Сергій Вітер підсилив склад «Каунаса» шістьма українцями

Український тренер Сергій Вітер, який з наступного сезону очолюватиме литовський клуб Балтійської ліги «Каунас Сіті», підсилив склад команди відразу шістьма українськими хокеїстами. У Литві продовжать кар’єру воротар Сергій Писаренко, оборонець Владислав Сушков, нападники Денис Гончаренко, Назар Ружніков, Давид Іващенко і Максим Семененко.

27-річний голкіпер Писаренко, який представляв Україну на чемпіонаті світу-2022 в дивізіоні 1В, попередній сезон теж провів у Литві. За вільнюських «Панкс» він у Балтійський лізі зіграв 24 матчі, в яких пропускав у середньому 5,3 шайби за матч з коефіцієнтом надійності 0,878.

20-річний вихованець дніпровського хокею Сушков ім’я в дорослому хокеї зробив собі, провівши два сезони у відродженому «Соколі». Після початку повномасштабної війни Владислав переїхав до Німеччини, де встиг повиступати відразу за дві команди з Дортмунда – «Кьонінґсбьорнер U20» і «Айзадлер». Обидві представляли четвертий дивізіон чемпіонату Німеччини. Сушков провів 27 матчів, у яких закинув 26 шайб і віддав 17 передач.

21-річний Гончаренко – партнер Сушкова за «Соколом» часів перших двох років відродження. Він теж виграв з киянами срібло чемпіонату України у 2021-му, зробив золотий дубль у 2022-му і вважався кандидатом до лав національної збірної України. Після початку великої війни Денис разом з дівчиною переїхав у США, там одружився і виступав за «Міссіссіппі Сі Вулвз» у FPHL та «Вільмар ВорГокс» у NA3HL.

24-річний Назар Ружніков, який є вихованцем білоцерківського «Білого Барса», а в Україні на дорослому рівні виступав також за «Маріуполь», попередній сезон відіграв за литовську «Енергію» з Електреная – 31 матч, 8 голів + 7 передач. Навесні Назар представляв Україну на чемпіонаті світу в дивізіоні 1В – 5 матчів, 1 гол + 1 пас.

20-річний Максим Семененко – вихованець харківської «Дружби-78». В Україні він у сезоні-2017/2018 встиг пограти за команду «Кременчука» U16, а потім переїхав за кордон: спершу знаходився в системі польського «Лодзя» (2018/2019), потім перебрався у США і виступав за 16- і 18-річних юнаків «95 Giants» у ААА (2019/2020), знову повернувся у Європу і в складі шведського «Несше» зумів дебютувати навіть за дорослу команду другого дивізіону, а сезон-2022/2023 провів за «Нью-Йорк Авіаторс» в USPHL Premier (25 матчів, 6+10).

Давид Іващенко – 22-річний донеччанин, який рано через війну покинув рідну домівку, переїхав у Словаччину, де протягом 2016-2019 готувався в системі «Міхаловце», потім перебрався у Чехію, де грав за «Гавіржов» U20, «Нову Паку» і Ломніце над Попелкою», а з 2022-го виступав за словенський «Цельє».

Зауважимо, що в попередньому сезоні за «Каунас» виступало двоє гравців збірної України – оборонець Олександр Воронін і нападник Богдан Ступак. Наразі Воронін не працевлаштувався, а Ступак виступатиме за італійський «Фельтреґ’ячо».

Вас може зацікавити