Вадим Шахрайчук: «Хочеться, щоб нинішній збір національної команди додав хлопцям натхнення»

Сьогодні, 7 червня, національна збірна України провела перше тренування в рамках неофіційного втягувального учбово-тренувального збору на ковзанці ВДНГ у Києві. Після його завершення наставник команди Вадим Шахрайчук поділився першими враженнями від роботи, розповів про завдання, які ставить перед підопічними протягом циклу, який триватиме до 1 липня й поділився майбутніми планами національної дружини.

– Цей збір має найперше відновлювальний характер – льодові тренування і заняття з загально-фізичної підготовки, – бере слово тренер. – Федерація хокею України вирішила піти гравцям на зустріч, щоб, враховуючи велику безігрову паузу, вони остаточно не розтренувалися і змогли підійти до підготовки в клубах у хорошому стані. Якихось надзвичайних завдань ми перед хлопцями не ставимо. Проте це не означає, що команда може не притримуватися дисципліни. Всі тренерські вимоги хокеїсти мають виконувати. Звісно, від хлопців зараз важко вимагати стовідсоткової віддачі. Але відсотків на 80 виконувати завдання вони зобов’язані.

Звісно, враховуючи, що в країні війна, що існує проблема з ковзанками, підтримувати форму самостійно хокеїстам непросто. Тому вони зверталися особисто до мене, щоб підказав, як можна за таких умов готуватися. Централізований збір за таких обставин – найкраще, що ми могли зробити. Так, зібрати всіх гравців, які входять у розширений список кандидатів, наразі неможливо фізично. По-перше, це понад 40 прізвищ. По-друге, люди зараз перебувають у різних куточках України, а дехто – за кордоном. В умовах воєнного стану прибути в столицю непросто. Тому в першому тренуванні брало участь 19 хокеїстів, які перебувають у межах Києва та Київської області. Найближчим часом до лав команди долучиться нападник Максим Разумов. Трохи згодом очікується поява оборонця Андрія Григор’єва. Не виключено, з часом під’їде ще хтось із гравців.

– В якому стані хокеїсти, враховуючи, що хтось після чемпіонату світу не виходив на лід місяць, а хтось, як, приміром, Сергій Логач, Ярослав Панченко, Гліб Варава, Андрій Денискін, Артем Грабовецький не грав з лютого?

– У хлопців післявідпускний стан. Хтось мав змогу кататися з любительськими командами, хтось підтримував форму самотужки. Проте враховуючи, що для більшості гравців це перша за тривалий час поява на кризі, їх вигляд можна назвати перевертами на льоду. Для мене відрадно, що роботу хлопці почали з позитивним настроєм. Вони давно не бачилися, було чимало гарних емоцій. Це немаловажно, адже чи не головна мета цього збору для мене – згуртування команди, створення монолітного, об’єднаного спільними завданнями колективу. Хочеться, щоб цей збір додав хлопцям натхнення. На тлі війни позитиву в нашому життя мало. Будемо отримувати його бодай на льоду. Спортивна складова на цьому етапі відіграє другорядну роль.

– Враховуючи, що збір триватиме 25 днів, плануєте в його рамках контрольні матчі?

– Ми б не проти, але де взяти суперників? Збірні Канади і Фінляндії до нас не приїдуть, а з росією і білоруссю ми не хочемо грати принципово (усміхається). Щоб хлопцям було цікавіше, будемо проводити двосторонки. Заодно спробуємо гравців у різних поєднаннях. Але це буде пізніше.

– Нинішній збір – неофіційний. Коли наша команда буде задіяна в офіційних заходах?

– В умовах війни важко щось планувати, але ми намагаємося це робити. З розумінням, що кожен наступний день може все перекреслити. Хочеться, щоб наші ППО збивали російські ракети постійно. Але два дні тому в Києві трапилося відразу шість прильотів… Тож ділюся напрацюваннями та не знаю, чи їх вдасться реалізувати. Ми склали план підготовки на наступний сезон, підтвердили участь у трьох етапах Єврочелленджа – у листопаді, грудні та лютому. Відштовхуючись від того, чи вдасться нам запустити чемпіонат України, можливі заходи в серпні. Якщо війна не дозволить розпочати національну першість у звичні терміни, розглядаємо в статусі чорнового варіанту участь у Єврочелленджі наприкінці літа.

– Безперечно, вас має турбувати й клубне майбутнє кандидатів у збірну. Ті хлопці, які перебувають у лавах команди зараз, вже визначилися з тим, де гратимуть у сезоні-2022/2023?

– Майже половина хлопців або вже підписали контракти, або мають пропозиції від різних європейських клубів. Не завжди ті клуби і чемпіонати найсильніші, але зараз важливо, щоб хокеїсти не залишилися без ігрової практики протягом наступного сезону.

Іван Вербицький, прес-аташе ФХУ

Вас може зацікавити