Вадим Шахрайчук: «Склад формували з прицілом на Універсіаду»

Сьогодні, 7 грудня, національна збірна України розпочинає заключний у 2022 році учбово-тренувальний збір. Його вінцем стане участь у «Турнірі трьох націй» у французькому Марселі. Там 15-16 грудня українці зіграють проти господарів змагань і поляків. Окрім того, зі збірною Франції, котра представляє топ-дивізіон світового хокею, наша команда 14 грудня проведе додатковий поєдинок поза межами турніру. Про завдання, які ставляться на найближчий збір, принципи комплектації й кадрові рішення розмовляємо з головним тренером української збірної Вадимом Шахрайчуком.

– Цей збір виходить незвичним, адже половина кандидатів у команду нині виступають у закордонних чемпіонатах чи готуються в ці дні виступити в складі молодіжної збірної на чемпіонаті світу U20, – бере слово тренер. – Перебуваючи з гравцями на постійному контакті, ми декому з них пішли на зустріч. Але це якраз той випадок, коли не було б щастя, та нещастя допомогло. В нинішніх умовах отримали нагоду проявити себе в очах тренерів збірної молоді хокеїсти з внутрішнього чемпіонату. Найперше – представники херсонського «Дніпра»: Данило Тищенко, Дмитро Попережай, Микита Лесников матимуть змогу відчути вимоги, які ставляться перед гравцями збірної. Натомість ми зможемо оцінити потенціал хлопців, які гарно проявили себе у внутрішній першості, ближче. Так само вперше запрошення в збірну отримав нападник «Сокола» Василь-Юрій Качан. Можна було, звісно, розширити список деякими іншими хокеїстами. Але вирішили штучно складу не роздувати. Збірна є збірна. Виклик у неї треба заслужити. Рівень гравців має відповідати певним критеріям.

Представники чемпіонату України тренуватимуться на льоду київського Палацу спорту п’ять днів, після чого відібрані нами для участі в «Турнірі трьох націй» хокеїсти вирушать на автобусі до Кракова, куди з’їдуться також легіонери. Звідти літаком відбудемо до Марселя. Звісно, дорога буде непростою, а додаткова складність полягає в тому, що наступного після прибуття дня на нас очікує перший поєдинок проти французів. Та й загалом провести проти вищих за рангом суперників три матчі протягом трьох днів – серйозне випробовування. Французи самі запропонували зіграти нам додатковий поєдинок поза межами турніру. Нехтувати пропозицією від представника топ-дивізіону було б гріх.

– У списку викликаних хокеїстів кидається у вічі відсутність кількох виконавців, які вважаються ключовими: капітана Андрія Міхнова, оборонців Ігоря Мережка і Всеволода Толстушка…

– Склад ми формували з перспективою підготовки команди до участі у зимовій Універсіаді в Лейк-Плесіді. Там, як відомо, можуть виступати лише гравці, не старші 25-ти років. Тому намагалися викликати найперше тих хокеїстів, які підпадають під ці обмеження. Власне, тому свідомо не викликали Міхнова. З Андрієм зідзвонився, порозмовляв, пояснив ситуацію. То було наше спільне рішення, хоч капітан і мав бажання приїхати. Зрештою, його клуб «Стяуа» зараз у чемпіонаті Румунії увійшов у дуже інтенсивну ігрову фазу, яка суттєво вплине на розподіл місць у таблиці. Міхнов для «Стяуа» – дуже важливий гравець.

Щодо Толстушка рішення приймалося далекоглядне. Сева зовсім нещодавно перейшов з угорського «Дунайвароша» в польський «Сянок». Ми розуміємо, що після зміни команди і чемпіонату хокеїстові потрібен час на адаптацію. Тому даємо змогу Толстушку повноцінно взяти участь у тренувальному процесі в клубі, щоб він зміг не просто закріпитися в «Сяноку», а стати там гравцем рівня перших двох п’ятірок, тобто згідно зі своїм потенціалом.

