Сергій Ковальов: “Наша мета – дати шанс усім, хто хоче і вірить у себе!”

Сергій Ковальов, голова комітету дитячо-юнацького хокею, поділився подробицями підготовки до національного відбору гравців 2007 року народження, а також звернувся до тренерів дитячих команд.

Уже на цих вихідних відбудеться національний відбір. Які очікування? Адже такий захід відбудеться вперше.

Дійсно, Федерація хокею України вперше буде проводити національний відбір серед хлопців 2007 року народження, з яких у майбутньому будуть формуватися збірні команди U16, U18 і т.д. Було прийнято рішення якомога раніше оцінити уміння і навички юних хокеїстів, відібрати здібних і спостерігати за їх розвитком протягом наступних років. Також,  це послугує гарним стимулом для тих, хто не потрапить до складу збірної команди U13. У них буде час покращити свої спортивні показники, щоб досягнути рівня збірної.

Наша мета – дати шанс усім, хто хоче і вірить у себе, дати можливість спортсменам відчути командний дух української збірної. На жаль, не всі тренери створюють необхідні умови для участі дітей у відборі, і, на мою думку, це неправильно. Якщо ми говорим про розвиток українського хокею, важливо всім об’єднатися і рухатися вперед.

Розкажіть, будь ласка, як виникла ця ідея?

Ця ідея нам не належить. За таким принципом відбирають найкращих у північно-американському хокеї. Лише за спортивні досягнення в Америці чи в Канаді хокеїст може потрапити у збірну. Оскільки їх там значно більше, були сформовані збірні штату, ліги, округа. Не потрапивши в одну, спортсмен може потрапити в іншу, трішки нижчу за рівнем.

В Україні близько 250 хокеїстів 2007 року народження, і ми сподіваємось що близько половини  хлопців прийдуть проявити себе. Хоча і ставимо собі за мету переглянути усіх, змусити когось приїхати ми не можемо. Та й прийняти усіх у наших реаліях не таке просте завдання. Будемо працювати з тими, хто все таки зможе.

Багато хто вважає, що якщо Федерація займається організацією даного заходу, то й оплачувати поїздки збірних має саме вона. Чи можна вважати таке твердження правильним?

На жаль, у головах батьків за роки склалася думка, що Федерація повинна все оплачувати. Але у ФХУ немає коштів на фінансування цих збірних, адже вона фінансує юніорську, молодіжну та національну жіночу та чоловічу збірні команди.

Тому ми вимушені спиратися на батьків, тих спортсменів, які потраплять у збірну, плюс ми працюємо над залученням спонсорських коштів з метою зменшити фінансове навантаження на них.

Проте, це дієва світова практика. У такому віці батькам зі всього світу доводиться оплачувати поїздки своїх дітей. Так влаштований світ хокею.

Чи планується проведення національних відборів у інших вікових категоріях?

Перший пробний відбір серед гравців 2007 року відбудеться вже 30 листопада – 1 грудня, де ми відпрацюємо схему проведення заходу такого формату.

3-5 січня планується проведення відбору серед юнаків 2004 року народження, а згодом і 2008. Ми будемо йти поетапно, не хочеться захлипнутися від навантаження. Адже нас дуже мало, але ми «горимо» справою. Я веду до того, що у нашому суспільстві нововведення зазвичай зустрічають в штики, і займатися ніхто не хоче, щоб не притягувати до себе нагатив. А у нас немає варіантів, ми рухаємося і запрошуємо усіх, хто бажає допомагати розвитку хокею у наш маленький колектив. Нам дійсно потрібні люди, які можуть витрачати на це свій час, приносити користь і брати за це невеликі гроші. Це заклик до дії всіх, хто не байдужий до розвитку хокею, бо на словах і у Facebook героїв багато, але дійових справ  немає. Якщо є думки і бажання допомогти, ми будемо дуже раді будь-якій кваліфікованій допомозі. Не соромтеся і пишіть мені у приватні повідомлення у соціальній мережі Facebook.  

Окремо я хотів би звернутися до тренерів команд.

Ваші вихованці нікуди від вас не дінуться. Потрібно стимулювати та заохочувати їх брати участь у подібних заходах. Діти отримають необхідний досвід, масу льодового часу і можливість спілкування з вихованцями інших шкіл.

Ми всі за одне – за український хокей.

 


Вас може зацікавити