Шахрайчук проти Бозона. Анонс товариського матчу Франція – Україна

Сьогодні, 14 лютого, о 17:30 за київським часом національна збірна України розпочне перший із трьох запланованих поєдинків у французькому Марселі. Нинішня зустріч із господарями носитиме статус товариської, а дві наступних проти Франції і Польщі 15 і 16 грудня відбуватимуться в рамках Турніру трьох націй.

Наш стан

До Марселя українська команда поїхала в трохи незвичному вигляді. Склад наставник нашої команди Вадим Шахрайчук формував з перспективою участі в зимовій Універсіаді-2023, яка відбудеться 11-22 січня в американському Лейк-Плесіді. Як відомо, виступати у цих студентських змаганнях можуть брати лише гравці, не старші 25 років. Власне, аби перевірити потенційних учасників Універсіади, тренерський штаб вирішив не викликати на ці збори досвідчених капітана команди Андрія Міхнова і оборонця Всеволода Толстушка, а також іще одного захисника Ігоря Мережка, який є лідером сучасної збірної України і має підсилити команду безпосередньо в Лейк-Плесіді.

У ході підготовки до Турніру трьох націй українська команда була розділена на дві групи. Спершу 19 представників внутрішнього чемпіонату зібралися на п’ятиденний збір у Києві. 12 із них у понеділок, 12 грудня, вирушили автобусом до польського Кракова, де до збірної долучилося десять легіонерів. Звідти команда дісталася авіарейсом до Марселя.

Один із викликаних Шахрайчуком легіонерів випав з обойми буквально останньої миті. Мова про 24-річного центрфорварда Михайла Гуфта-Соколова, який виступає в німецькій Оберлізі за «Гьохштадтер». В матчі за клуб Михайло зламав руку. Таким чином, плани Шахрайчука стосовно перегляду цього хокеїста, який народився в Житомирі, але в дворічному віці разом з батьками виїхав до Німеччини і навіть був кандидатом у юнацьку збірну цієї країни, доведеться відтермінувати. Зауважимо, що вперше до лав збірної України Гуфт-Соколов приїздив місяць тому і навіть взяв участь у матчі проти італійців (2:1 ОТ) на Меморіалі Тамаша Шаркозі в Будапешті.

Замість Гуфта-Соколова Шахрайчук довикликав нападника польського «Подгале» Михайла Чіканцева, котрий напередодні закинув свою першу шайбу в чемпіонаті Польщі.

Склад збірної України на Турнір трьох націй

«Результат важливий завжди, навіть у товариських турнірах, – каже Вадим Шахрайчук. – Будемо налаштовувати команду на перемоги в кожному матчі. Місяць тому у Будапешті збірна Франції демонструвала найдинамічніший, найзмістовніший хокей. Дуже хотіли зіграти з цією командою ще в Угорщині. Але не змогли пробитися в фінал, бо програли в овертаймі словенцям. Тепер матчів із Францією буде відразу два. Головне, щоб ми встигли швидко відновитися після тривалого перебування в дорозі. А завдання ставимо максимальні, наче це офіційні змагання».

Вибір на перспективу

Портовий Марсель важко назвати хокейним. У французькому чемпіонаті місто представлене клубом «Спартіатс де Марсель». Створена у 2012-му команда в 2021-му стала переможницею другого дивізіону, але до Ліги Маґнюс не перейшла через те, що рух між дивізіонами був призупинений у зв’язку з пандемією Covid-19. В поточному сезоні «спартанці» роблять нову спробу вийти в елітний дивізіон і наразі посідають у D1 четверте місце.

Зауважимо, що Франція отримала право проводити цей етап Єврохокейчелленджу у спадок від Польщі, оскільки наші сусіди, котрі в ці терміни звикли приймати Різдвяний турнір збірних, у ці дні є господарями молодіжного чемпіонату світу з хокею в дивізіоні 1В. Право проведення змагань Французька федерація довірила саме Марселеві, розраховуючи, що така подія дасть поштовх розвиткові хокею в місті. Матчі відбуватимуться на домашній арені «спартанців» «Palais omnisports Marseille Grand-Est», який здатен вмістити 5600 глядачів.  Станом на кінець минулого тижня організатори повідомляли про те, що реалізовано близько половини квитків на кожен з матчів за участю збірної Франції. Проте зазначалося, що місцева публіка має звичку купувати тікети останньої миті, створюючи черги до кас. Тому не виключено, що на сьогоднішньому й завтрашньому поєдинках української збірної глядачів буде доволі багато.

Так як четвертого учасника Єврочелленджу запросити не вдалося, Французька федерація, аби не втрачати нагоди, запропонувала зіграти зі своєю збірною додатковий товариський поєдинок українцям. «Було б гріх відмовлятися від додаткового шансу випробувати себе в протистоянні з представником елітного дивізіону чемпіонату світу», – каже Вадим Шахрайчук.

Суперники

Збірна Франції повернулася в топ-дивізіон чемпіонату світу саме в той рік, коли звідти випала збірна України – у 2007-го. Вилетіли з еліти французи в 2019-му, однак у дивізіоні 1А так зіграти й не встигли, адже два наступних турніри були скасовані через пандемію, а цьогоріч Францію повернули в провідний ешелон після вигнання звідти країн, які намагаються окупувати Україну. На чемпіонаті світу-2022 французи посіли 12-те місце, здобувши перемоги над Казахстаном (2:1) та Італією (2:1 ОТ).

