Українські арбітри взяли участь у масштабному кемпі в Угорщині

5-8 липня в угорській столиці Будапешті відбувався масштабний, один із найбільших за останнє десятиліття суддівський кемп «Summer Exposure Combine 2023», на якому досвідом з європейськими арбітрами ділилися колеги з Національної хокейної ліги. Участь у зібранні взяли 52 учасники з 17-ти країн, зокрема України. Нашу країну представляли лайнсмен Олег Остроух та віце-президент ФХУ, чинний рефері Андрій Кіча, який відповідає в Національній федерації за організацію роботи суддів, впровадження нових систем тестування, роботи з ними та підняття рівня поваги до арбітрів.

Основною метою кемпу організатори визначили отримання міжнародного досвіду найвищого рівня з фітнес-підготовки, розвитку професійних навичок, взаємодії на льоду та поза ним, професійної етики та інших навичок для підвищення професійного рівня та довіри до суддів. «Рівень заходу був вельми високим, – каже Андрій Кіча. – Організатори надали форму для тренувань у залі, джерсі для занять на льоду. Спортивне харчування і напої були в необмеженій кількості».

Три супервайзери угорського кемпу представляли Міжнародну федерацію хокею (тренери з суддівства Петер Ґебеї та Петер Орсаґ, головний експерт з суддівства IIHF Едуард Одіньш), чотири – NHL (віце-президент Ліги, директор департаменту суддівства Стефан Волкман; директор з рекрутингу та розвитку Ел Кіммел; менеджер з рекрутингу і розвитку Майк Леґо; директор з фітнесу департаменту суддівства Дейв Сміт).

Заняття тривали з 6:00 ранку до 21:00 вечора. У програму входили: два тренування на льоду по півтори години кожне; дві півторагодинні лекції, два годинних фітнес-уроки і заняття з йоги. І, звісно, не обійшлося без гри в хокей. Судді, розділившись на чотири команди, провели невеличкий турнір.

«Арбітри грали і судили суддівський хокей – то було гаряче! – ділиться враженнями Андрій Кіча. – Емоції інколи були просто шалені, але не в контексті претензій до суддів, а саме завдяки красивим ігровим ситуаціям – голам, передачам, дриблінгу. То й не дивно, адже чимало суддів раніше грали в хокей і навичок не розгубили».

На початку і після закінчення кемпу всі учасники пройшли процедуру вимірювання, діагностику всіх показників тіла, здали розгорнутий аналіз крові на витривалість до навантажень.

Одним з підсумкових заходів були тести зі знання правил і випробовування на льоду. Ця процедура для європейських арбітрів незвична, адже відбувалася за системою підготовки NHL, а там навантаження трохи вищі  і тести складніші.

«Ми впоралися, хоча було дуже складно, бо нам вперше показали, як працює система суддівства в NHL, ми порівнювали особливості специфіки арбітражу в змаганнях IIHF і NHL, – коментує Андрій Кіча. – Система оцінювання NHL розділена на п’ять блоків. Найвищий – п’ятий. Це коли всі відповіді ідеальні. Ми з Олегом Остроухом потрапили в четвертий блок. Як і ще приблизно 90% учасників. Ще десь 5-7%, рефері, яким уже за 50 і які брали участь у кемпі як почесні гості, опинилися в третьому блоці. Четвертий блок – це дуже серйозно. Особливо радий за Остроуха, для якого це перший у кар’єрі і відразу такий потужний івент. Для розвитку Олегової кар’єри отримані в Будапешті знання безцінні. Він – старанна і вимоглива до себе людина. За результатами минулого сезону Остроух посів перше місце рейтингу лінійних арбітрів. Саме за цим принципом ми й відібрали Олега для участі в угорському міжнародному кемпі. Ми очікуємо, що він отримає призначення на чемпіонат світу і робимо все можливе, щоб максимально підготувати нашого провідного лайнсмена до цієї події. Бажаю Олегові надалі працювати так наполегливо і все буде гаразд. Наразі фахівці з NHL відзначили сильні сторони Остроуха і надали йому професійні поради щодо цільового вдосконалення».

Олег Остроух і Дейв Сміт

За словами пана Кічі, останнім часом навантаження на суддів зросли і це позначається на критеріях відбору і якості роботи. IIHF та NHL постійно вдосконалюють систему роботи і контролю професійного рівня арбітрів. Представники Національної хокейної ліги розповіли про особливості фізичної і психологічної підготовки суддів до матчів, тонкощі роботи в ході гри і відновлення після неї. Учасникам продемонстрували комплекс вправ для підняття рівня катання і орієнтації на льоду, позиційні моменти при вході в зону, в критичних ситуаціях у кутах майданчика.

«Мене особливо вразив Дейв Сміт, володар Кубка Стенлі в складі «Нью-Йорк Рейнджерс», який відповідає в NHL за фітнес-підготовку всіх суддів, – додає пан Кіча. – Чоловікові 69 років, але всі вправи на льоду, в залі і на вулиці він демонстрував особисто. Цей приклад є стимулом і демонстрацією, що навіть у такому віці люди готові до фізичних навантажень».

Окрема увага на кемпі акцентувалася поведінці арбітрів як важливої складової підняття поваги до рефері. Представники NHL розповіли, що говорять гравцям лайнсмени на вкиданні, як арбітри повинні вести діалог з тренерами та хокеїстами під час і після матчів, про те, що спілкуються з гравцями, враховуючи особливості їх походження.

«Сучасні арбітри звикли жити за принципом «вдосконалюйся або йди», – пояснює Андрій Кіча. – Вимоги і конкуренція в міжнародному суддівському корпусі нині набагато вищі і суворіші в порівнянні з попередніми роками. Вибір суддів величезний, а призначення на міжнародні турніри дуже обмежені в кількості. Тому потрібно перемагати самого себе кожного дня. Тренуватися і тренуватися. Не оминаючи жодних тонкощів. Лектори з NHL зокрема наголосили, наскільки важливо підтримувати колег, яких критикують у ЗМІ і в соцмережах. За океаном таке трапляється часто».

Підсумовуючи Андрій Кіча відзначив, що кожен українець, де б він не був, має докладати максимум зусиль для боротьби з ворогом та наближення перемоги, у тому числі спортивні судді і спортовці з різних видів спорту, як у лавах Збройних сил України так і на міжнародних спортивних аренах, прославляючи нашу державу.

«Завдяки ЗСУ і наперекір ворогу, завжди памʼятаючи  про тих, кого вже з нами нема і тих хто сьогодні боронить нашу землю, українські хокеїсти, як члени світового спортивного руху і в подальшому братимуть участь у міжнародних змаганнях та утверджуватимуть імідж України як сильної спортивної держави, піднімаючи прапор України в усіх куточках світу», – каже пан Кіча.

Вас може зацікавити