Всеволод Толстушко перейшов у клуб угорської Ерстеліги

29-річний оборонець збірної України Всеволод Толстушко став гравцем клубу угорської Ерстеліги «Дунайварош». Наш хокеїст підписав контракт на один сезон.

Толстушко – корінний киянин і вихованець школи «Сокола». Дорослу кар’єру він розпочинав у рідному клубі, провівши за «Сокіл» в 2011-2013 роках 50 матчів (4 голи + 4 передачі) і допоміг киянам здобути срібні нагороди національного чемпіонату-2012/2013.

Також Всеволод виступав у першості України за «Вінницьких Гайдамаків», «Донбас» і «Галицьких Левів». З донеччанами Толстушко двічі став чемпіоном країни (2016, 2017). За підсумками сезону-2015/2016 Всеволод з 45-ма передачами став найкращим асистентом турніру серед оборонців.

Левова частка кар’єри Толстушка в Україні минула в складі «Кременчука». За команду Олександра Савицького Всеволод грав з 2018-го по лютий 2022-го, став з «Кременчуком» чемпіоном України-2020, двічі здобував срібні і двічі бронзові медалі. За підсумками сезону-2018/2019 Толстушко був визнаний найкращим оборонцем України.

Легіонерський досвід Всеволода теж доволі різнобарвний, хоча й нетривалий. Ще до війни, у сезоні-2013/2014 він виступав у Молодіжній хокейній лізі рф за «Дімітров». Сезон-2014/2015 Толстушко провів у чемпіонаті Франції за «Кан». Влітку 2018-го оборонець додав своїй кар’єрі присмаку екзотики, повиступавши в Новій Зеландії за «Кантенбері Ред Девілз».

У збірні України різних вікових категорій Толстушко запрошувався з 2009 року. Він грав на двох чемпіонатах світу U18 у другому дивізіоні, на двох світових першостях U20 у дивізіонах 2А і 1В. З 2015 року Всеволод постійно викликається до лав національної збірної України, за яку він грав на п’яти чемпіонатах світу і в двох олімпійських відборах. У 2016-му Толстушко допоміг національній збірній вийти в дивізіон 1А чемпіонату світу.

Наразі Всеволод уже розпочав тренування з «Дунайварошем». Команду очолює фінський фахівець Ніко Еронен, йому допомагають інший фін Самі Туомісоя і латвієць Рейніс Репсс. У поточному ростері «Дунайвароша» – 15 угорців, 6 фінів, 2 словенці і швед.

«Зі жодним з нових партнерів за командою досі не був знайомий, – коментує Всеволод. – Проте в «Дунайвароші» є люди, які знають Андрія Міхнова, Сашка Пересунька, а словенець Якоб Штан взагалі є близьким другом Данила Коржилецького. З ними відразу з’явилися спільні теми. Моєї розмовної англійської для вільного спілкування достатньо. Якщо чогось не розумію, то в команді стільки людей різних національностей, що обов’язково знайдеться, кому перекласти. В команді мене зустріли дуже гарно, в колективі приємна атмосфера».

Вас може зацікавити