Стартувала програма підготовки юних арбітрів

10 вересня 2019 року у місті Богуславі стартувала програма підготовки юних арбітрів. Нагадаємо, що відповідно до пункту 2.12 «Теорія та практика суддівства спортивних змагань» Навчальної програми для дитячо-юнацьких спортивних  шкіл, спеціалізованих дитячо-юнацьких  шкіл олімпійського резерву, шкіл вищої спортивної майстерності з хокею з шайбою учні ДЮСШ готуються до ролі суддів спортивних змагань, тому з метою впровадження більш ґрунтовної підготовки, покращення іміджу судді та популяризації даного виду спортивної діяльності Федерація хокею України запропонувала спортивним школам свою допомогу. Дуже приємно, що вони відгукнулися на запрошення попрацювати разом у цьому напрямку та з великим ентузіазмом допомагали спеціалістам Федерації у цій нелегкій справі.

Аналізуючи ситуацію в українському хокейному арбітражі, неможливо не побачити поступове збільшення середнього віку спортивних суддів. Всього реєстр спортивних суддів України після закінчення минулого сезону налічує 113 осіб, з яких 22 особи мають Національну категорію (19%), 12 осіб мають першу категорію (11%), 72 особи другу категорію (64%) і лише 7 осіб мають категорію юний арбітр (6%). Після перегляду такої статистики легко зрозуміти, що відсоткове співвідношення суддівських категорій на даний час не відповідає сучасним критеріям (10%-20%-30%-40%).

 

З метою врегулювання цієї проблеми, збільшення кількості юних арбітрів та підвищення рівня їх теоретичної та практичної підготовки була впроваджена спеціальна програма підготовки. Наразі вона включає в себе проведення вступних лекцій, на яких розглядаються наступні тематичні розділи: основні принципи та завдання суддівства, позитивні сторони роботи судді, обов’язки суддів (до, під час та після гри), суддівські якості, роль судді в управлінні грою, суддівське екіпірування, методичні документи для суддів, системи суддівства, позиція та рух суддів на льоду, зупинки гри (положення поза грою, прокидання шайби, зарахування голів), процедура проведення вкидань, критерії накладання штрафів, тривалість штрафів, комунікація суддів. Також метою проведення практичних занять на льоду є закріплення на практиці здобутих теоретичних знань. Стоячи на ковзанах, юні арбітри виконували комплекс вправ для відпрацювання основних дій лінійного судді. Розпочиналося заняття із роботи над рухами суддів, потім відпрацьовувалася техніка вкидання шайби та основних сигналів лінійних арбітрів, взаємодія суддів під час фіксації положень поза грою та прокидань, відпрацювання у тренувальному режимі основних суддівських нормативів та роботи лінійних суддів під час конфронтації гравців.

Нагадаємо, щоб отримати категорію юного судді з хокею достатньо просто написати заяву встановленого зразка з проханням присвоїти категорію спортивного судді до Федерації хокею України, надіслати дві фотокартки 3 на 4 см та копії свідоцтва про народження або першу та другу сторінки паспорта. Але отримання категорії  – це лише перший крок до успіху. Щоб стати висококласним спортивним суддею потрібно багато працювати над собою, вивчати методичні документи спортивного суддівства (їх можна знайти на сайті Федерації у розділі Методика → Методика для суддів або за посиланням: http://www.fhu.com.ua/index.php/tutorials-mainmenu-48/materiali-dlya-suddiv )

Також, вкрай важливим є момент самої практики суддівства: хоч гарне знання правил це важливо,  найголовніше – навчитися майстерно застосовувати теоретичні знання у грі. Саме тому постійна практика – це ключ до успіху. Варто зазначити, що спортивне суддівство – сфера у якій, помилки дуже помітні, і на перших етапах роботи їх буває багато. Роль досвідчених арбітрів, які будуть допомагати прибирати помилки та неточності у роботі юних суддів неабияк важлива. Необхідно знайти гарного наставника.

А зараз настав час поділитися першими позитивними результатами впровадження програми підготовки юних арбітрів. Розпочнемо зі стартової локації, невеликого затишного міста, де побудована одна з найкращих ковзанок України УНТЦ «Льодограй» .

У лекційному занятті взяли участь чотири гравці команди «Шершні» 2006 р.н., вихованці місцевої хокейної школи: Мартиненко Владислав, Мартиненко Вадим, Карпенко Антон та Чайка Віктор. Робота була побудована у форматі лекції із використанням презентацій, переглядом спеціалізованого матеріалу. Хлопці мали  можливость у будь-який час задати питання лектору. Основними темами заняття стали: мотивація у роботі арбітрів, перші кроки у суддівській діяльності, суддівське екіпірування, системи суддівства, позиційна робота лінійного судді, нюанси фіксації положень поза грою та проведення процедури вкидань. Було дуже приємно почути від хлопців велику кількість запитань та побачити щиру зацікавленість у суддівстві.

 

А ще більш позитивним фактом стало те, що отримані знання юні арбітри вже через кілька днів почали застосовувати на практиці під час суддівства дитячого турніру разом з дорослими арбітрами Ярославом Ситяшенком та Ілльєю Хохловим. У перших іграх Вадиму та Владиславу Мартиненкам було трохи складно, особливо у позиційній роботі. Спочатку у всіх виникають труднощі із переключенням із амплуа «гравця» у амплуа «судді», складно стримувати себе та не заграватися, постійно пам’ятати про свої обов’язки. Але вже під час третьої та четвертої гри Вадим та Владислав почували себе більш впевнено і отримували задоволення від роботи. Після закінчення турніру ми поспілкувалися із Владиславом Мартиненко, щоб дізнатися його враження від ролі арбітра на льоду і чи сподобалося йому суддівство взагалі.

 

– Владислав, чи сподобалося тобі бути суддею? 

– Так, звичайно сподобалося, завжди хочеться спробувати щось інше, отримати нові емоції та враження. У суддівстві панує дуже приємна атмосфера командної роботи та взаємопідтримки на льоду, корисно було дізнатися певні нюанси гри, на які у ролі гравця ти і увагу не звертаєш, наприклад, вкидання чи заміна гравців. Також дуже сподобалося приймати рішення – гарний тест для швидкості реакції та вольових якостей.

Чи складно було тобі перелаштуватися із амплуа гравця у амплуа арбітра? 

– Спочатку було трошки складнувато, хотілося побігти за шайбою в центр майданчика, наблизитися до воріт, але згодом вже вдалося опанувати себе і працювати, як справжній лінійний суддя. Робота арбітрів та гравців зовсім різна, тому без практики неможливо відразу все робити ідеально. Потрібна мотивація, робота над помилками, гарні знання методики та професійні вчителі. Користуючись нагодою, хочеться подякувати головним суддям, які працювали з нами. Ми багато чому в них навчилися. Знаю, що в Богуславі суддями інструкторами також є Олександр Батезатов та Артем Заляшко – дуже хочу попрацювати і з ними. Це має бути дуже гарний досвід.

– Чи порадив би ти гравцям твого віку спробувати себе у суддівстві?

– А чому б ні, це дуже цікаво. Вчитися чомусь новому завжди потрібно. Можна побачити гру з іншої сторони, знайти нових друзів, отримати додатковий дохід та з користю провести час. Тому усім рекомендую спробувати, нічого страшного у суддівстві немає, навпаки, все цікаво, позитивно та весело.


Вас може зацікавити