Перший Кубок України. Хет-трик Савицького, тріумф «Сокола» і три літри шампанського

Завтра, 3 січня в Кременчуку стартує другий в історії українського хокею національний Кубок. Учасників турніру буде четверо – місцевий «Кременчук», херсонський «Дніпро», команда Броварського спортивно-фахового коледжу і чинні, точніше, єдині володарі трофею, київський «Сокіл». 14 років тому очолюваний Олександром Сеукандом київський клуб став володарем прем’єрного і досі єдиного кубкового трофею.

Перший в історії Кубок України був розіграний протягом 20-24 березня 2007 року з ініціативи нового президента Федерації хокею України Анатолія Брезвіна. Кубковим турніром ФХУ тоді вирішила замінити плей-оф національного чемпіонату, вручивши золоті нагороди переможцям «регулярки» – київському АТЕКу.

Зиагання відбувалися в два етапи за участю шести команд. На першому колективи були розділені навпіл і визначили за підсумками групового турніру дует фіналістів. Переможцем групи А став «Сокіл», котрий переміг 18:2 донецький «Донбас» і 9:1 – земляків з АТЕКа. Ще в одному матчі «АТЕК здолав «Донбас» 10:3.

Як і «Донбас» в іншому тріо, був свій явний аутсайдер і в групі В. Клуб «Львів» програв київським «Беркуту» і «Компаньйону» з непристойними результатами 5:22 і 1:14. Дербі двох столичних колективів виграв 4:3 у серії буллітів «Беркут».

Таким чином, перший Кубок України розіграли «Сокіл» і «Беркут». До цього турніру команди підійшли з різною мотивацією. «Сокіл» жадав реабілітуватися за непереконливий сезон. Річ у тім, що в національному чемпіонаті підопічні Сеуканда вперше в історії фінішували за межею призерів, а в білоруській Екстралізі не пробилися в число учасників плей-оф. Натомість керівництво «Беркута» сприйняло як провал друге місце в чемпіонаті України і відправило у відставку головного тренера команди Костянтина Буценка. Помічник наставника Раміль Юлдашев пропозицію очолити команду відкинув. Як наслідок, на матчі Кубка в статусі граючого тренера команду виводив 35-річний Олександр Савицький. Для нинішнього наставника «Кременчука» то був початок тренерської кар’єри.  

«Беркут» (Київ) – «Сокіл» (Київ) – 3:7 (1:4, 0:2, 2:1)

Шайби: 0:1 – Гунько (Бобкін, Бобровников, – більш.), 00:52. 1:1 – Савицький (Кіча), 02:28. 1:2 – С. Черненко (О. Благий, Гунько), 04:58. 1:3 – Бобкін (Гунько, Матвійчук, – більш.), 12:14. 1:4 – Кириченко (Лясковський, Яковенко), 12:56. 1:5 – Панченко (Бондарєв, Бега), 33:18. 1:6 – Матвійчук (Бобровников), 37:32. 1:7 – Бондарєв (Бега, Лясковський, – більш.), 49:30. 2:7 – Савицький (Бернацький, Віт. Гаврилюк, – більш.), 58:42. 3:7 – Савицький (Савенко, Супрун), 59:59

«Беркут»: Селиверстов (Андрущик, 37:36); Бернацький – Савицький, Полковников – Сичов; Василевський – Віт. Гаврилюк – Савенко, Проценко – Майко – Квітченко, Слюсар – Кіча – Дворецький, Супрун. Тренер – Олександр Савицький

«Сокіл»: Пяткевич (Напненко, 55:19); Гунько – О. Благий, Ден. Ісаєнко – Лясковський, Ємельяненко – В. Черненко, Свиридов; Матвійчук – Бобровников – Бобкін, Бега – Бондарєв – Панченко, Шевченко – С. Черенко – Катрич, Легачов – Яковенко – Кириченко, Войцехівський. Тренер – Олександр Сеуканд

Штраф: 16 – 18

24 березня 2007-го. Бровари. ТРЦ «Термінал». 515 глядачів

Цікаво, що оскільки клубні кольори в обох фіналістів тоді були однаковими, біло-синіми, компроміс суперники знайшли оригінальний. «Беркут» грав фінал у своїй формі, а «Сокіл» вийшов у синьо-жовтих джерсі збірної України, з рекламою тодішнього спонсора національної команди на грудях.

У складі «Сокола» тоді був відсутній ключовий оборонець Володимир Алексюк, котрий травмував пах. Його замінив, відігравши сезон у складі білоруського «Гомеля», Денис Ісаєнко. Натомість Савицький мав кадрових проблем значно більше. Через пошкодження з обойми випали обидва найкращих бомбардири першості України Олександр Зіневич і Дмитро Марковський, котрі в матчах чемпіонату набрали 86 і 77 очок відповідно. Надодачу останньої миті на лікарняне вирішив піти син колишнього головного тренера, молодий і перспективний нападник Микита Буценко. Як наслідок, за Кубок «Беркут» бився двома парами оборонців, а номінальні захисники Микола Майко і Павло Дворецький грали в нападі.

Боротьби в фіналі, на льоду броварського «Термінала» тоді не вийшло. «Сокіл» фактично зняв питання про переможця ще в першому періоді. Цікаво, що в складі «Беркута» першим і єдиним за кар’єру хет-триком відзначився граючий тренер Олександр Савицький.

Сам Кубок-2007, на відміну від нинішнього, який важить 30 кг, та навіть від 16-кілограмового чемпіонського трофею того сезону, був зовсім легким. Тодішні гравці «Сокола» згадують, що в чаші помістилося лише три літри шампанського. Цікаво, що після того, як капітан переможців Василь Бобровников отримав кубок з рук Анатолія Брезвіна, гравці «Сокола» поїхали святкувати перемогу в рідний спорткомплекс «Авангард». Той самий, який через два роки закрився на реконструкцію, котра триває понині.

Додамо, що донині з учасників цього фіналу гравецьку кар’єру продовжують 40-річний оборонець Євген Ємельяненко, котрий виступає за румунську «Дунарю», має спортивне громадянство Румунії і допоміг цій збірній не так давно перемогти українську національну команду. 34-річний нападник Олексій Войцехівський є лідером естонського «Вялка», з яким нещодавно протистояв у Континентальному кубку рідному «Соколу». Зовсім нещодавно встиг повиступати за херсонський «Дніпро» 37-річний Кирило Катрич. За «Беркут» тоді виступав сервісмен сучасного «Сокола» Ігор Слюсар.

Також помітно, що в тому фіналі грало багато відомих нині тренерів. Окрім Савицького, то наставник юнацької і юніорської збірних України Олександр Бобкін, котрий у Кубку-2022 очолюватиме броварський БСФК, наставник молодіжного «Сокола» Артем Бондарєв, тренер 15-річних «соколят» Олександр Матвійчук, колишній тренер херсонського «Дніпра» Павло Дворецький, Олександр Яковенко, який зараз працює в Одесі, тренери київської «Крижинки» Олег Полковников і Василь Бобровников, Сергій Супрун, а також один із керівників харківського клубу «Рулав Одд» Павло Легачов.

Іван Вербицький, прес-аташе ФХУ


Вас може зацікавити