Представляємо суперника: Казахстан

19 квітня національна збірна команда України розпочинає свої виступи на чемпіонаті світу в Кракові. Перший суперник нашої команди традиційний для кількох останніх міжнародних турнірів – збірна Казахстану. До цього українці та казахстанці змагалися здебільшого на молодіжному рівні. Тепер настав час для з’ясування стосунків на дорослому рівні.

Історія протистояння

Казахстан для нас – суперник знаковий. Свій перший матч в історії національна збірна України провела проти Казахстану далекого 1992 року. Після цього шляхи команд перетиналися більше 10 разів на змаганнях різного рівня: від товариських матчів до поєдинків в еліті світового хокею.

Першим протистоянням між команди часто вважають поєдинок в рамках міжнародного турніру в Санкт-Петербурзі в квітні 1992 року. Втім, на тому турнірі фактично виступали не збірні, а «Сокіл» з «Торпедо». А по-друге, матчі Україна  Росія (3:3) та Україна Норвегія (6:3) чомусь хокейними істориками не враховуються. По-третє, обидві країни на той час ще не були членами Міжнародної федерації хокею.

Тож відлік пропонуємо розпочати з першого офіційного матчу на рівні збірних. Він для обох команд також носить статус історично першого.

Очні протистояння:

Дата Турнір Місце
06.11.1992 ЧС С Квал. Мінськ, BLR 4:5
19.03.1993 ЧС С Блед, SLO 3:2
24.03.1994 ЧС С Попрад, SVK 0:0
23.03.1995 ЧС С Софія, BUL 2:2
28.03.1996 ЧС С Єссеніце, SLO 2:3
18.08.1999 КС Москва, RUS 6:3
13.11.1999 ЧС Квал. Шеффілд, GBR 3:2
13.02.2000 ОІ І Квал. Таллінн, EST 3:5
03.05.2004 ЧС Острава, CZE 2:2
18.12.2004 EIHC Київ 5:1
11.02.2005 ОІ Ф Квал. Клагенфурт, AUT 1:2
16.12.2006 EIHC Київ 3:2
18.12.2010 EIHC Бровари 4:7
23.04.2011 ЧС ДІ Київ 2:3 ОТ
14.12.2012 EIHC Меркуря Чук, ROU 2:1

ЧС – чемпіонат світу (ДІ – в Дивізіоні І); ЧС С – чемпіонат світу в групі С, ЧС С Квал. – кваліфікація до чемпіонату світу в групі С, ЧС Квал. – кваліфікація до чемпіонату світу в топ-дивізіоні, EIHC – турнір Єврохокей челендж, КС – кубок Спартака, ОІ – Оліміпійські ігри (І Квал. – перший раунд кваліфікації, Ф Квал. – фінальна кваліфікація).

Перспективи та очікування

Беззаперечним фаворитом всього чемпіонату казахстанців називали навіть ліниві. Тут навіть далеко ходити не потрібно. Достатньо полічити кількість гравців, що виступають у топових європейських лігах: у італійців такий гравець один, в угорців – двоє, а у казахстанців – більше половини команди. При всій повазі до чемпіонатів Австрії, Польщі чи Азійської Ліги, до рівня Континентальної хокейної ліги цим змаганням ой як далеко.

При цьому Казахстан єдиний, хто відкрито заявляє про свої наміри вкотре повернутися до елітного дивізіону. Решта команд або приховують свої амбіції, або висловлюють їх дуже обережно.

В самому Казахстані інші варіанти навіть і не розглядають. «Все буде гаразд – спокійно виконаємо завдання», – заявив нещодавно в інтерв’ю центрфорвард збірної Федір Поліщук. В Астані давно звикли вважати свою команду претендентом ледь не на вихід до вісімки найкращих в еліті світового хокею. Та й стимулювати гравців там вміють непогано. Мова навіть не про бонусну програму, а про набагато важливіший аспект – представник Казахстану у КХЛ – «Барис» – укладатиме контракти з гравцями за підсумками їх виступів на чемпіонаті світу. Кращого стимулу годі й уявляти.

На папері команда Андрія Назарова виглядає дуже сильно. Але в першу чергу за назвами команд, де виступають гравці, та за чималим досвідом виступів в еліті.

Втім статус однозначного фаворита ніколи не заважав Казахстану лоскотати нерви своїх вболівальників. Згадати хоча б дві останні кампанії по поверненню в еліту. У Києві в 2011 році азійська команда з надвеликими труднощами переграла Великобританію (2:1) та Україну (3:2 ОТ). Два роки тому казахстанці мали дякувати італійцям за відсутність бажання грати в останньому матчі, а також ставити пам’ятник гравцям збірної Кореї, які в епічному протистоянні не пустили до елітного дивізіону Угорщину.

