Так формується колектив. Як українські юнаки перегравали доросліших угорців

Деталі двох заключних товариських матчів юнацької збірної України на зборі в Угорщині.

«Фегервар» U21 (Секешфегервар, Угорщина) – Україна U18 – 3:4 Б (0:2, 2:1, 1:0, 0:0)

Шайби: 0:1 – Гапоненко (Захаревич, Євтехов), 11:20. 0:2 – Хелемендик (Шевчук, Россоха, – більш.), 17:03. 1:2 – Майєр (Тамаші, Сабо, – більш.), 35:22. 2:2 – Чата (І. Фаркаш, Тамаші), 38:05. 2:3 – Хелемендик, 39:33. 3:3 – Марін (Ґрін, – менш.), 48:19. 3:4 – Іващенко (переможний булліт)

«Фегервар»: Чібі; Д. Надь – Сабо, Ґрін – Йорі – Марін; Лунічкін – Чолле, Чата – І. Фаркаш – Тамаші; Герчель – Б. Фаркаш, Ердельї – Майєр – Дьорффі; Боґонья, Сьолльоші – Паска – Сільвестер. Тренер – Артем Васюнін; асистент – Лайош Енекеш

Україна: Батіг; Пуздрановський – Іщенко, Іващенко – Долін – Герасименко; Боднар – Шевчук, Коробов – Євтехов – Захаревич; Петров – Россоха, Хелемендик – Некрасов – Койда; Косарєв – Тучин, Гапоненко – Терзі – Заруба. Тренер – Олександр Бобкін; асистенти – Руслан Борисенко, Олександр Федоров

Кидки: 23 (6 + 7 + 10 + 0) – 28 (12 + 5 + 8 + 2)
Штраф: 4 (2 + 0 + 2 + 0) – 8 (6 + 2 + 0 + 0)

10 лютого. Секешвегервар. «Габро Очкай Арена»

Після переконливої першої перемоги над молодіжною командою МАС «Будапешт» Олександр Бобкін збадьорив колектив як полум’яними настановами в роздягальні, так й інтенсивними тренуваннями, яких між першим і другим матчами було відразу три, включаючи ранкову розкатку в день матчу. «Фегервар» – найскладніший із наших опонентів, – наголошував тренер. – Я хочу, щоб у цій грі ви показали все, на що здатні».

Зрештою, статус суперника, який посідає друге місце в молодіжному угорському чемпіонаті, попервах трохи скутував нашу команду. Та ця нервозність остаточно розвіялася, коли Володимир Захаревич у середині першого періоду розігнав контратаку, яку завершив Михайло Гапоненко. Відкривши рахунок, до перерви наша команда ще розіграла більшість і повела в рахунку 2:0.

Втім, молодість тим і підступна, що яскраві спалахи чергують зі спадами. Емоційними і фізичними. Ось і в цьому поєдинку наші хокеїсти, створивши поруч із ворітьми Чібі впродовж другого періоду достатню кількість гольових моментів, не впоралися з реалізацією, натомість пропустивши у свої ворота двічі. І то за умови, що дуже надійну гру у воротах демонстрував Роман Батіг.

«Хлопці, ви заслужили на третій гол! Вперед, не опускаємо рук!», – закликав команду після другої шайби менеджер нашої збірної Сергій Бабинець. Хлопці й справді пішли та ще до другої перерви вийшли вперед удруге в матчі. То Богдан Хелемендик, скориставсь помилкою суперника на власній синій лінії, вийшов на ворота зліва і моментом скористався ідеально – 2:3.

Врешті, втримати переваги наші хокеїсти не змогли. Найдошкульніше, що в третьому періоді українці пропустили в більшості. А потім було так само прикро, коли тож же Хелемендик, вийшовши на заключних секундах овертайму «один в нуль» з голкіпером суперників, пробив над поперечиною. Зрештою, «дошкульно» – то з якого боку подивитися. Адже угорці на заключній хвилині теж мали свій момент, але нашу команду врятував Роман Батіг. Який надалі виявився ще й героєм буллітної серії. Наш воротар пропустив лише один із шести кидків, тоді як партнери Романа зусиллями Гапоненка й Іващенка забили двічі.

