Виконком Федерації залишився задоволений виступом національної та юніорської збірних команд України на чемпіонатах світу

1 липня в залі засідань вченої ради Національного університету фізичного виховання та спорту відбулося засідання виконавчого комітету Федерації хокею України.

Початок роботи виконкому був присвячений підведенню підсумків виступу національної та юніорської збірних команд України на чемпіонатах світу. Нагадаємо, головна команда посіла першу сходинку на чемпіонаті світу в Дивізіоні ІВ в Хорватії, а юніори задовольнилися бронзовими нагородами на чемпіонаті такого ж рівня у Італії.

Першим доповідав головний тренер національної збірної Олександр Савицький: «Заключний етап підготовки ми розділили на дві частини. Перша з них мала відновлювально-ознайомчий характер і проходила на льоду київського Палацу спорту. На той час ще тривала фінальна серія плей-офф національного чемпіонату і не всі легіонери встигли завершити виступи у складі своїх клубів. Тому ми запросили групу молодих хокеїстів, щоб дати їм можливість відчути вимоги, які пред’являються кандидатам до збірної, а також проявити себе. Також ми провели тестування в Національному університеті фізичного виховання та спорту України, в результаті якого отримали цінну інформацію щодо функціональної та психологічної готовності гравців до чемпіонату світу. Після п’яти тренувальних днів ми провели двосторонній контрольний матч, за підсумками якого скоротили число кандидатів до 28 гравців.

Друга частина збору відбулася у Броварах. Ми працювали над тактичним малюнком, виходом із зони, грою в нерівних складах тощо».

Олександр Валерійович детально розповів і про виступ команди безпосередньо на чемпіонаті світу, повідомивши, що після поразки від Литви він провів жорстку розмову із підопічними, що дозволило морально струсонути команду та налаштувати на вирішальний матч проти Великобританії.

«Ми завершили чемпіонат світу на мажорній ноті, але й приводи для конструктивної критики теж є. Сьогодні у нас не з’являться нові хокеїсти, а ті хто є не стануть грати набагато краще. Єдиний компонент, який ми можемо суттєво покращити сьогодні – це гра у більшості. Якщо подивитися на гру провідних хокейних збірних світу, то гра у більшості зазвичай носить визначальний характер при виявленні переможця. Якщо у команди налагоджена гра в більшості, то вона має потенційну перевагу над опонентом. Наша ж команда подовгу розігрує шайбу, зазвичай під кидок захисників, які перебувають у статичному положенні. Таку ж картину ми бачимо і в матчах чемпіонату України. В деяких випадках це спрацьовує. Проте найчастіше більшість ефективна за умови постійного переміщення гравців, маневреності.

Ще одна проблема – це швидкість та інтенсивність гри. Ми не виділялися своїми швидкісними даними на чемпіонаті. А в Дивізіоні ІА команди ще швидші. Більшість гравців збірної виступають у вітчизняному чемпіонаті, матчі якого проходять у невисокому темпі. Тому потрібно працювати з клубами у цьому питанні. Кадри для національної збірної куються в клубах. А то в нас завжди винним вважають тренера збірної, забуваючи, що гравці потрапляють йому до рук лише перед чемпіонатом світу. Тому діалог «збірна – клуби» має бути налагоджений», – висловив свою позицію президент Федерації Анатолій Брезвін.

Сергій Коваль, виконавчий директор Федерації, запропонував відновити роботу тренерської ради під головуванням наставника національної збірної.

Поцікавилися у наставника національної збірної рівнем моральної підготовки команди. «Всі працювали як єдиний колектив. Над цим ми працювали на зборах і нам вдалося досягти мети. Ми з першого і до останнього матчу грали в чотири ланки, не виділяючи нікого і не розділяючи виконавців на лідерів та не лідерів», – повідомив Олександр Савицький.

Потім слово взяв старший тренер юніорської збірної Євген Аліпов: «Ми не змогли переглянути усіх кандидатів до збірної. Хокеїсти команди «Беркут-2000» продовжували боротьбу за золоті медалі білоруського чемпіонату у своїй віковій категорії. Єгор Шах та Владислав Зельдич вибули через травми. Деяких виконавців (Богдан Ступак, Вадим Мазур, Ігор Мережко) ми отримали у своє розпорядження ближче до від’їзду команди на чемпіонат світу.

Фактично на чемпіонаті світу зіграла одна ланка, яка закинула 14 із 17 шайб нашої команди. Трійка Мороз – Рубан – Коваленко добре виглядала на зборах, проте на чемпіонаті світу проявити себе не змогла. Тут варто відзначити лише активність Антона Рубана. Не спрацювала пара Григор’єв – Поцілуєнко, яку ми награвали на зборах. Юрій проявити себе не зміг, а Андрій показав високий рівень гри у парі з Ігорем Мережком. В цілому ми ставили перед командою завдання-максимум здобути золоті нагороди. Завдання-мінімум – це виграш медалей чемпіонату. Із цим завданням ми впорались».

«Ряд гравців нашої команди на фоні суперників мають невисокий рівень індивідуальних навичок. Це зрозуміло і тут ситуація схожа з національною збірною. Але ж ігрову дисципліну тренери мають тримати. У нас була дуже велика кількість вилучень, половина з яких здобута в простих ситуаціях», – зауважив Анатолій Брезвін.

«Саме проблеми з ігровою дисципліною не дозволили нашій команді посісти більш високе підсумкове місце. В чемпіонаті ЮХЛ арбітри не так прискіпливо судять, як на чемпіонатах світу. Проте це аж ніяк не зменшує нашу відповідальність за відсутність ігрової дисципліни», – відповів Євген Аліпов.

Загалом виступ обох команд як і робота тренерського штабу були одноголосно визнані задовільними.


Вас може зацікавити