Україна – Естонія. Анонс заключного матчу олімпійської кваліфікації

Сьогодні, 11 лютого, починаючи з 17:30 за київським часом національна збірна України проведе на льоду ArcelorMittal Park у Сосновці заключний поєдинок олімпійської кваліфікації. Після перемог над збірними Кореї та Польщі залишилося зробити останній, начебто не такий складний, але від того не менш відповідальний крок – переграти суперників з Естонії і вийти в наступний раунд кваліфікаційного турніру Ігор-2026.

Збірна Естонії обидва стартових матчі програла: 0:4 – полякам, 2:4 – корейцям. Естонці прибули в Сосновець останніми поміж чотирьох учасників, буквально напередодні старту олімпійської передкваліфікації, не провівши жодного товариського матчу. До льоду нової арени ArcelorMittal Park естонська команда звикала вже в ході турніру.

Лідером цієї збірної Естонії залишається 30-річний Роберт Рооба, котрий зараз виступає за фінську «Ювясклю». Дев’ять виконавців представляють клуб «Пантер» Таллінн. В основному то обдаровані естонські хокеїсти. Скажімо, 16-річних оборонець Роланд Лугт, 18-річний захисник Ніклас Сілдре. Також у складі естонців виділяється 19-річний оборонець Йоганнес Таммеорґ, який представляє австрійську HTC Nordic Hockey Academy. Проте поряд із молодими хокеїстами, яких розвиває тренерський штаб команди на чолі з фінським спеціалістом Петрі Скріко, треба виділити й 44-річного оборонця Лаурі Лагесалу, котрий у період 2005-2016 років був помітною постаттю французької Ліги Маґнус, виступаючи за «Руан» і «Анжерс», а останніх вісім років не виступає за клуби, представляючи лише національну збірну.

Переломний момент в історії українських хокейних стосунків з Естонію намітився після відомих «реформ» авторства натхненника сіверськодонецького з’їзду-2004. Україна, яка до того не сприймала Естонію як серйозного суперника, програла балтійцям на двох чемпіонатах світу поспіль – у 2018-му і 2019-му. І хтозна, чи не мала б ця історія продовження, якби спершу світовий хокей не зупинили пандемія, а потім у плин речей не втрутилася російсько-українська війна. Яка для нашої хокейної збірної, принаймні, в короткотерміновій перспективі, подарувала надію на переродження. Ту ж Естонію на двох попередніх чемпіонатах світу, на яких українці нарешті виступали практично оптимальним складом, наші хокеїсти не помітили – 8:0, 7:4.

Сьогодні маємо зробити ще один важливий крок. Матч олімпійської кваліфікації Україна – Естонія починаючи з 17:30 транслюватимуть Суспільне.Спорт і Youtube-канал ФХУ. Співкоментатором матчу буде нападник київського «Тризуба» Євген Зик.

INNOVECS – титульний партнер національної збірної України

Вас може зацікавити