«Уйпешт» U21 (Будапешт, Угорщина) – Україна U18 – 0:5 (0:2, 0:1, 0:2)

Шайби: 0:1 – Тучин (Аріпов), 07:08. 0:2 – Герасименко (Россоха, Тучин), 07:36. 0:3 – Захаревич (Койда), 27:10. 0:4 – Іващенко (Петров, Захаревич), 55:14. 0:5 – Койда (Захаревич, Євтехов), 55:26

«Уйпешт»: Ердеї; Т. Горват (К) – Боґдані  Сонґот – І. Чех (А) – Салмаш; Рітеч – Шипош, Якаб – Антал (А) – Алієвіч; Секелі – Данчгазі, Ф. Грабак – Ладниїк – М. Грабак; Кіраїфалві – Сімошші – Ревас. Тренер – Арпад Льочі; асистент – Акош Інґліш

Україна: Аріпов (Калиниченко, 13:05); Пуздрановський – Боднар, Гапоненко – Хелемендик – Іващенко; Іщенко (К) – Косарєв, Койда – Євтехов – Захаревич; Россоха – Шевчук, Тучин – Долін (А) – Герасименко (А); Петров – Заруба, Терзі – Некрасов – Коробов. Тренер – Олександр Бобкін; асистенти – Руслан Борисенко, Олександр Федоров

Кидки: 24 (6 + 10 + 8) – 31 (13 + 8 + 10)
Штраф: 12 (2 + 6 + 4) – 12 (2 + 2 + 8)

11 лютого. Будапешт. Ujpesti Jegcsarnok

Перед цим поєдинком тренерський штаб нашої команди визнавав, що «Уйпешт» у порівнянні з «Будапештом» і «Фегерваром» – суперник не такий грізний. «Хлопці, ми не можемо розслаблятися, треба відіграти на максимумі ще один матч і поставити ефектну крапку. Тим паче, що на гру приїде президент ФХУ Зубко», – говорив Олександр Бобкін.

Команда тренера не підвела, хоча й наставник повністю змінив поєднання трійок нападу, випробувавши абсолютно нові в порівнянні з першими матчами варіанти. Найбільше шкода, мабуть, голкіпера Олексія Аріпова, який через труднощі технічного характеру змушений був замінитися в першому періоді. Голкіпер «Легіона» чекав свого часу, відсидівши в резерві у двох перших матчах. У третьому він свій шанс отримав, але провів на льоду лише 13 хвилин, відзначившись при цьому результативною передачею в ситуації, коли відкривав рахунок Богдан Тучин.

У цій ситуації треба віддати належне Єгорові Калиниченку. Цей воротар, з’явившись на льоду з лави вдруге під час цього збору, провів відведений йому час майже бездоганно і допоміг команді виграти «в суху».

Між тим, на особливу відзнаку в заключному поєдинку угорського збору заслуговує якраз представник угорського чемпіонату, можливо, головне відкриття цього робочого відрізку Володимир Захаревич. У зустрічі з «Уйпештом» він спершу ефектним кидком під хрестовину відзначився сам, а потім допоміг закинути свої шайби красивими передачами Іващенку та Родіонові Койді.

Наступного разу наша юнацька збірна збереться на початку квітня. На заключний перед чемпіонатом світу в дивізіоні 1А тренувальний збір. Звісно, в іншому складі, з легіонерами з Північної Америки. З тими, кого знаємо добре і на кого сподіваємося. Впродовж усього збору в Будапешті тренерський штаб нашої команди з допомогою відео-тренера Тимура Чермашенцева ретельно аналізував можливості потенційних новачків, щоб запросити їх у команду в найвідповідальніший момент. А гравці, які шість днів перебували в таборі команди в Будапешті зробили все можливе, щоб тренери згадали про них у березні, коли формуватимуть список кандидатів напередодні найвідповідальнішого в році старту.

Іван Вербицький, прес-аташе ФХУ, з Будапешта

Вас може зацікавити