Сергій Бабинець: «Основний акцент нове керівництво ліги робить на маркетинговій складовій»

Наразі попередні заявки на участь у чемпіонаті України-2024/2025 подали сім клубів: київський «Сокіл», «Кременчук», «Київ Кепіталз», херсонський «Дніпро», «Вінницькі Берсерки», київський «Тризуб» та новий колектив одеський «Шторм». Наголошую, що заявки попередні. Надалі клуби мають довести свою відповідність умовам регламенту змагань. Це стосується і фінансових гарантій, й наявності інфраструктури, й відповідної комплектації. Очікуємо від команд документації, яка підтвердить їх участь у чемпіонаті України. Наразі ми розробляємо проєкт календаря. Цьогорічний сезон також стартує з розіграшу Кубка України

Перша нарада за участю керівників клубів вже відбулася. У ній взяли участь представники всіх команд, за винятком херсонського «Дніпра». Херсонці не долучилися до розмови, бо подали заявку останньої миті. Моя команда, яка займатиметься організацією чемпіонату сезону 2024/2025, ознайомила присутніх з нашим баченням проведення змагань, презентували цікаві нововведення. Основний акцент приділяємо не спортивній складовій, а напрямку розвитку і маркетингу ліги загалом і кожного клубу зокрема. Розумію, що сильна ліга можлива лише за умови наявності сильних у маркетинговому аспекті клубів. Наші команди повинні активно працювати з уболівальниками, розширювати їх кількість. В цьому аспекті чимало залежить від розвитку клубами соцмеж. Лише за умови великої зацікавленості можемо розраховувати на залучення до хокею серйозних спонсорів. Зараз можемо похизуватися амбітними цілями. Ми ведемо перемовини з кількома великими компаніями, котрі можуть стати спонсорами чемпіонату.

Маркетинг – це добре. Але ви самі ледь завершили кар’єру гравця і як ніхто знаєте, що в двох сезонах після початку повномасштабної війни хокеїстів було складно набрати навіть на шість клубів. Де знайти виконавців ще й на сьомий?

Це болюче питання. Якщо об’єктивно, то кадрово наш хокей здатен потягнути не більше шести команд. При цьому в попередньому сезоні максимально конкурентними було чотири учасники. Боротьба за перемогу в регулярному чемпіонаті точилася до заключного туру. Зараз маємо підстави сподіватися, що до чотирьох команди додасться п’ята. Дуже активну діяльність на трансферному ринку веде «Тризуб». Паралельно кияни активно розвивають маркетинговий напрям, залучають крупних спонсорів на кшталт компанії «Укрнафта». Є всі передумови говорити, що з наступного сезону «Тризуб» підійметься на якісно новий в усіх розуміннях рівень.

Також не треба забувати про таку опцію, як запрошення іноземних хокеїстів. У попередньому чемпіонаті флагманами в цьому аспекті були «Кепіталз», котрі запросили трьох пристойних легіонерів – словацького воротаря Бориса Бабіка, оборонців Еету Моксунена з Фінляндії та Деніса Берднікса з Латвії. Усі ці гравці продемонстрували надзвичайно сильний рівень гри. А головне, що приклад цих трьох хлопців має мотивувати інших іноземних хокеїстів, що в Україну їхати можна навіть під час війни. В мене є сподівання, що кожна наша команда крапково підсилиться іноземцями і тим самим дасть нагоду органічно позакривати відкриті позиції українським гравцям. Мені відомо, що пошук іноземних хокеїстів веде кожна з семи команд, які хочуть виступити в майбутньому чемпіонаті.

«Ми перебуваємо в постійному пошуку, але з гравців, які могли б реально підсилити нашу команду, ніхто в країну у стані війни їхати не хоче», – це слова з найсвіжішого інтерв’ю директора «Сокола» В’ячеслава Лецкана…

Іноземці є в більшості футбольних і баскетбольних клубів України. Хокей не повинен відставати. Війна ускладнює всю нашу діяльність. Втім, за два з половиною роки з часу повномасштабного вторгнення кацапів ми вже показали, що український чемпіонат не просто зберігся, а й був доволі цікавим. Хоча восени 2022-го, коли змагання поновлювалися, в це мало хто вірив. Показово, що відразу дев’ять представників нашого чемпіонату цієї весни виступали за національну збірну України на переможному для неї чемпіонаті світу в дивізіоні 1В. Ми показуємо, що неможливе можливо, що наш чемпіонат конкурентний і може приваблювати зокрема іноземних хокеїстів. Але треба враховувати ліміт на легіонерів: у команді їх може бути не більше п’яти. Український гравець для нас завжди буде в пріоритеті.

