Після зміни пріоритетів. Анонс матчу Україна – Китай на ЧС

Сьогодні, 30 квітня, починаючи з 12:30 збірна України проведе у литовській столиці Вільнюсі третій матч чемпіонату світу в дивізіоні 1В. Суперниками будуть хокеїсти збірної Китаю, команди, яка має високий рейтинг і поки виграла на цьому турнірі ті самі два матчі, що й українці. Але сила нинішньої китайської команди доволі сумнівна, що продемонстрували зокрема два товариських поєдинки, зіграних азійцями напередодні цього чемпіонату: в першому вони поступилися 1:5 естонцям, у другому – 0:9 нашій команді. Ці матчі збірна Китаю проводила тим складом, яким грає на світовій першості й зараз. Просто суперники за першими двома турами суттєво поступаються в класі Естонії, не кажучи вже про збірну України. Звідси й результати. Українська команда, яка стартових два поєдинки чемпіонату в тих же естонців та нідерландців виграла з загальним рахунком 12:0, робить черговий крок до дивізіону 1А і збірна Китаю не повинна стати на цьому шляху серйозною перепоною.

Китайці у Вільнюсі перемогли 3:0 збірну Нідерландів і 7:1 – збірну Іспанії. При цьому склад очолюваної канадським спеціалістом з грецькими коріннями фахівцем Спіросом Анастасіадісом команди був майже ідентичний з тим, яким представники Піднебесної грали проти українців у недавньому товариському матчі в Каунасі. Більше того, дві перші ланки тоді, 24 квітня, були абсолютно ідентичними. У звіті про цей матч ці імена трохи не схожі, бо в протоколі були записані на англомовний манер.

Збірна Китаю на чемпіонаті світу-2024

Воротарі: Сун Жегао, Чен Шіфень (обидва – «Пекін»)

Оборонці: Ксю Лань, Ян Руінан (обидва – «Ціцікар»), Лі Жігао, Вань Ґань (обидва – «Таньцзінь»), Чен Зімень, Зонь Ганмінь, Жань Паньфей, Жань Яці (усі – «Пекін»)

Нападники: Зуо Тіанью, Жань Засен, Жень Мінью, Лі Жічен, Лі Меньшенгао, Вань Їнь, Гу Їгао, Гоу Юянь («Пекін»), Жань Юксін («Ціцікар»), Ґуо Янінь («Гарбін»), Ян Юнчень (Університет Торонто, Канада), Лі Меньшенгао («Міссісауґа Чарджерз, OJHL, Канада), Ґуо Шігонь (школа Мілвокі, NCAA III, США)

Бомбардири збірної Китаю на ЧС-2024

5 (2+3) – Гоу Юянь
4 (1+3) – Зуо Тіанью
2 (2+0) – Ян Юнчень
2 (1+1) – Чен Зімень
2 (0+2) – Вань Їнь
2 (0+2) – Жань Паньфей
1 (1+0) – Жень Мінью
1 (1+0) – Лі Жігао
1 (1+0) – Жань Засен
1 (1+0) – Ґуо Янінь
1 (0+1) – Вань Ґань
1 (0+1) – Ґуо Шігонь

Ігрові поєднання збірної Китаю на ЧС-2024: Чен Шіфень; Жань Паньфей – Жань Яці, Гоу Юянь – Вань Їнь – Жень Мінью; Чен Зімень – Ян Руінан, Зуо Тіанью – Жань Засен – Ґуо Янінь; Зонь Ганмінь – Вань Ґань, Жань Юксін – Ян Юнчень – Ґуо Шігонь; Лі Жігао – Ксю Лань, Лі Жічен – Гу Їгао – Лі Меньшенгао

Великою мірою водороздільним для китайського хокею став торішній чемпіонат світу в дивізіоні 1В. У ньому китайці стартували з перемоги 5:4 в овертаймі над збірною України. На головних ролях в азійців тоді були натуралізовані канадці й американці, які виступають за клуб російської КХЛ «Куньлунь Ред Стар». Найперше мова про братів Паркера і Спенсера Фу, Джейка Челіоса, Лукаса Локгарта, Корі Кейна, Тайлера Воня, Тайлера Їпа, голкіпера Періса О’Браєна та інших. Втім, вигравши в нашої команди, натуралізовані гравці китайської команди вирішили після матчу трохи відсвяткувати перемогу. Насвяткувалися так сильно, що наступного дня в другому турі поступилися 2:7 збірній Нідерландів.

Власне, тоді й розпочалися розмови про відмову від використання в збірній Китаю натуралізованих хокеїстів. Хоча ніхто про це в тоталітарному Китаї, звісно, у голос не говорив. Чутки підтвердилися, коли жоден представник «Куньлуня» не взяв участь у цьогорічній олімпійській передкваліфікації. Там китайці виступили невдало: поступилися 1:10 збірній Великої Британії, 1:6 – команді Румунії і перемогли 7:5 сербів. Але невдача не змусила китайців змінити концепцію. На чемпіонат світу вони приїхали в схожому складі, гравцями, які в основному виступають у національному чемпіонаті. Чотири легіонери грають в університетських і юніорській лігах США і Канади.

Людей, які в складі «Куньлуня» пограли в КХЛ, у нинішній збірній Китаю шестеро. Пограли раніше, не в цьому сезоні. Найавторитетнішим з тієї компанії є нападник Жань Засен, який у 2021-2023 провів за «Куньлунь» 61 матч, закинув 1 шайбу і зробив 1 асист. Для цього хокеїста нинішній чемпіонат світу – сьомий у кар’єрі. На четвертій світовій першості зіграє оборонець Ян Руінан, який теж у 2021-2023-му зіграв за «Куньлунь» у КХЛ 58 матчів. Пару оборонців у нинішній збірній з ним складає капітан команди Чен Зімень. На його рахунку – 31 матч у КХЛ. І цей чемпіонат світу для нього четвертий. Нападник Ґуо Янінь провів за «Куньлунь» 30 матчів за «Куньлунь» і грає на третьому чемпіонаті світу. Найстарший у сучасній збірній Китаю 28-річний воротар Сун Жегао грав за «Ред Стар» 12 разів і приїхав уже на шосту світову першість у кар’єрі. Оборонець Жань Паньфей має 5 матчів за «Куньлунь» у сезоні-2021/2022 і виступає на п’ятому чемпіонаті світу.

Крім них, на трьох чемпіонатах світу грав Ян Юнчень, на двох – Жань Яці (попереднього разу – шість років тому), на одному – Зуо Тіанью та Вань Ґань. Тобто всього досвід виступів на дорослих чемпіонатах світу в цій збірній Китаю має десять хокеїстів. Погодьтеся, небагато. Менше, ніж півкоманди.

Зауважимо, що крім програного 4:5 торік і виграного 9:0 тиждень тому поєдинків збірна України грала проти китайців ще двічі: на чемпіонатах світу в дивізіоні С в 1996-му і 1997-му наша команда перемагала 7:2 і 7:1. Сьогодні очікуємо на четверту звитягу.

Дивіться матч збірних України і Китаю на діджитал-платформі Суспільне.Спорт, регіональних телеканалах Суспільного та YouTube-каналі SetantaSport.

Іван Вербицький, прес-аташе ФХУ

Вас може зацікавити