Стандарти НАТО і результати ЦАХАЛу. Офіс ФХУ пройшов курс тактичної меддопомоги

Сьогодні, 10 вересня, працівники офісу Федерації хокею України в одній з аудиторій Національного університету фізичного виховання і спорту колективно пройшли курс тактичної медичної допомоги в надзвичайних ситуаціях. Курс за стандартами НАТО – ASM-ТССС, адаптований до цивільного життя.

Військові медики Віталій, Наталія та Андрій з громадської організації “Тактична медицина “Північ”, які проводять схожі навчальні лекції для військових Збройних сил України з початку повномасштабного вторгнення російських окупантів на нашу землю, на практиці пояснили, як правильно накладати джгут, зупиняти кровотечу, правильно переносити постраждалих і надавати їм першу медичну допомогу до приїзду фахових медиків.

«У 1990 році експерти НАТО прийшли до висновку, що 80% втрат у місцях бойових дій спричинені тим, що люди не вміли правильно надавати першу медичну допомогу, – пояснив на початку Віталій. – Існує правило про п’ять золотих хвилин, тобто час відразу після поранення, який при правильній допомозі рятує життя. В підсумку з допомогою системного навчального процесу військових професійними медиками ці 80% скоротилися до 30-ти».

Лектори запропонували працівникам офісу ФХУ навчальну програму за алгоритмом M.A.R.C.H., де:

М – Massive Bleeding (масивна кровотеча) — зупинка кровотечі, що загрожує життю;

А – Airways (дихальні шляхи) — забезпечення прохідності дихальних шляхів;

R – Respiration (дихання) — закриття всіх відкритих ран грудної клітки;

C Circulation (циркуляція) — повний огляд пораненого, зупинка кровотеч, діагностика шоку;

H – Head injury / Hypothermia (черепно-мозкова травма / гіпотермія) — виявлення травм голови / запобігання переохолоджень.

Особлива увага під час практичних занять приділялася вмінню правильно накладати джут. Завершився цей відтинок накладанням турнікету кожним зі слухачів собі  особисто на час. Результати дуже потішили лекторів. Найповільніший з працівників ФХУ впорався з завданням за 44 секунди, тоді як за стандартами НАТО прийнятним вважається час 60 секунд. Найшвидше наклав джгут арбітр Тимур Чермашенцев – за 19 секунд. «Це результат рівня вимогу ЦАХАЛу, – не без здивування прокоментував Віталій. – А якщо врахувати, що для більшості з вас це перший досвід накладання джгута, впоралися усі на відмінно».

Цікаво, що в звичній програмі лекцій наші викладачі використовують пам’ятний хокейний епізод, який трапився у 1989 році з канадським воротарем українського походження Клінтом Маларчуком під час матчу чемпіонату НХЛ «Баффало Сейбрз» – «Сент-Луїс Блюз». У наслідок зіткнення перед воротами гравець «блюзменів» Стівен Таттл перерізав Клінтові ковзаном яремну артерію. Кров з горла хлинула фонтаном. Життя Маларчуку тоді врятував фізіотерапевт «Баффало» Джим Піццутеллі. Врятував, скориставшись саме військовим досвідом: затиснув воротареві вену і допоміг дістатися до лави запасних.

Оскільки в ході слухань до порад військових медиків долучався лікар національних збірних України з хокею Володимир Секретний, тепер у лекторів під час майбутніх практичних занять хокейних прикладів вочевидь стане більше. Вони самі так сказали. Деякі приклади з практики пана Секретного стануть в нагоді і під час курсів медичної підготовки військових.

Іван Вербицький, прес-аташе ФХУ

Вас може зацікавити