Напередодні нового чемпіонату ще гостріше постало інше питання. В країні загальна мобілізація і хокеїсти в цьому процесі перебувають у рівних правах з рештою громадян України. Чи існує ризик, що чемпіонат не почнеться, бо гравців заберуть у лави Сил оборони?

Всі професійні спортивні команди зараз притримуються в цьому аспекті єдиної схеми: отримання статусу об’єкта критичної інфраструктури. Наші хокейні клуби не є винятком. При цьому ми не повинні забувати, що третій рік перебуваємо в стані повномасштабної війни і обороноздатність країни зараз стоїть на першому місці. Так, ми дякуємо нашим воїнам, що досі маємо можливість грати в хокей. А раз так, то маємо всіма доступними засобами підтримувати Сили оборони. Крім того, маємо бути законослухняними. До 17 липня всі громадяни України мали оновити дані в ТЦК та СП. Сподіваюся, усі дотичні до нашого чемпіонату люди це зробили. А далі вже повинні турбуватися клуби. При підписанні з гравцем контракту треба подбати про його бронювання точно так само, як раніше застрахувати, оплатити працю і забезпечити всіма матеріально-технічними засобами. Маємо діяти в правовому полі. Іншого виходу немає. Вважаю, що спорт – важлива складова життя, яка дозволяє бодай на невеликий час відволіктися від воєнних реалій.

Чи відомо вже, де гратимуть команди в новому чемпіонаті?

Три київських клуби залишаться в Палаці спорту. Федерація хокею України змогла домовитися з Міністерством молоді і спорту і керівництвом самої арени про продовження терміну оренди, починаючи з середини вересня. «Кременчук» має свій «Айсберг», «Берсерки» залишаються у вінницькому «Льодовому клубі». «Шторм» прийматиме суперників в одеському Палаці спорту. Відкрите наразі питання лише по херсонському «Дніпру». Зрозуміло, що в рідному місті грати «щуки» не можуть. Наразі радіємо, що команда з такими традиціями взагалі залишилася, що керівникам клубу вдалося отримати фінансові гарантії від Херсонської обласної державної адміністрації. А для вирішення питання з домашньою ареною час ще є.

Відкриє сезон, як і торік, Кубок України. Де турнір відбуватиметься цього разу і які команди братимуть у ньому участь?

Новостворений клуб «Шторм» сам звернувся у Федерацію хокею України з офіційним листом щодо готовності прийняти матчі національного Кубка на початку вересня в Одесі. Ми мали побоювання, що місцевий Палац спорту не зможе прийняти шість команд. Тому я з делегацією від ФХУ проінспектували арену, ближче познайомилися з керівництвом «Шторма», переконалися, що вони дійсно налаштовані серйозно. Одесити розраховують боротися за найвищі місця вже в дебютному сезоні. Щодо Палацу спорту, то в порівнянні з минулим сезоном він сильно змінився вже станом на літню пору. Інші роботи тривають. Як відомо, навесні одеський Палац спорту зазнав руйнувань після того, як у нього влучили уламки російських ракет. Але ці пошкодження вже усунені. Також майже закінчений ремонт шести роздягалень. Нині ми впевнені, що Одеса готова прийняти матчі Кубка України.

Можу сказати, що для мене особисто нова посада є серйозним викликом. Але наша команда вже працює, щоб хокейний сезон-2024/2025 в Україні не просто відбувся, а став кращим за попередні. Розраховуємо, що зможемо залучити нових вболівальників і зробити нашу гру популярнішою, а клуби успішнішими.

 

Іван Вербицький, прес-аташе ФХУ

Вас може зацікавити