Продовжуєм іти на власний Еверест. Україна U20 програє Словенії і залишається в дивізіоні 1В

Молодіжна збірна України програла фінальний матч чемпіонату світу в дивізіоні 1В словенцям. Наші хокеїсти спромоглися на камбек з рахунку 0:2, вийшли вперед, але через грубі індивідуальні помилки розгубили перевагу і тим самим не змогли підвищитися у класі.

Словенія U20 – Україна U20 – 5:3 (1:0, 2:3, 2:0)

Шайби: 1:0 – Сітар, 12:17. 2:0 – Црнкіч (Жежель, Берічіч), 20:37. 2:1 – Шамардін (Крикля, Сидоренко), 22:10. 2:2 – Сидоренко, 34:15. 2:3 – Г. Сімчук (Трущенко, Дахновський), 38:24. 3:3 – Север (Сітар), 39:15. 4:3 – Сітар, 41:48. 5:3 – Спарі Лебен (Чрепіншек), 44:33

Словенія: Кавчіч; Хебар – Макс Перчіч, Север – Сітар – Ланґус; Подрекар – Слібар, Жежель – Берічіч – Црнкіч; Бохінч – Турсіч-Сечкар, Мехмутовіч – Леснічак – Кумановіч; Фрезер – Матіч Перчіч, Петровіч – Спарі Лебен – Чрепіншек. Трненер – Мітя Савіч

Україна: Арцатбанов; Дахновський – Шамардін, Сидоренко – Крикля – Стецюра; Волков – Трущенко, Косарєв – Пазій – Іващенко; Трошкін – Полоницький, Шульга – Г. Сімчук – Ковальчук; Яцишин – Дубський – Лисак. Тренер – Андрій Срюбко

Судді: Доерон (Канада), Вуоренгеймо (Фінляндія) – Гейнен (США), Штанцель (Словаччина)

Кидки: 24 (8 + 7 + 9) – 28 (6 + 13 +  9)
Штраф: 12/10 (4 + 4 + 4/10) – 15/40 (4 + 2 + 9/40)

17 грудня. Блед. «Дворана Блед». 523 глядачі

Перед головним для нашої молодіжки (а, може, для всього українського хокею) матчем 2023 року тренерський штаб зіткнувся з непередбачуваними кадровими труднощами: спершу з високою температурою зліг центрфорвард Олексій Євтєхов, а буквально сьогодні, в ході ранкової розкатки після влучання шайби травму руки отримав Олександр Шаповалов. Нападник фінського ТПС повернувся до Бледа з лікарні в Єсеніце зі швами і гіпсом на правій руці. Вибув він приблизно на два тижні.

Оскільки обидва представники лазарету – з другої трійки нападу, тренерам довелося мізкувати, як компенсувати їх відсутність. У підсумку в стартовому складі у трійці з Ігнатом Пазієм та Микитою Іващенком був оборонець Микола Косарєв, котрого, щоправда, у ході гри змінювали Клим Лисак та Гавриїл Сімчук.

Наша команда розпочала матч дуже активно. Відчувалося, що суперники, не дивлячись на фактор домашніх стін, нас трохи побоюються. Однак стартову перевагу наша команда не матеріалізувала в гол, зокрема коли діяла в більшості. А невдовзі після того ще й пропустила. Більше того, в ході першого періоду українцям протягом півтори хвилини грали в подвійній меншості. На щастя, вистояли. А попереду найгостріше в першій 20-хилинці діяв капітан Олексій Дахновський, який виходив на ворота, взявши гру на себе.

А потім був божевільний другий період. Перед виходом на лід наші хокеїсти говорили в роздягальні: «Наші вболівальники перекрикують їх, у дома. Ми теж маємо їх переграти». «Байдуже як, але ми мусимо забрати цю гру!» – вигукнув, виходячи до коридору, Іван Шамардін.

Але старт другого періоду виявився приголомшливим: уже на 37-й секунді в наші ворота влетіла друга шайба. На щастя, скоротили відставання наші хокеїсти швидко: Ілля Крикля і Микита Сидоренко спільними зусиллями вивели того ж Шамардіна на кидок з «вусів» і могутній оборонець не промахнувся – 1:2.

Далі у виконанні нашої команди на льоду спостерігалося якесь божевілля. Спершу під час гри в меншості в абсолютно аналогічній ситуації, як у матчі з італійцями, зрівнювати рахунок міг Сергій Стецюра. Але, обікравши суперника на червоній лінії і вибігши на побачення з голкіпером, переграти Кавчіча Сергій цього разу не зумів. Потім наша команда мала протягом 100 секунд подвійну більшість, але скористатися нею не змогла. Зате реабілітувалася в рівних складах. Спершу Сидоренко у своєму фірмовому стилі прорвався через лівий край і влучно кинув з кола для вкидання у дальній кут. А потім уже Сімчук підкоригував шайбу в сітку після кидка Богдана Трущенка – 2:3.

Втім, за 45 секунд до сирени помилився при виведенні шайби з-за воріт Гліб Арцатбанов і опоненти рахунок зрівняли. А на початку третього періоду була ще одна результативна помилка. Спровокована, щоправда, дивними діями арбітра. Під час єдиноборства за нашими воротами Микита Полоницький отримав травму. Поки партнер за парою оборонців лежав на льоду, шайбу отримав Володимир Трошкін. Очікуючи, що рефері дасть свисток, як то зазвичай у схожих ситуаціях відбувається, Володимир викинув шайбу навмання. Вийшло на ключку Філіпу Сітару, який, опинившись перед воротами, нагоди не втратив і вивів словенців уперед.

На емоціях українці через лічені миті опинилися в меншості – дві хвилини отримав Ілля Крикля. Наша команда не дала супернику нічого створити в нерівних складах. Але після чергової помилки вп’яте пропустила в форматі 5х5.

Цей гол відверто приголомшив наших хокеїстів. По суті, прийти до тями вони до кінця зустрічі так і не змогли, хоча ніби й володіли перевагою, кидали по воротах, демонстрували агресію. Однак то вже був не той порив, який спостерігався в діях наших хокеїстів у другому періоді. Поразка, яка виглядає алогічною, приголомшливою, яка призвела до сліз і розпачу. Не так собі найобдарованіші представники покоління 2004 року народження уявляли прощання з молодіжним хокеєм.

Вас може зацікавити