» вже у плей-офф. «Кременчук» на черзі

В суботу визначилися перші учасники другого етапу чемпіонату України. Завдяки перемогам над «Рапідом» та «Білим Барсом» відповідно місця у четвірці найкращих за підсумками першого етапу собі забронювали «Донбас» та «Дженералз».

При цьому «генерали» своє місце серед борців за нагороди вибороли у протистоянні із п’ятою командою змагання. Тому тепер «Білий Барс» до «Дженералз» вже не дотягнеться.

Вже цього тижня перепустку до плей-офф де-факто має оформити хокейний клуб «Кременчук». І навіть, якщо у матчі проти «Компаньйона» станеться диво і кременчужани не зможуть перемогти, то «барсам» необхідно перемогти в Дружківці «Донбас», щоб відтермінувати прохід команди Дмитра Підгурського до другого етапу.

Фактично третє коло пройде під знаком боротьби «Витязя» та «Білого Барса» за четверте місце. Наразі команди у турнірній таблиці розділяють сім очок. А це означає, що підопічним Костянтина Буценка потрібно не лише двічі перемагати харків’ян, а й брати очки у матчах з командами топ-3 турнірної таблиці.

 

Чи глибока прірва для «Рапіда»?

Київський «Рапід» ще на етапі свого створення розглядався у якості команди, яка буде виконувати роль постачальника кадрів для «Дженералз». Не дивно, що й акцент у трансферній політиці афільованого клубу був зроблений на молодих виконавців, а також тих гравців, які з різних причин не змогли закріпитися у складі головної команди клубу.

Спеціалісти перед стартом змагання відводили команді тоді ще Олександра Хміля п’яту позицію. А деякі оптимістично настроєні вболівальники бачили столичний колектив у зоні плей-офф. І слід сказати, що старт чемпіонату для «Рапіда» вийшов доволі оптимістичним: у чотирьох матчах команда здобула три перемоги.

Непогано розпочавши чемпіонат, «зелені» почали поступово здавати позиції. Після ряду крупних поразок керівництво клубу прийняло рішення зробити рокіровку на тренерському містку: місце головного тренера посів Олег Ісламов. Одночасно з цим рішенням розпочалася реконструкція ігрового складу.

Втім новачки команди якісно посилити «Рапід» не змогли. Вже на початку листопада «Рапід» міцно ствердився позаду «Білого Барсу», де виступають більш юні виконавці. У грудні лише один виконавець «зелених» потрапив до списку претендентів на поїздку на молодіжний чемпіонат світу. В результаті Ілля Романенко до складу команди Андрія Савченка не пробився, а замість гравців титульного віку, які захищають кольори «Рапіда», до Франції поїхали виконавці 1997, а то й 1998 років народження. І тепер наприкінці січня постає нове запитання: чи зможе команда втримати бодай шосту позицію?

Перевага «Рапіда» над «Компаньйоном» складає лише одне очко, а відстань від головного аутсайдера чемпіонату – харківської «Юності» – складає лише чотири очки. До речі, тиждень тому було сім. У очному протистоянні команд у Харкові «Юність» здобула дуже переконливу перемогу з рахунком 6:2. Можна сказати, що «Рапід» був ослаблений відсутністю цілої групи виконавців, які не поїхали на виїзд. Проте у домашньому матчі проти «Донбасу» команда з найбільшою в чемпіонаті кількістю гравців у заявці змогла виставити лише 15 хокеїстів.

Якщо говорити про команди нижньої частини турнірної таблиці, то «Білий Барс» знаходиться на підйомі, з посиленням складу поступово покращується гра «Юності», як мінімум не слабшає «Компаньйон» і лише у «Рапіда» неозброєним оком помітний спад. Як довго він триватиме – покаже лише час. Зрозуміло лише одне – без радикальних змін в середині команди ситуація не зміниться. Час на виправлення помилок у команди є: з основними суперниками (мова про «Компаньйон» та «Юність») кияни гратимуть вже після міжнародної паузи. Але для того, щоб розпочати підйом, «зелені» мають зупинити своє падіння.

 

Початок однаковий – фініш різний

Протистоянням тижня поза всяким сумнівом став поєдинок у Києві між «Дженералз» та ХК «Кременчук». Матч, враховуючи його значення, вийшов не надто видовищним, проте сценарію зустрічі могли б позаздрити і в Голівуді. На початку зустрічі гості буквально шокували суперника, двічі відзначившись у перших двох атаках. Далі більше – «генерали» почали вилучатися, надаючи супернику шанси на збільшення своєї переваги. Але скористатися подарунками підопічні Дмитра Підгурського не змогли і у підсумку втратили не лише перемогу, а й очки: гравці «Дженералз» зібрали волю в кулак і вирвали перемогу ще в основний час гри. Свого часу сам «Кременчук» побував у шкурі «генералів», коли зумів перевернути все з ніг на голову у домашньому матчі проти «Донбасу».