Наставником збірної Франції протягом чотирьох років є один із найкращих хокеїстів у її історії, 56-річний Філіп Бозон. Як гравець Філіп провів за національну збірну 98 матчів і закинув 57 шайб, виступав на трьох Олімпіадах, двічі був чемпіоном Франції у складі «Монблана» і «Ґренобля», тричі вигравав німецьку Бундеслігу з «Адлером» із Мангайма, виступав у НХЛ за «Сент-Луїс Блюз», а в 2008 році включений до Зали хокейної слави.

Місяць тому Франція продемонструвала дуже якісну гру і посіла друге місце, поступившись у фіналі в серії буллітів 3:4 збірній Італії.

На збір перед Турніром трьох націй Бозон викликав 26 хокеїстів.

Воротарі: Жуліан Жунка («Ґап»), Кентен Папійон («Мюлуз»)

Оборонці: Жюль Боск («Бордо»), Енцо Контаґалло («Руан»), Іван Єсипов («Мюлуз»), Енцо Ґебей («Цюріх», Швейцарія), Венсан Мелен («Сержі-Понтуаз»), Люсьєн Онно («Ґренобль»), Шарль Шмітт («Анґле»)

Нападники: Баптіст Бруше («Ам’єн»), Робен Коломбан («Туто», Фінляндія), Орельєн Даєр, Флавіан Даєр, Ділан Фабр, Адель Кудрі (усі – «Ґренобль»), Тео Ґюреф, Тома Суер (обидва – «Сержі-Понтуаз»), Теему Лоізо, Руді Матіма (обидва – «Мюлуз»), Бастьєн Майя («Руан»), Пулен Маено («Сьєр», Швейцарія), Антонен Планья, Тома Сімонсен (обидва – «Ам’єн»), Ґабен Війє («Шамоні»)

Взаємостосунки

З п’яти офіційних матчів між суперниками Франція виграла лише один – у рамках відбору до Олімпіади-2006, на який не приїхав цілий ряд провідних українських легіонерів. Решту виграла Україна. Зокрема – на Олімпіаді-2002 в Солт-Лейк-Сіті. Наша команда тоді здобула звитягу 4:2, а переможна шайба на рахунку нинішнього наставника Вадима Шахрайчука. Цікаво, що Філіп Бозон провів тоді у ворота Костянтина Сімчука обидва голи.

А починаючи з 2007-го Україна і Франція проводили лише матчі з товариським статусом. І виграти нашій команді вдалося лише один. 11 лютого 2007-го – саме того дня в французькому Межеві наша збірна здобула останню понині перемогу над нинішнім опонентом. Очолювані Олександром Сеукандом українці першими пропустили, наприкінці першого періоду зусиллями Дмитра Цируля реалізували більшість і вирівняли становище, а наприкінці зустрічі вирвали перемогу. Причому шайбу, яка виявилася перемжною, нині 42-річний гравець «Кременчука», а тоді молодий оборонець Денис Ісаєнко закинув на 55-й хвилині в меншості. Французи спробували відповісти, але замість того отримали в свої ворота ще два голи від Олександра Матерухіна.

З того часу – все. Наша збірна двічі поступилася французам у Донецьку в серпні 2013-го, причому обидва рази в серії буллітів. Особливо прикрою була друга з тих поразок. На початку другого періоду після дублю Романа Благого і голу Павла Борисенка господарі вели 3:0, але в підсумку втратили перемогу за десять секунд до завершення основного часу, коли гості грали без воротаря.

Грудень 2021-го. Битом (Польща). Україна – Франція – 1:2. Олексій Ворона – один із семи учасників того матчу в складі збірної України, які можуть зіграти проти Франції зараз. У французів з потенційних учасників нинішнього поєдинку тоді виступало 10 хокеїстів

Двічі Франція і Україна грали й торік. На турнірі в Любляні наша команда поступилася 2:4 (у нас відзначилися Андрій Денискін і Сергій Бабинець), а рік тому на Різдвяному турніру в польському Битомі – 1:2. Тоді на Льодовиську імені братів Нікодемовичів французи мали помітну перевагу, що відобразилося в кількості кидків – 47:19. Але у воротах українців чудово грав Сергій Писаренко. Завдяки голкіперові наша команда залишалася в грі до останньої миті. Два періоди завершилося 1:1 (на шайбу П’єрріка Дубе відповів Євген Фадєєв), а переможний гол оборонець Жеремі Пенц провів кидком від синьої лінії з допомогою рикошету.

Минув рік. На Меморіалі Тамаша Шаркозі місяць тому наші хокеїсти були єдиними, хто переміг майбутніх переможців італійців, а потім у матчі за третє місце здолали представника топ-дивізіону Угорщину. Настав час ламати інші неприємні традиції?

Іван Вербицький, прес-аташе ФХУ

VBET Ukraine — титульний партнер національної збірної України з хокею

Вас може зацікавити