Проблемні місця

Шанси суперників Казахстану підвищуються й завдяки кадровим проблемам. На турнірі не зіграють двоє вже легендарних для країни голкіперів.

«Гадаю, що не варто хвилюватися з цього приводу. У нас троє хороших воротарів. Розумієте, грає ж не один воротар, грає вся команда», – слова Віталія Єремєєва, якого в формі збірної вболівальники вже не побачать. Два тижні тому 39-річний голкіпер, з чиїм ім’ям пов’язані найбільші успіхи збірної Казахстану, після численних травм прийняв рішення про завершення ігрової кар’єри. Не побачать у Кракові (як, скоріш за все, в збірній взагалі) єдиного казахстанського воротаря з досвідом гри в НХЛ – Віталія Колесника. Тож саме час перевірити у справі Павла Полуектова. Причому перевірка має складати не 9 бонусних секунд, як на мінському форумі, а щонайменше чотири матчі.

Не допоможуть команді Андрія Назарова й ряд польових гравців. Серед них виділяються найкращий хокеїст Казахстану останніх років п’ятнадцяти Микола Антропов, багаторічний капітан збірної Дмитро Уппер, кваліфікований захисник Євген Блохін та ще один ветеран команди Андрій Гаврилін.

Цікаво, що всі троє форвардів є гравцями центральної вісі. Тож у першій ланці команди Казахстану в якості центрфорварда скоріш за все зіграє Федір Поліщук. Про те що ця позиція може стати проблемною для наших найближчих суперників свідчать цифри: за 29 матчів нинішнього сезону Федір набрав лише одне очко. На користь Поліщука каже високий відсоток виграних вкидань – 61,8%. До того ж розраховувати Андрію Назарову більше ні на кого: Костянтин Савенков в «Сариарці» центрального грає через раз, Максим Худяков до рівня першої чи другої ланки ще не доріс навіть у своєму «Ертісі», а повноцінне використання Романа Старченка чи Талгата Жайлауова на цій позиції скоріше зіграє казахам в мінус.

Зірка

Якби в хокей грали без силової гри, то Кевін Даллмен грав би за збірну Канади. Але в сучасному хокеї без швидкості та атлетизму нікуди, тому кар’єра Кевіна в НХЛ була нетривалою, а замість Канади захисник виступає за Казахстан. Розпочав Даллмен у збірній поганенько: саме його помилка коштувала казахстанцям місця у Сочі. Проте на чемпіонаті світу у Мінську всі побачили Кевіна в його найкращому варіанті. Захисник «Бариса» з 6 очками став тоді найкращим бомбардиром своєї команди.

Даллмен – гравець з феноменальним атакувальним інтелектом. Він вдало може підігравати партнерам, а також самостійно завершувати атаки команди. Немає жодних сумнівів, що у Кракові Назаров використовуватиме Кевіна у якості першої атакувальної опції при грі в більшості. Даллмен може не лише вистрілити з будь-якої позиції, а й вдало зіграти поблизу воріт.

Найкращий спосіб нейтралізувати цього хокеїста – постійно грати з ним в контакт. Кевін цього не любить і часто губиться після двох-трьох силових прийомів проти нього.

Головний тренер

Персона Андрія Назарова настільки неоднозначна, що йому можна присвячувати не короткий абзац, а цілу книгу. Нас же більше цікавить Назаров-тренер, з роботою якого (і треба зазначити, дуже ефективною) українські вболівальники знайомі дуже добре. Андрій Вікторович отримав масу компліментів за сезон у «Донбасі», а національна збірна України під його керівництвом, не зважаючи на песимістичні прогнози, досить впевнено відіграла у Кореї.

В Казахстані у Назарова все складалося не так гладко. Не всі гравці, що раніше перебували на провідних ролях, змогли спрацюватися з новим тренером. Яскравий тому приклад – Талгат Жайлауов. Натомість несподівано для себе шанс отримали ряд молодих хокеїстів.

Фактор Назарова не стане визначальним для команди Казахстану на турнірі. Але факт дуелі колишніх головних тренерів основної та молодіжної команд «Донбасу» підігріває інтерес до поєдинку.

Назаров в «Барисі» та в збірні це різна історія. На чемпіонаті світу в розпорядженні Андрія Вікторовича не буде Боченські чи Доуза. А буде багато хороших, проте рольових гравців зі свого клубу.

Бонус

В Кракові вболівальники так і не побачать одного із улюбленців Андрія Назарова. Дамір Риспаєв, якого вболівальники пам’ятають за резонансними кулачними поєдинками в КХЛ, був одним із останніх, кого «відчепили» від збірної.

Заявка команди на чемпіонат світу


Вас може зацікавити