«Секрети спортивної медицини». Вогнища внутрішньої небезпеки

На сьогоднішній день система лікарсько-фізкультурної допомоги в Україні є послідовницею радянської системи лікарського контролю у фізичній культурі та спорті (ЛК).

ЛК – комплекс заходів медичного забезпечення осіб, які займаються фізкультурою і спортом за допомогою поглиблених медичних оглядів (ПМО). Одним з важливих завдань ПМО є регулярне виявлення патологічних станів, які можуть розвиватися під час занять спортом, можуть мати негативних вплив на тренувально-змагальний процес або становити загрозу здоров’ю спортсменів.

Досить часто, під час прийому, спортсмени скаржаться на підвищену втомлюваність, проблеми зі сном, субфебрильну температуру, поганий апетит, підвищену пітливість, порушення травлення тощо. Але дані скарги легко маскуються під симптоми багатьох захворювань або взагалі можуть супроводжувати періоди інтенсивних тренувань. Але що робити якщо основну хворобу не знайшли, а скарги залишаються?

Відповідь – шукати вогнища хронічної інфекції (ВХІ). Саме про це поговоримо сьогодні.

Найбільш часто ВХІ виступають хронічний тонзиліт, каріозні зуби і хронічний холецистит. Також можливий розвиток ВХІ у «сприятливих для існування інфекції місцях»: вухах (отити), лобових і верхньощелепних пазухах (синусити та гайморити), бронхах (бронхіти), придатках матки (сальпінгоофорити) та ін.

Наявність усіх цих ВХІ недооцінюються як спортивними лікарями, так і лікарями загальної практики, так як вони себе ніяк клінічно не проявляють до певного часу. Цим «певним часом» є період поки наш організм нейтралізує токсичний вплив ВХІ, використовуючи при цьому усі свої захисні можливості. Але за певних умов (несприятливі фактори навколишнього середовища, перевтома та перетренованість, недостатнє надходження до організму поживних речовин, супутні хвороби та ін.) ВХІ проявляють себе різними ускладненнями. До речі, у нашому рідному хокеї з шайбою таким фактором досить часто виступає хронічне переохолодження. Для спортсменів основне негативне значення має той факт, що у спокої ВХІ ніяк не проявляються, але при інтенсивних навантаженнях, за рахунок посилення кровообігу, виникає можливість вимивання інфекційних агентів з ВХІ у кров та подальше потрапляння їх у найбільш активно працюючі під час занять спортом органи – серце, печінка, нирки, легені та ін.

Серед патологічних станів велику загрозу має тонзилокардіальний синдром, що може супроводжуватись запальними та дистрофічними процесами серцево-судинної системи, порушеннями серцевого ритму, артеріального тиску тощо. Патологічні зміни досить часто неправильно трактуються спеціалістами, які лікують наслідок, а не причину, а ВХІ залишаються та продовжують інтоксикувати організм. ВХІ можуть співіснувати у організмі, наприклад, часто знаходимо хронічний тонзиліт та хронічний холецистит у симбіозі. Поєднання ВХІ підсилює вплив один одного, збільшує інтоксикацію на організм та ризик загрозливих патологічних станів. Тому важливо пам’ятати, що знайшовши одне ВХІ, обов’язково слід шукати інші.  

За даними епідеміологічних досліджень спортсмени частіше мають ВХІ ніж особи, які не займаються спортом. Також доведено, що патологічні стани у спортсменів з ВХІ виникають частіше, ніж у тих спортсменів, хто не має ВХІ. Тому моєю основною порадою буде регулярне проходження ПМО, в тому числі з оглядом вузьких спеціалістів, таких як стоматолог, отоларинголог, гастроентеролог, гінеколог та ін. Пам’ятайте, що навіть один каріозно змінений зуб, може стати великою проблемою для спортсмена, починаючи від зниження спортивних результатів, закінчуючи ризиком виникнення інфекційного міокардиту.

Додам від себе, що гострий тонзиліт, гайморит чи пульпіт завжди проявляється за максимально невдалим сценарієм у найбільш невдалий момент – напередодні важливої гри або під час Чемпіонату світу. Наявність ВХІ не дозволяє вважати людину абсолютно здоровою до їх санації. Тому проведення лікування ВХІ у вищезазначених вузьких спеціалістів є вкрай необхідним. До речі, у професійних клубах існує система штрафів за період поза тренувально-змагальним процесом під час лікування загострень ВХІ в сезоні. На це зазвичай дається час у міжсезоння. Тому можливо зараз необхідно підготувати свій організм до нового сезону, в тому числі пролікувавши наявні ВХІ?!

Сподіваюсь, даний матеріал буде корисним для Вас. До нових зустрічей у «Секретах спортивної медицини»!

Володимир Секретний, головний лікар збірних України з хокею


Вас може зацікавити