Універсіада-2023. Україна – Японія. Час реваншу

Найближчої ночі, починаючи з 03:00 за київським часом у Кантоні, штат Нью-Йорк, студентська збірна України з хокею проведе один із ключових поєдинків на ХХХІ Всесвітній універсіаді. Нашими суперниками будуть японські хокеїсти. Напередодні матчу представники Країни сонця, що сходить, мають шість очок, посідають в таблиці третє місце, випереджаючи Україну на два пункти. Правда, провели японці на матч більше: перемогли 8:3 Латвію і 5:0 Швецію, поступилися 1:5 Чехії і 2:8 канадцям. Для того, щоб поборотися за друге місце, яке дає перепустку в півфінал, обом командам треба перемагати, причому бажано в основний час.

03:00 студентська збірна України – студентська збірна Японії

Трансляціяhttps://www.fisu.tv/live

Японські збірні на всіх рівнях останнім часом стали для українського хокею якимось непрохідним муром. Наша команда поступилася азійцям навіть на переможному чемпіонаті світу-2018 в дивізіоні 1В серед юнаків до 18 років у Києві. Тоді ця поразка була єдиною на турнірі і про неї добре пам’ятають лідери сучасної студентської збірної Євген Ратушний,Гліб Кривошапкін та Артем Матейченко.

А ось результати матчів чемпіонатів світу протягом останніх року з невеликим:

ЧС-2022 U20: Україна – Японія – 1:3

ЧС-2022: Україна – Японія – 2:8

ЧС-2023 U20: Японія – Україна – 7:4

Національна збірна України торік навесні грала на рівних з усіма суперниками, зокрема з переможцями чемпіонату світу в дивізіоні 1В поляками. А Японії програла 2:8. Наша молодіжка зовсім нещодавно, у грудні, виграла чотири стартових поєдинки і, здавалося, напередодні заключної гри з японцями виглядала фаворитом. Натомість отримали приголомшливі 4:7. Як наслідок, у дивізіон 1А вийшла Японія, а не Україна. Вадим Шахрайчук і Олександр Бобкін, тренери наших національної і молодіжної збірних, мають єдину думку за підсумками невдач: японці грали на швидкостях, до яких українці на ту мить були не готові. Цікаво, як воно буде зараз?

Зауважимо, що очолює студентську збірну Японії 71-річний канадський фахівець Перрі Перн. Той самий, який одночасно обіймає посади наставника національної і молодіжної збірних Японії і відповідно є головним творцем згадуваних перемог над українцями. За плечима Пірна – 22-річний стаж роботи в ролі асистента головних тренерів клубів НХЛ «Вінніпеґ Джетс», «Оттава Сенаторс», «Нью-Йорк Рейнджерс», «Монреаль Канадієнс», «Ванкувер Кенакс». Крім того, Перрі очолював жіночу збірну Канади на переможному для неї чемпіонаті світу-2019. З молодіжною збірною Канади він тричі досягав титулу чемпіонів світу: в 1990-му і 1991-му як асистент, у 1993-му – як головний тренер.

2018-й. Київ. Палац спорту. Чемпіонат світу U18 у дивізіоні 1В. Україна – Японія – 0:1. Тоді Артемові Матейченку з партнерами пройти оборону японців не вдалося

Цікаво, що в складі сучасної збірної Японії є ціла когорта представників юнацької збірної зразка 2018 року, яка завдала Україні поразки 0:1 на старті домашнього чемпіонату світу. Зокрема присутній у складі і автор єдиного голу в тім матчі – нападник Тайґа Абе. П’ять років тому в Києві він загалом закинув 5 шайб і віддав 2 результативних передачі. Тодішні асистенти Тайґи – оборонці Ріку Ішіда і Таїті Такебе – теж у строю. Основним воротарем нинішньої студентської збірної Японії є Еїкі Сато. Той самий, який у Києві п’ять років тому відзначився шат-аутом. Брав участь у київському ЧС-2018 серед 18-річних також форвард Теруто Накаджіма, який з голом і трьома асистами поряд із нападником Ріосуке Міурою (2+2) є зараз одним із двох найкращих бомбардирів студентської збірної Японії. Також у Києві тоді грали оборонець Шунта Кімура, нападники Дайсуке Міята, Юто Ґондайра.

Нападник Рукія Моріта закинув дві шайби і відзначився двома результативними передачами у матчі молодіжних збірних України і Японії в грудні 2022-го. Форвард Юта Танечі зробив у тій грі асистентський хет-трик, а оборонець Юнія Ова – асистентський дубль. Захисник Ютака Токо закинув нам одну шайбу.

Здається, прийшов час брати реванш. Чи не так?

Іван Вербицький, прес-аташе ФХУ

Вас може зацікавити