Що ж до «Донбасу», то донецька команда продемонструвала «Кременчуку» як потрібно користуватися перевагою, добутою в дебюті зустрічі. В матчі проти «Рапіда» гості встигли відзначитися двічі протягом стартових 54 секунд. На відміну від своїх старших колег із «Дженералз», характеру у команди Олега Ісламова не вистачило, щоб гідно завершити гру. В підсумку «Донбас» переміг 17:1.

Не бажаючи демонструвати свої вольові якості знову, гравці «Дженералз» самі відкрили рахунок в дебюті матчу проти «Білого Барсу». Цей момент надломив підопічних Костянтина Буценка і до завершення зустрічі гості так і не змогли жодного разу поставити під сумнів підсумковий результат.

До речі, лише в одному поєдинку із восьми, які відбулися минулого тижня, перший період завершився із рахунком 0:0. Сталося це у грі між «Компаньйоном» та «Білим Барсом».

 

Марковський вже не в тренді або рівняння на Захарова

Рекорд колишнього гравця національної збірної команди України Дмитра Марковського прогнозовано пав минулого тижня. Досягнення нинішнього тренера ДЮСШ «Сокіл-Київ», встановлене в сезоні 2006-2007 років під час виступів за броварський «Беркут», було перевершене Віктором Захаровим.

Мова йде про кількість закинутих шайб протягом одного сезону. В ті часи Дмитро Марковський зумів за 30 матчів регулярного чемпіонату (плей-офф тоді взагалі не проводився) наколотити у ворота суперників 40 шайб. У своєму 30-му матчі нинішнього сезону (проти «Рапіда») Віктор Захаров закинув 41-шу та 42-гу. Зрозуміло, що до завершення першого етапу лідер снайперської гонки може неодноразово змінитися, а сам взірець для майбутніх поколінь значно виросте.

Цікаво, що в сезоні 2006-2007 років у чемпіонаті брали участь 6 команд, з яких лише команда СДЮСШОР «Сокіл» значно поступалася рівнем решті учасників. Навіть «Дніпровські Вовки», які не претендували того сезону на високі місця у матчах проти фаворитів виглядали цілком гідно.

Також у матчі між «Донбасом» та «Рапідом» пав ще один рекорд тривалістю в дев’ять років. Олександр Зіневич у тому ж таки сезоні 2006-2007 років 58 разів асистував своїм партнерам по команді. На це хокеїст витратив 29 поєдинків. Рубіж у 58 результативних передач нападаючий «Донбасу» Сергій Бабинець перетнув у тридцятому матчі сезону. Але разом із тим збільшив нову асистентську планку до позначки «61».

Конкурентів у Сергія Бабинця не так вже й багато. Якщо точніше, то всього один – Нікіта Буценко. У Буценка-молодшого, який в сезоні 2006-2007 років вперше виступав у складі команди майстрів (того ж таки «Беркута»), наразі 56 передач. Третім у списку асистентів йде Сергій Кузьмік, який відстає від Бабинця на 19 асистів.

 

Нове обличчя Харкова

Минулий тиждень обидві харківські команди можуть сміливо заносити собі до активу. «Витязь» та «Юність» здобули по три очки, а в програних матчах продемонстрували хокей хорошого рівня.

«Юність» після згаданої перемоги над «Рапідом» досить гідно змагалася зі злим «Кременчуком». «Витязь» же влаштував Сталінградську битву у Дружківці, відправивши чотири шайби у ворота «Донбасу», чого з донецькою командою не траплялося з 17 січня 2013 року (тоді «Донбас» поступився харківському «Динамо» 3:6).

Не може не тішити харківських вболівальників і гра лідерів команди. В останніх матчах бомбардирський хист прорізався у Артема Кобікова, на своєму високому рівні продовжують грати ветерани Олексій Лазаренко та Роман Сальников, а Павло Большаков увірвався до десятки найкращих бомбардирів чемпіонату, виштовхнувши звідти найкращого серед представників ХК «Кременчук» Антона Бойкова. І це при тому, що Большаков пропустив 7 матчів. Потенційно ж Павло міг би претендувати на місце у топ-5 бомбардирів змагання.

Наступного тижня харків’яни прийматимуть пару «Дженералз» (суперник «Юності») – «Рапід» (суперник «Витязя»), а також зіграють між собою. У поєдинку проти «генералів» команда Вадима Радченка спробує довести невипадковість останніх результатів, а «Витязь» наступний ігровий тиждень розглядає виключно як можливість поповнити очкову скарбничку на чергові шість пунктів.


Вас може зацікавити