Протестувальники в Лозанні вимагають від МОК не допустити росію та білорусь на Олімпіаду-2024

Група проукраїнських демонстрантів провела поруч зі штаб-квартирою Міжнародного олімпійського комітету (МОК) у Лозанні акцію, закликаючи переглянути свою позицію щодо росії та білорусі. Протест, організований швейцарськими некомерційними організаціями та волонтерами різних національностей, розпочався біля Олімпійського музею, учасники пройшли 3,5-кілометровий шлях до Олімпійського дому. Організатором акції виступив керівник Всеукраїнської профспілки спортовців Сергій Бизов.

Демонстранти висловили протест стосовно допущення до змагань російських і білоруських спортовців у різних видах спорту, включаючи Олімпійські ігри в Парижі наступного року, під будь-яким прапором, і закликали спонсорів МОК використовувати свій вплив, щоб чинити тиск на організацію. По дорозі лунали гасла, зокрема «Олімпійські ігри без росії».

Підійшовши до Олімпійського дому, протестувальники звернули увагу на 27 міст України, де під час війни з росією було завдано шкоди спортовцям і спортивним спорудам. Підтримали акцію Женевський осередок Українського товариства у Швейцарії «Вільна Україна», Всеукраїнська профспілка спортовців, працівників сфери фізичної культури і спорту, молодіжної політики та національно-патріотичного виховання, Об’єднання «D Help Ua Україна відродилася» та «Українки у Швейцарії». Крім того, представники Всеукраїнської профспілки спортовців Давид Захарян і Сергій Жуж передали петицію, яка набрала понад 290 тисяч підписів, із закликом до МОК не допустити російських і білоруських атлетів до участі в Олімпіаді-2024 в Парижі.

МОК розуміє занепокоєння протестувальників і заявив, що приймав організаторів у своїй штаб-квартирі на початку тижня. «МОК поважає право людей на мирну демонстрацію; ми регулярно спілкуємося з тими, хто висловлює занепокоєння щодо олімпійського руху чи Олімпійських ігор», — сказав речник організації. – У цьому випадку ми також спілкувалися трьома організаторами в Олімпійському домі, щоб почути їхні погляди та презентувати нашу позицію».

«Дискусії, що тривають, і майбутнє засідання виконавчого комітету МОК не стосуються участі атлетів з російським чи білоруським паспортами в Олімпійських іграх-2024 чи зимових Олімпійських іграх у Мілані-Кортіні-2026.

«Це рішення буде прийняте у відповідний час. Поточні дискусії стосуються вказівок міжнародним федераціям для участі атлетів з російським чи білоруським паспортами у міжнародних змаганнях під їх керівництвом у найближчі місяці. Олімпійський саміт, який відбувся в грудні 2022 року, звернувся до МОК як лідера олімпійського руху з проханням знайти шлях для участі нейтральних окремих спортовців з російським чи білоруським паспортами у міжнародних змаганнях цього року. Протягом останніх чотирьох місяців МОК проводив консультації з олімпійським рухом, і ці консультації ще тривають», – цитує слова речника МОК Inside the games.

МОК рекомендував не брати участі у змаганнях атлетів з обох країн після вторгнення в Україну торік у лютому, але в протягом останніх місяців почав пошуки шляхів їхнього повернення на «суворих умовах» нейтралітету.

Президент МОК Томас Бах захистив рішення вимагати повернення російських і білоруських атлетів, наполягаючи на тому, що «несе відповідальність перед правами людини та Олімпійською хартією».

Однією з запропонованих пропозицій було те, що російські та білоруські атлети змагаються в азійських змаганнях, враховуючи обмеження на поїздки та протидію їх участі в Європі. Крок МОК був сприйнятий неоднозначно, і одна з провідних міжнародних федерацій, World Athletics, оголосила на початку цього тижня, що збереже заборону на участь росії та білорусі в «осяжному майбутньому». Група з 35 країн закликала МОК уточнити своє визначення нейтралітету, а з боку України надходили погрози бойкоту Ігор-2024.

Критики стверджують, що російські та білоруські атлети будуть використовуватися в політичних цілях обома режимами, які, як наполягає МОК, залишатимуться піж санкціями через заборону на національну символіку та проведення заходів.

Вас може зацікавити