Сергій Ковальов: «Крок за кроком ми рухаємось вперед»

Сергій Ковальов, голова комітету дитячо-юнацького хокею, поділився планами на 2020 рік та підбив підсумки вже проведених заходів УМХЛ у 2019:

Розпочався 2020. Можна підбити підсумки за попередній рік. Як Ви оцінюєте те, що відбувається сьогодні в дитячому хокеї?

Перш за все, я хочу привітати всіх з 2020 роком. Бажаю здоров’я, перемог і домашнього затишку всім прихильникам хокею!

Оцінюючи результати минулого року, я можу сказати, що крок за кроком ми рухаємося вперед. Досить успішно завершили проведення змагань у сезоні 2018-2019 років, почали змагання УМХЛ сезону 2019-2020 років. Ми намагаємося бути максимально гнучкими, будуємо систему змагань. Нам здавалося, це легко і за короткий проміжок часу все зробимо, однак, на практиці не так все просто, як хотілось. Не буду заглиблюватися у проблеми, але вони є.

Проте я переконаний, що у новому сезоні ми виправимо всі помилки минулих років.

Щодо досягнень, то варто згадати про постійні трансляції матчів, появу молодих суддів на льоду, проведення національного відбору серед гравців 2007 року народження, формування збірної команди України U16, візит у  Київ білоруської команди «Динамо-Мінськ 2004». Не менше планів і на 2020 рік. Про це скоро стане відомо.

Щодо національного відбору серед гравців 2007 років. Чи задоволені Ви результатом? Коли очікувати відборів у інших вікових категоріях?

Все було відкрито. На YouTube каналі можна подивитися два дні інтенсивних тренувань і фінальну гру.  До складу двох команд потрапило 30 гравців і 4 воротаря. Це з позитивного.

Коли спостерігали з Олександром Годинюком за катанням всіх гравців, прийшли до висновку, що це велика прогалина у всіх учасників національного відбору. Нічого в цьому страшного немає. Ще є достатньо часу, щоб виправити ситуацію, але цим необхідно займатися з сьогоднішнього дня. Тренери повинні приділяти більше уваги катанню на тренуваннях, а не тактикам і стратегіями. Батькам необхідно розуміти, що результат у цьому віці не настільки важливий. Найголовніше – це тренувальний процес і закріплення отриманих знань на матчах. Не можна грати весь час, не маючи відточених навичок льодової підготовки, тому що, таким чином, гравець під час ігор робить тільки ті рухи, які у нього виходять добре, а інших уникає, адже відповідальність надто висока і підсвідомо тіло хокеїста йде шляхом найменшого опору.

Фото: національний відбір серед гравців 2007 року народження

Теж саме ми побачили і на зборах команди U16. Більшість гравців погано катається і невдало виконує ті чи інші вправи. Це найближчий резерв у збірну команду U18, ці хокеїсти повинні бути вже напоготові. На жаль, багато з них показали, що їм необхідно допрацьовувати катання, передачі, прийоми, кидки. У цьому віці всі ці навички вже потрібно допрацьовувати індивідуально. У командах на це майже не звертають уваги і спортсмени повинні розуміти, що їм необхідно працювати або самому, або особисто з тренером, або на літніх кемпах. Добре, що варіанти є.

Поділіться Вашим враженням від матчів збірної команди України U16 з «Динамо-Мінськ 2004».

Перш за все, я хочу подякувати представникам Білорусі за те, що відгукнулися і до нас приїхав сильний склад «Динамо-Мінськ 2004» на чолі з головним тренером Денисом Булгаковим.

Тренерський штаб нашої збірної Дмитро Гнітько Литвиненко Віталій, Івлєв Олександр у перші дні нового року вийшли на лід і провели три дні разом з гравцями-кандидатами в збірну.

Що стосується ігор, то їх було дві. Ми спробували два склади команди U16, різних воротарів. На жаль, обидві гри ми програли, але, в цілому, залишилися задоволені. У нашої збірної вималювалися лідери, з’явилися хороші поєднання. Було видно хлопців, які ще не готові функціонально, але ми на початку шляху і як сказав тренер: «Є хлопці, і з ними можна працювати».

Фото: товариський матч збірної команди України U16 проти команди “Динамо-Мінськ”

Підбиваючи підсумок двох відборів серед гравців 2007 і 2004  років народження, ми побачили одну і ту ж проблему – слабка початкова підготовка. Один з варіантів, як це виправити, прийняти єдину систему підготовки вікових циклів: 6-10 років, 10-14 років, 14-18 років.

Хоча це повинно бути усвідомлене добровільне рішення всіх шкіл і всіх тренерів, або окремих шкіл. І тільки десятирічна системна робота дасть результат гравцям у 16-18 років.

Вище Ви вказали, що плани на 2020 рік вже. Які саме?

Саме зараз вони формуються, і в найближчі дні ми оголосимо про проведення національного відбору серед гравців 2008 року народження. Аналогічно буде анонсовано і проведення інших заходів, які відбуватимуться щомісяця. Наше основне завдання – створення масиву заходів, які цікаві школам, тренерам і юним спортсменам. Над цим і працюємо.

 


Вас може зацікавити