«Просилися на лід відразу після приїзду». Як українські хокеїсти обживаються в Чехії

Вони вже тренуються у тренувальній формі «Піратів», хоча за них взагалі не грають. Вони розмовляють іншою мовою і взагалі перебувають у Чехії кілька годин. Йдеться про українських біженців, яких клуб чеський клуб «Хомутов» зустрів з розпростертими обіймами.

Від початку російського вторгнення в Україну, для якого термін «вторгнення» надто слабкий, «Пірати» активно цікавилися допомогою біженцям. Завдяки попередньому досвіду турніру в Бенешові, клуб «Хомутов» запропонував притулок хокеїстам харківської команди СДЮСШОР, які ще наприкінці лютого тренувалися у польському Сяноку. Проте польський клуб все ж утримав юнаків у себе. Але «Хомутов» був готовий прийняти ще одну групу гравців із родичами.

«Петр Бржиза (віце-президент IIHF) звернувся до клубів із проханням про допомогу для вихованців київського «Сокола». Зрештою ними опікувалися представники «Комети» з Брно. Проте ми залишалися на зв’язку, оскільки багатьом молодим українським хокеїстам потрібна допомога», – розповідає на piratichomutov.cz віце-президент клубу Ярослав Прохазка.

Зрештою, про допомогу звернулися сім’ї хокеїстів із п’яти різних клубів – харківських «Дружби», СДЮСШОР і «Союз», а також дніпровськиого «Придніпровська» і київської «Крижинки». У четвер, 10 березня, вранці до Хомутова прибув автобус із 52 людьми, що на вісім більше, ніж очікували у місті.

Тому частина біженців вирушила до сусіднього Клаштерця-над-Огрі. «Нам допоміг Мілан Ваке, який керує місцевим стадіоном та прилеглими приміщеннями. Близько восьми найстарших хлопчиків залишаться там, поки ми не оселимося в Хомутові. Іншим варіантом може бути переїзд в інший клуб країни, але ми зробимо все можливе, щоб залишитися в Хомутові, – каже віце-президент «Піратів» Ярослав Прохазка. – Деяким хлопцям довелося виїхати без екіпіровки. Вони поступово намагаються на мить забути про жахи, які відбуваються у них удома. До нас приїхали гравці 2005-2015 років, а також їхні сестри, мами та бабусі. Хоча хокеїсти стурбовані ситуацією в Харкові та інших областях України, вони далекі від того, щоб зректися улюбленого виду спорту. Навпаки».

«Після майже двадцяти чотирьох годин у автобусі деякі люди одразу після прибуття запитували, коли вони зможуть вийти на лід», – з посмішкою розповідає Прохазка. І справді знадобилася лише мить – і перші з них дісталися Rocknet Arena у четвер!

«Деяким хлопцям довелося піти без екіпірування, що ми будемо поступово намагатися зробити так, щоб вони якомога швидше вийшли на лід і хоча б на час забули про жахи, які відбуваються в них удома», – обіцяє керівник «Піратів». Керівництво на сайті клубу подбає про хокейну програму юних українців, але це, звісно, лише частина загального пазла. Вся компанія має знайти нове помешкання у Хомутові чи в безпосередній близькості з усім, що йому належить – хоча воно може бути не постійним.

Як і інші клуби, які беруть участь у допомозі біженцям, «Пірати» заслуговують величезної поваги, значно перевищуючи межі хокейних результатів.

За матеріалами www.hokej.cz


Вас може зацікавити