Сильний старт фаворитів. Підсумки першого кола

В чемпіонаті Української хокейної ліги пройдено 1/8 турнірного шляху – команди завершили перше коло.

«Донбас» в мейнстримі

Істотно оновлений діючий чемпіон в новому сезоні йде без втрат. Знайти протиотруту інтенсивному хокею підопічних Сергія Вітера поки є нерозв’язним завданням для інших команд-учасниць.

На те, щоб зіпсувати 5-разовому чемпіону настрій всерйоз претендував «Білий Барс», але підопічні Костянтина Буценка погано розпорядилися своїми шансами в більшості і випустили «Донбас» в одноосібні лідери.

При цьому не можна не відзначити рівень командної роботи донеччан. Те, що представників команди немає серед лідерів рейтингу бомбардирів, лише підтверджує думку про відносну рівність усіх ланок. Що й казати, якщо після п’яти зіграних матчів набраними очками відзначилися всі польові гравці команди, крім нападника Вадима Мазура, який провів лише одну зустріч. Результат дійсно вражаючий!

У той же час безпомилково в воротах грає Богдан Дьяченко – мабуть, найбільш статусний воротар чемпіонату. Не дивлячись на юний вік (Богдану всього 19 років), голкіпер національної збірної України діє дуже холоднокровно і впевнено.

 

«Білий Барс»: з думками про повернення на п’єдестал

У сезоні 2013/2014 років «Білий Барс» в драматичному 5-матчевому трилері поступився золотими медалями столичному «Компаньйону». І ось після чотирьох років команда з Київської області знову готова вирішувати найсерйозніші завдання.

Зіграй білоцерківська команда вдаліше у більшості в матчі проти «Донбасу», бути їй проміжним лідером першості. Але коли твоя команда закидає за ціле коло в нерівних складах стільки ж шайб, скільки один Володимир Чердак, розраховувати на перше місце вкрай складно.

У «барсів» гра будується навколо двох ударних трійок нападу. Але якщо від тріо Бондаренко – Ромащенко – Тимченко вболівальники вже звикли бачити якісний хокей за попередніми сезонами, то зовсім юні Нікіта Лєсніков та Дмитро Даниленко здорово взаємодіють з багато побачивши на своєму хокейному шляху Владиславом Куцевичем. Особливо яскраво виглядає на дефіцитній для українського хокею позиції центрального нападника Дмитро Даниленко. Ще в минулому сезоні Дмитро показував якісний хокей. З приходом до клубу групи досвідчених виконавців Даниленко розкривається ще сильніше.

Але якщо в нападі у команди з Білої Церкви все досить райдужно, то до гри в обороні і на останньому рубежі виникають питання. І, схоже, одними внутрішніми резервами ці питання вирішити буде складно.

 

ХК «Кременчук»: у пошук своєї гри

Певною мірою срібному призеру попереднього чемпіонату не пощастило. Втративши у міжсезоння групу лідерів, «Кременчук» поки що не зумів знайти їм гідної заміни на трансферному ринку. Тому новий головний тренер кременчужан Олександр Савицький досі продовжує шукати оптимальні ігрові зв’язки.

Саме масштабною перебудовою можна пояснити поразки «Кременчука» у двох стартових турах та місцями не зовсім впевнену гру в інших матчах.

Також не слід забувати і про банальний дефіцит виконавців високої якості. У захисті високий рівень гри демонструє лише Владислав Грицьких, перспективні новачки команди лише починають виходити на гідний рівень, а безальтернативному першому номеру команди Микиті Петленку явно бракує стабільності.

Тож і виходить, що результат в команді робить ланка кандидатів до національної збірної. Втім клуб з Полтавщини не припиняє свою роботу на трансферному ринку. А окрім кадрового підсилення команда з кожним днем виступає все більш впевнено. Проте реальний прогрес у грі можна буде оцінити після другого раунду двобоїв із «Донбасом» та «Білим Барсом».

