Вдруге в історії. Анонс матчу ЧС Україна – Іспанія

У перший день травня починаючи з 12:30 національна збірна України зіграє в матчі четвертого туру чемпіонату світу в дивізіоні 1В проти збірної Іспанії, однієї з двох команд, які ще не відчували смаку перемог на турнірі. Поки іспанці ведуть свою боротьбу за право залишитися в третьому за силами ешелоні світового хокею, українці на повній швидкості мчать у дивізіон 1А. Перших три поєдинки наша команда виграла всуху, з загальним рахунком 21:0. Вперше в історії виступів на чемпіонатах світу збірна України не пропустила шайб у трьох матчах поспіль. Три рази протягом одного турніру наші хокеїсти ворота на замку зберігали у 1994-му, виступаючи в дивізіоні С, але не в трьох поєдинках поспіль. Сьогодні ж команда Христича-Шафаренка може поновити й досягнення за загальною кількістю «сухарів».

Збірна Іспанії після стартових поразок від Литви (0:3) і Китаю (1:7) вчора здобула перший бал на турнірі. Бруно Балдріс, Пабло Сабалья і Хайме Капільяс забили у ворота естонців відразу три шайби і змогли дотягнути гру до овертайму. Там, звісно, клас Роберта Рооби виявився фактором вирішальним, але Іспанія показала: вона здатна «кусатися».

Склад збірної Іспанії на чемпіонаті світу

Воротарі: Мако Ернандес («Махадогонда»), Рауль Барбо («Хака»)

Оборонці: Альфред Енкінар, Пабло Фернандес, Ісмаель Ескартін (усі – «Хака»), Бруно Балдріс («Страсбур Етуаль Ноар», Франція), Артуло Ґуерра («Барселона»), Ханьме Де Бонілья («Ґетеборґ», Швеція), Альфонсо Ґарсія («Махадогонда»)

Нападники: Адріан Торральба, Пабло Пантоха, Алехандро Карбонель, Ґастон Ґонсалес, Хайме Капільяс (усі – «Хака»), Начо Ґранель («Пуіґсерда»), Луїс Хосе Ернандес («Махадогонда»), Куїм Муратет, Оріоль Рубіо (обидва – «Барселона»), Пабло Сабалья, Мікель Мендісабаль (обидва – «Сан-Себастьян»), Доріан Донат («Тумба», Швеція), Алехандро Бурґос («Страсбур Етуаль Ноар», Франція)

Збірні України та Іспанії в своїй історії зустрічалися лише раз. Сталося це 8 листопада 2012-го, в рамках олімпійського кваліфікаційного турніру. Тоді на очах заповнених трибун київського Палацу спорту очолювані Олександром Куликовим українці виграли 7:0. Шайби закидали Андрій Міхнов, Руслан Федотенко, Артем Гніденко, Олексій Понікаровський, Артем Бондарєв, Олександр Побєдоносцев та Сергій Варламов. Ворота нашої команди захищав нинішній тренер голкіперів збірної України Ігор Карпенко, який завершив матч шатаутом, отримавши по воротах всього 11 кидків проти 69-ти у стулку іспанців. Також з причетних до нинішнього матчу осіб у нападі збірної України грав асистент головного тренера Олег Шафаренко, а теперішній наставник Дмитро Христич був помічником Куликова. Як тепер, так і тоді сервісменом нашої команди був Анатолій Шкура. А в збірній Іспанії з 2010-го і понині головним тренером є канадець італійського походження Лучіано Базіле, котрий весь цей час суміщає діяльність у збірній з роботою в клубах. Тривалий час Лучіано очолював французький «Бріасон», а останніх два сезони працює з юнаками в хокейній академії Будапешта.

Після трьох турів чемпіонату світу максимум очок мають збірні України і Литви. Литовці вчора трохи здивували, насилу перемігши 3:2 збірну Нідерландів, єдину команду, яка ще не набирала очок. Наші хокеїсти, звісно, зараз згуртовані навколо головної мети – виходу в дивізіон 1А. Зрозуміло, що вирішальним буде заключний матч проти литовців 3 травня. Але до нього втрат теж зазнавати не можна.

Поряд з основним завданням, гравці мотивовані індивідуальними здобутками. Так, воротарі Едуард Захарченко і Богдан Дьяченко не приховують, що хочуть завершити чемпіонат світу без жодної пропущеної шайби. А польові виконавці ведуть між собою боротьбу за звання найкращого бомбардира турніру. Наразі рейтинг очолюють Ігор Мережко та Олександр Пересунько, які мають по чотири голи і два асисти. Стільки ж очок, але навпаки дві шайби і чотири результативних передачі записав до активу Пилип Пангелов-Юлдашев. Проте він у матчі з іспанцями поповнити доробку не зможе, бо отримав матч-штраф за атаку китайського суперника в область голови і шиї.

Дивіться матч збірних України та Іспанії на діджитал-платформі Суспільне.Спорт, регіональних телеканалах Суспільного та YouTube-каналі SetantaSport.

Іван Вербицький, прес-аташе ФХУ

Вас може зацікавити