Вони молоді, а в нас – Міхнопітар. Анонс матчу Україна – Словенія на Меморіалі Шаркозі

Сьогодні, 12 листопада, о 19:30 за київським часом національна збірна України проведе свій другий матч у рамках Меморіалу Тамаша Шаркозі в угорській столиці Будапешті. На льоду спорткомплексу «Тюскечарнок» зустрічаємося зі збірною Словенії, яка за підсумками весняного чемпіонату світу в дивізіоні 1А виборола путівку в елітний ешелон світового хокею. Після перемоги в стартовому матчі над італійцями (2:1 ОТ) наші хокеїсти мають реальні шанси поборотися навіть за головний приз турніру.

Суперник

Правда, щоб посісти в групі перше місце і вийти у фінал, нашій команді за будь-яких розкладів треба перемагати. Вчорашня перемога італійців над словенцями ясності щодо розподілу сил у групі не додала. За підсумками сьогоднішнього поєдинку кожна з трьох команд може опинитися на будь-якому з трьох місць.

Словенія – Італія – 2:4 (1:2, 0:1, 1:1)

Шайби: 0:1 – Мантенуто (більш.), 08:11. 0:2 – П’єтроніро (Мікелі, Мантенуто, – більш.), 16:41. 1:2 – Мавер (Лоґар, Томажевіч), 19:51. 1:3 – Ґеллон (Джінетті, Фелічетті), 33:02. 1:4 – Мантенуто (П’єтроніро, Дзанетті), 46:58. 2:4 – Светіна (Содья), 58:45

Словенія: Стояновіч; Подліпнік – Стебіх, Калан – Кублар – Куральт; Чрновіч – Стоян, Капель – Сімчіч – Зайц; Лоґар – Урукало, Мавер – Томажевіч – Єзовшек; Клофутар – Плантко, Ґлавіч – Содья – Светіна, Мегле. Тренер – Матьяз Копітар; асистент – Ґоразд Рекель

Треба сказати, що Матьяз Копітар привіз до Будапешта вельми експериментальний варіант складу, в якому знайшлося місце лише шістьом леґіонерам: воротарям Рокові Стояновічу з польської «Краковії» та Валові Ушніку з австрійського KAC, оборонцеві Місі Штебіху з французької «Ніци», нападникам Анже Куральту з угорського «Фегервара», Луці Маверу з австрійського «Ворарльберґа» та Блажеві Томажевічу з австрійського VSV. Гравців рівня Жіґи Павліна, Клемена Претнара, Кена Оґраєншека в цій обоймі немає. Матьяз Копітар прагне в рамках Меморіалу Шаркозі перевірити найближчий резерв.

Ice Hockey, Ljubljana, IIHF WC D1GA 2022 (Slovenia – Hungary), , 6-5-2022, (Photo by: Domen Jancic / M24.si)

До прибуття в Будапешт збірна Словенії провела вдома чотири льодових тренування. «Ми молода команда, але, думаю, ми можемо конкурувати з усіма суперниками. Вірю, що ми зможемо завершити турнір з хорошими результатами», – сказав прес-службі Федерації хокею Словенії форвард Яка Содья.

Раніше на офіційному рівні збірні України і Словенії зустрічалися вісім разів, з яких наша команда виграла чотири, ще один завершився нічиєю, яка вивела українців у 1999-му в топ-дивізіон світового хокею. Після того матчу суперники перетиналися на офіційному рівні не дуже часто і всі три цих зустрічі виграла збірна Словенії.

Попередній матч у рамках Beat Covid-19 tournament у словенській Любляні в травні 2021-му теж виграли словенці. То були перші постковідні змагання для обох збірних після понад річної паузи у виступах. Цей турнір став тренерським дебютом на чолі української збірної Вадима Шахрайчука. Як відомо, найсильнішого складу тренерові тоді зібрати не вдалося, бо власник одного з нині не існуючих українських клубів не відпустив доброго десятка викликаних на той збір виконавців. Відмова супроводжувалася листом, який начебто підписали гравці згадуваного клубу. Нападник Гліб Кривошапкін був єдиним, хто заявив, що нічого не підписував і участь у Beat Covid-19 tournament взяв. Також не став ігнорувати виклик у збірну тоді попри вже підписаний контракт зі згадуваним клубом інший форвард Дмитро Даниленко.

Гліб, Дмитро і ще дев’ять хокеїстів, які грали проти Словенії тоді, можуть вийти на лід проти Словенії сьогодні: воротар Дмитро Кубрицький, оборонці Всеволод Толстушко, Ігор Мережко, Денис Матусевич, Артем Гребеник, нападники Дмитро Німенко, Андрій Міхнов, Вадим Мазур і Михайло Сімчук.

У травні 2021-го Україна поступилася 2:3.

Україна – Словенія – 2:3 (1:0, 1:3, 0:0)

Шайби: 1:0 – Бабинець (більш.), 18:20. 1:1 – Александар Маґовац (Жан Єзовшек, Жиґа Пешут, – більш.), 23:00. 1:2 – Нік Сімшіч (Кен Оґраєншек, Елемен Претнар), 27:55. 1:3 – Лука Калан (Жиґа Пешут, Ґреґор Коблар), 29:04. 2:3 – Денискін (Толстушко, Андрій Міхнов, – більш.), 36:46

Україна: Кубрицький; Толстушко – Сисак, Денискін – Німенко – Андрій Міхнов; Ігор Мережко – Чолач, Бабинець – Вадим Мазур – Роман Благий; Матусевич – Артем Гребеник, Кривошапкін – Дмитро Даниленко – Іван Савченко; Андрій Євтухов, Михайло Сімчук, Денис Бородай.

Цікаво, що саме під час того виїзду до Любляни народилася одна із крилатих історій з лав нашої збірної. Коли тренери в контексті словенської збірної згадали про постать знаменитого Анже Копітара, хтось із українських хокеїстів пожартував: «У них – Копітар, а в нас – Міхнопітар». Звісно, мова про Андрія Міхнова, який зараз представляє румунський «Стяуа» і в своїх 38 залишається капітаном і беззаперечним лідером нашої збірної як на льоду, так і поза ним. Що Андрій довів і в першому матчі Меморіалу Шаркозі, коли наприкінці матчу з італійцями майстерно вразив ворота суперників і перевів матч в овертайм. А вже там настав час дуету Мережко – Пересунько.

Іван Вербицький, прес-аташе ФХУ

VBET – титульний партнер національної збірної України з хокею

Вас може зацікавити