Натомість Мережко в останні роки став лідером збірної України як на льоду, так і в роздягальні. Ми знаємо його потенціал, розраховуємо на Ігоря як на учасника Універсіади. Тому вирішили його цього разі не викликати, хоча Ігор мав бажання приїхати. У Франції ті ролі, які виконує Мережко, спробуємо випробувати на іншому атакуючому оборонцеві Андрії Григор’єві. Андрія в обоймі збірної не було давно. На літні збори Григор’єв не зміг прибути через травму, пропустив загалом дуже багато і зараз через матчі чемпіонату України у складі «Сокола» поступово відновлює форму.

Список невикликаних доповнив би воротарем Сергієм Писаренком. Ми стежимо за його матчами у Балтійській лізі. Якби Сергій мав змогу приїхати на збір у Київ, ми б його запросили. Але оскільки такої змоги немає, а Сергієві вже більше 25 років, вирішили обмежити коло кандидатів серед воротарів представниками чемпіонату України.

– Едуард Захарченко, який став головним героєм Меморіалу Тамаша Шаркозі, останні поєдинки за «Дніпро» пропустив через травму. Коли він відновиться?

– Травма Едуарда не надто серйозна. То радше мікротравма. Захарченко дотримався всіх рекомендацій лікаря щодо лікування і відновлення, тому до матчів у Марселі він має бути готовим повноцінно. Сам Захарченко теж має велике бажання приїхати у збірну. Для нього майбутні поєдинки теж будуть дуже корисними. Особливо з урахуванням, що в національному чемпіонаті поєдинків з максимальним завантаженням Едику бракує.

Поряд із тим запросили на збір ще двох голкіперів. Кирило Кучер заслужив виклик надійною грою в складі «Кременчука» в чемпіонаті України. Подивимося, як він себе проявить. Богдана Дьяченка знаємо довше. В поточному сезоні він у складі «Берсерків» мав різні матчі – як блискучі, так і не дуже переконливі. Втім, враховуючи проблеми харків’ян зі складом, це, мабуть, не дивно. Заключний перед цими зборами поєдинок проти «Сокола» Дьяченко відіграв блискуче. Завдяки відбитим Богданом 50-ти кидкам харків’яни ледь не створили сенсацію. Дьяченко є одним із кандидатів на місце в складі студентської збірної, яка зіграє на Універсіаді. Остаточні рішення по воротарях прийматиме мій асистент Костянтин Сімчук.

– Окрім дебютантів, на особливу увагу заслуговує запрошений вами вдруге поспіль представник німецької Оберліги Михайло Гуфт-Соколов. На Меморіалі Шаркозі ви відвели йому небагато часу…

– Попри те, що Михайло грав мало, п’ятірка, яку він представляв, у матчі з Італією повністю виконала завдання на гру. Коли ці хокеїсти і Гуфт-Соколов зокрема були на льоду, команда не пропускала шайб. У Франції розраховую дати Михайлові більше ігрового часу, щоб оцінити його потенціал ретельніше. Цьому хлопцеві – 24 роки. Збірній України саме таких центрфорвардів з хорошими антропометричними даними, високих, потужних бракує. Власне, з тих же міркувань викликаємо й Назара Ружнікова. Назаром за підсумками угорського турніру дуже задоволений. Не лише тим, як він виглядав на льоду, а й поведінкою в середині колективу. Ми оцінили те, як він створював мікроклімат, як працював на тренуваннях.

– Запросивши Гуфта-Соколова, ви водночас не знайшли місця у цій обоймі гравців досвідченому нападникові Іванові Савченку, який теж представляє німецьку Оберлігу…

– Тут є різниця. Гуфт-Соколов представляє третій за силами – півпрофесійний – дивізіон чемпіонату Німеччини. За силами це десь як другий дивізіон Франції. У ньому виступає половина збірної Нідерландів. Три роки тому збірній України пощастило, що на чемпіонаті світу вона зіграла з голландцями раніше, ніж до її складу доїхали представники німецької Оберліги. Інакше ми тоді ризикували залишити дивізіон 1В.

