«Пробуксовка» та розгром: жіноча збірна України перемогою завершила збір у Словаччині

Жіноча збірна України ефектно завершила свій перший навчально-тренувальний збір у 2022 році. У заключний день хокейного «кемпу» команда Євгена Аліпова та Олександра Нікулічева зіграла міжнародний товариський матч і здобула переконливу перемогу – 8:1.

Збірна України – Ice Dream Košice (Словаччина) – 8:1 (6:0, 1:1, 1:0)

Шайби України: Цимиренко – 3, Елен Аліпова – 3, Елізабет Аліпова, Рожок.

Україна: В.Ткаченко (Заіченко, 20, Вільгань, 40); Криворучко – Лопатіна, Т.Ткаченко – Гутор, Рожок – Ратушна; Добровольська – Елізабет Аліпова – Майнфельд, Елен Аліпова – Цимиренко – Андрущенко, Ценова – Лесь – Ковтун, Ізмайлова – Машкіна – Дрофа.

10 вересня. Кошице. Арена “Шершнів”.

Українські дівчата так хвацько підготувалися на зборах у Словаччині, що за рахунок коротких змін і швидкого темпу нокаутували місцеву жіночу команду «Кошице» вже в першому періоді, достроково знявши питання щодо  переможця зустрічі. При цьому суперник збірної України був аж ніяк не з аматорів, а колектив словацької Екстраліги! Але на жаль для суперника, ланка Елен Аліпова – Цимиренко – Андрущенко, яка закинула шість командних шайб, була нестримна і надто результативна у цей день.

Незважаючи на великий рахунок, у тренерського штабу українок залишилося чимало запитань до своєї команди. Коучу Євгену Аліпову не сподобалося, що мало забили та відрізками дозволяли противнику «закривати» нашу збірну у своїй зоні. До речі, користуючись статусом товариського матчу, тренерський штаб «синьо-жовтих» заявив на гру одразу трьох (!) воротарів, використавши можливість перевірити у кожному з періодів Вікторію Ткаченка, Ірину Заїченко та Юліану Вільгань. А ось четвертий воротар Анна Харківська не взяла участь у контрольній зустрічі, тому що відгукнулася на прохання свого нового клубу з Латвії приїхати у розташування команди на день раніше, адже в календарі балтійської команди вже була запланована гра.

– Перемоги радують, але тішитися не варто, – каже головний тренер українок Євген Аліпов. – Бракує ігрового досвіду. 90 відсотків хокеїсток 5-6 місяців взагалі не мали ігрової практики! Тому є над чим працювати, особливо це стосується фізичного стану більшості наших гравців. Перший період провели добре, а після перерви почали перегравати зміни, «буксувати»: гра вирівнялася, суперник «придавив» і навіть закривав нас у зоні майже на 5 хвилин! Довелося перебудовуватись і піднімати темп у третьому періоді, але забили лише одного разу, хоча мали ще дуже багато моментів, щоб перемогти з двозначним рахунком.

Втішно, що всі дівчата однаково отримали ігровий час, хтось виявив себе краще, хтось гірше, але всі були «заряджені» на роботу на зборах і це фактор, який обнадіює. Зізнаюся, що були побоювання щодо дебюту в команді наймолодших гравців команди, але ті ж Софія Гутор та Домініка Лопатіна впоралися: порадували самовіддачею та дисципліною у грі та на зборах загалом! Дуже радий, що новий сезон дівчата проведуть у елітному дивізіоні Словаччини – у «Михалівцях».

– Євгене Леонідовичу, що далі? Які плани підготовки національної команди країни?

– Ведеться робота, щоб наприкінці жовтня наша жіноча збірна провела черговий тренувальний збір за кордоном у дуже цікавій країні. Подивимось, що вийде.

– Чи варто чекати нових гравців на наступному зборі?

– Так, не виключаю появи групи нових хокеїсток. Тішить, що багато дівчат стали затребувані в Європі та працевлаштувалися у закордонні команди, але погано те, що в Україні не зможемо провести внутрішній чемпіонат через брак кадрів. Такі реалії…

В’ячеслав Волков, прес-служба ФХУ

Вас може зацікавити