Підсумки роботи Комісії незалежного тестування

Минулого тижня спеціально створена Комісія незалежного тестування (КНТ) під головуванням Юрія Шевчука провела тестування спортсменів наймолодшої вікової категорії, які у новому сезоні мають намір брати участь у всеукраїнських змаганнях з хокею. Мова йде про вихованців 2004 року народження, які цього року вперше будуть змагатися на офіційному рівні (у категорії юнаків 2003 та 2004 р.н.), а також вихованців 2005 року народження, які прагнуть брати участь в чемпіонаті.

До складу КНТ увійшли фахівці Федерації хокею України, Міністерства молоді та спорту України, обласних федерацій хокею, члени комітету хокейних арбітрів тощо.

Комісією було проведення тестування вихованців ДЮСШ зі спеціальної льодової підготовки на виконання норм ІІІ юнацького розряду. Загалом тестування було проведено у ДЮСШ Києва (ДЮСШ «Сокіл-Київ» та ДЮСШ «Крижинка»), СДЮСШОР м. Харкова, ДЮСШ «Донбас», ДЮСШ «Придніпровськ», дитячо-юнацьких спортивних шкіл Дніпропетровська, Вінниці та Кривого Рога.

Для того аби стати учасником змагання кожен спортсмен мав виконати нормативи у чотирьох дисциплінах: біг обличчям вперед (36 м.), біг спиною вперед (36 м.), слалом (без шайби) та малий слалом (з шайбою).

Як показали результати тестування, найбільші проблеми у юних хокеїстів виникали під час здачі нормативів на біг обличчям та спиною вперед. При цьому переважна більшість спортсменів показали хороші результати під час виконання слалому та малого слалому.

В цілому результати є куди покращувати, втім як для першого разу, то підсумки тестування можна вважати позитивними.

Прес-служба Федерації поспілкувалася із головою КНТ Юрієм Шевчуком, який підвів підсумки роботи комісії.

Що Вам сподобалося під час проведення тестування?

В першу чергу мене тішить розширення географії учасників дитячо-юнацьких змагань. Років десять тому ми навіть мріяти про таке не могли. В ті часи все закінчувалося протистоянням хокейних шкіл Києва та Харкова. Зараз же ми маємо представників шести міст із п’яти регіонів України.

На сьогоднішній день деякі школи показали хороші результати, деякі виглядали трішки гірше. Але однозначно рівень цей буде вирівнюватися, різниця між найслабшими та найсильнішими стиратися.

Сподобалися тренери. Всі вони – молоді люди з сучасним підходом до справи. Приємно усвідомлювати, що між тренерами та дітьми налагоджений хороший контакт. Ми не зустріли негативу в свій бік. Всі розуміли, що це потрібно робити. Плюс у самих хокеїстів під час виконання тестів з’являвся певний азарт, вони не просто хотіли вкластися у нормативи, а й виграти заочну конкуренцію у своїх партнерів по команді. Як відомо, конкуренція – це двигун прогресу.

Чи здивували Вас результати тестування. Зокрема той факт, що найкращі результати показали спортсмени з Кривого Рога?

Результати криворізьких дітей дуже здивували. Я сам не розумію яким чином їм вдалося показати такі результати. Це нова школа, перший набір, який буде брати участь в чемпіонаті України. Видно, що діти серйозно готувалися, кожен знав що від нього вимагається.

Дещо гірші результати показали вихованці наших провідних ДЮСШ – «Крижинка», «Сокіл-Київ» та СДЮСШОР. Я переконаний результати тестування напряму не трансформуються у місця команд в турнірній таблиці. Але в Києві та Харкові мають розуміти, що за рахунок старого багажу втримати ці школи на вершині буде непросто. Конкуренція з боку «Донбасу», Вінниці, Кривого Рогу та Дніпропетровська буде дуже серйозною.

Які моменти Ви б віднесли до негативних?

В першу чергу відзначу різний рівень підготовки до тестування. Було чітко видно, що деякі спортсмени ретельно готувалися до тестування, в тому числі виконували ці тести раніше, а деякі робили це вперше. Це однозначно вплинуло на підсумковий результат.

Ще одним важливим моментом я вважаю участь у тестуванні абсолютно непідготовлених дітей, яких ще рано називати спортсменами. Деякі діти вперше стали на ковзани лише півроку тому, а їх вже хочуть кинути у горнило всеукраїнських змагань. Не володіючи основними навиками, вони будуть дуже сильно поступатися більш підготовленим конкурентам, не зможуть нормально грати у хокей і дуже швидко втратять будь-яке бажання продовжувати займатись цим видом спорту.

Я особисто рекомендував таким дітям та їх батькам ще деякий час присвятити виключно тренуванням, закріпити базові навики, відчути ритм гри і долучитися до своєї команди після періоду дозаявок або наступного сезону. Від цього виграють і самі спортсмени, і їх команди, і український хокей загалом. У хокеї без ґрунтовної базової підготовки робити нічого.

Чи потрібно проводити такі тести у майбутньому?

Так, потрібно. Тестування мобілізує дітей та тренерів, ніхто не хоче вдарити обличчям в бруд. Це перший подібний досвід. Ще не всі зрозуміли для чого все це робиться. Але перед кожним тестуванням ми заходили до роздягальні, спілкувалися з дітьми, їх батьками. Вони починали усвідомлювати необхідність цієї справи. Головний наш меседж: «Ми – не вороги, ми хочемо допомогти вам показати найкращий результат».


Вас може зацікавити