Іван Савченко представляє четвертий дивізіон. Це – повноцінні аматори. За виступи в командах цього дивізіону люди не отримують зарплати. Я грав у Німеччині і маю уявлення, яка ліга чого варта. Певен, що команда з української аматорської ліги в тому дивізіоні, де грає Савченко, спокійно стала б чемпіоном. Щоб повернутися в число кандидатів у збірну України, Іванові треба знайти собі команду на кшталт польської «Енерґи» з Торуні, де він мав грати на початку сезону.

– Останнім часом високу результативність – 16 очок у 10-ти матчах – у другому дивізіоні чемпіонату Франції демонструє 22-річний нападник «Шоле» Фелікс Морозов. Але вдруге поспіль у збірну ви його не викликаєте.

– Ми за Феліксом стежимо. І хотіли викликати ще на попередній збір до Будапешта. Проте Морозов відмовився, посилаючись на те, що в нього матчі другого дивізіону чемпіонату Франції. Ми пішли хокеїстові на зустріч. Так само Фелікс сказав, що матчі за «Шоле» для нього важливіші зараз і в той період, коли відбуватиметься Універсіада. Що ж, бажаємо нашому хокеїстові успішних виступів у французькій лізі. Будемо за ним стежити і визначатися з його кандидатурою в майбутньому.

– У тій же лізі, що й Морозов віднедавна виступає й інший нападник Дмитро Даниленко. Який виклику теж не отримав…

– Ми викликали Дмитра на попередній збір. Але тоді йому не вдалося пробитися до складу на Меморіал Тамаша Шаркозі. Тому розраховували перевірити Даниленка на «Турнірі трьох націй». Однак у Дмитра зараз ситуація, схожа з Толстушком. Напередодні він змінив польський чемпіонат на французький. Даниленку зараз важливо закріпитися в клубі, знайти там свою гру, стати гравцем основного складу.

– Вадиме, на Меморіалі Тамаша Шаркозі збірна України нарешті поєднала хорошої якості гру з результатом – посіла третє місце. Враховуючи експериментальний характер складу, який поїде до Марселя, там результат матиме для вас значення?

– Безперечно. Результат важливий завжди. Будемо налаштовувати команду на перемоги в кожному матчі. Місяць тому у Будапешті збірна Франції демонструвала найдинамічніший, найзмістовніший хокей. Дуже хотіли зіграти з цією командою ще в Угорщині. Але не змогли пробитися в фінал, бо програли в овертаймі словенцям. Тепер матчів із Францією буде відразу два. Головне, щоб ми встигли швидко відновитися після тривалого перебування в дорозі. А завдання ставимо максимальні, наче це офіційні змагання.

– Рік тому Україна грала проти Франції на Різдвяному турнірі в польському Битомі. Той матч завершився мінімальною перевагою суперників 2:1. Однак перевага французів була відчутною, про що свідчить різниця в кількості кидків по воротах – 47:19. Тоді нас у грі довгий час тримала надійна гра воротаря Писаренка…

– Візуально французи тоді справді виглядали сильнішими. Але, по-перше, згадайте, яким складом ми тоді виступали. Зібрали всіх, кого змогли. То була радше не збірна, а добірна. Але при цьому матч проти французів ми провели грамотно з тактичної точки зору, всі хлопці проявили себе з найліпшого боку. Переможну шайбу в середині третьої 20-хвилинки суперники закинули після рикошету. Ми вже тоді побачили, що можемо грати з Францією на рівних. І в Марселі спробуємо це довести. Ми не ділимо матчів на товариські і офіційні. Для нас кожна гра – офіційна. Вірю, що всі гравці діятимуть відповідально, виконуватимуть тактичну установку, що надійно зіграють воротарі. Тоді все в нас буде гаразд.

Іван Вербицький, прес-аташе ФХУ

VBET Ukraine  — титульний партнер національної збірної України з хокею

Вас може зацікавити