 

МХК «Динамо»: порядок дає результат

Головна темна конячка чемпіонату тішить своїх уболівальників змістовним хокеєм. Прихід Олександра Сеуканда на тренерський місток харків’ян дає свої плоди – команда грає дисципліновано та непогано готова функціонально.

Відносний провал трапився у матчі з «Донбасом». Але цьому теж є об’єктивне пояснення – «динамівців» надломила незарахована шайба за рахунку 1:2. В інших же поєдинках проти фаворитів змагання харків’яни мало в чому поступались, а часом і переважали суперників.

Приємно дивує гра Володимира Чердака, який навряд чи може занести собі до активу попередній сезон у складі «Донбасу». Те, що на даний момент саме МХК «Динамо» є найрезультативнішою командою при грі у більшості, є великою заслугою саме Чердака.

Головною проблемою команди Олександра Сеуканда є відсутність глибини складу. За виключенням першої ланки, решта виконавців не мають серйозного досвіду виступів у національному чемпіонаті. Тому прихід до команди Ігоря Худякова, який тривалий час провів у Росії, допоможе оживити гру команди. Можливо, цей трансфер стане каталізатором покращення гри у Микити Муртіщева та Дмитра Колядинського.

Але якщо на прогрес польових гравців, в тому числі й молодих виконавців, Олександр Сеуканд розраховує небезпідставно, то останній рубіж не може не викликати занепокоєння головного тренера. Усі матчі у воротах харків’ян без замін відіграв юний Владислав Гурко, якого МХК «Динамо» напередодні старту чемпіонату орендував у донецького «Донбасу». Втім виключати підсилення цієї позиції найближчим часом не варто.

 

«Галицькі Леви»: скромно, але зі смаком

Кілька років тому керівництво хокею Львівщини заявляло про створення команди майстрів на базі своїх вихованців. І ось юні вихованці ново яворівської школи хокею вперше в житті отримали змогу відчути смаг дорослого хокею.

Поки що не все йде гладко і єдиним доробком місцевих вихованців є дві результативні передачі Михайла Чіканцева-молодшого. Але фурору від юних хокеїстів ніхто не очікував. Саме тому до складу команди було запрошено групу досвідчених виконавців, серед яких вирізняється захисник національної збірної команди України Всеволод Толстушко.

Найрезультативнішим гравцем команди є давній партнер Всеволода Валентин Сірченко, якого у Новояворівську в черговий раз у кар’єрі перекваліфікували у центрального нападаючого.

Втім не зважаючи на посередні результати, «Галицькі Леви» користуються серйозною увагою з боку вболівальників. Домашні матчі команди Михайла Чіканцева неодмінно збирають аншлаги.

 

«Вовки» у пошуках своєї гри

Абсолютний новачок всеукраїнських змагань поки що пасе задніх в чемпіонаті. «Вовки» останніми приєдналися до числа учасників чемпіонату і комплектацію складу розпочали в той час, коли деякі колективи її вже завершили.

Зрозуміло, що протягом першого кола (і цілком можливо цей процес триватиме ще декілька турів) Олександр Хміль проводив постійну кадрову ротацію складу.

Враховуючи кадровий потенціал та дуже швидкоплинну передсезонну підготовку, результати команди з Броварів мало кого дивують. Але не помітити певний прогрес у діях біло-блакитних не можна. Якщо підписання російського легіонера Олексія Овчіннікова, який минулого сезону встиг пограти у складі «Кременчука», «Кривбасу» та «Дженералз», не буде одиничним випадком підсилення складу, то в найближчих матчах «вовкам» цілком до снаги буде здобути першу перемогу в чемпіонаті. Підсилення ж потребують усі лінії команди, окрім хіба що голкіперської, де Микита Гордюшин із матчу в матч робить подвиги.

Турнірна таблиця змагання:


Вас може зацікавити