Передолімпійська рутина. Збірна України розпочала збір в Угорщині

Сьогодні, 16 серпня, національна збірна України розпочала в столиці Угорщини Будапешті підготовку до заключного раунду олімпійської кваліфікації, яка відбудеться 29 серпня – 1 вересня в Ризі (Латвія). У першому тренуванні, яке відбулося в післяобідню пору в на ковзанці Óbudai Jégcsarnok, взяли участь 19 хокеїстів.

Воротарі: Богдан Дьяченко, Олег Петров (обидва – «Сокіл»), Едуард Захарченко («Шторм»)

Оборонці: Пилип Пангелов-Юлдашев («Подгале», Польща), Володимир Волков («Слован», Словаччина), Микита Полоницький («Сокіл»), Артем Гребеник («Кеттеря», Фінляндія), Євген Ратушний («Шторм»)

Нападники: Андрій Денискін («Подгале», Польща), Віталій Лялька («Кременчук»), Олексій Ворона («Енерґа», Польща), Фелікс Морозов («Морзин-Авор’я», Франція), Денис Гончаренко («Перджине», Італія), Дмитро Німенко («Аоста», Італія), Денис Бородай, Вадим Мазур, Володимир Захаров, Володимир Чердак, Роман Благий (усі – «Сокіл»)

Ще восьмеро хокеїстів – оборонці Ігор Мережко, Іван Сисак, Віталій Андрейків, нападники Олександр Пересунько, Ілля Коренчук, Данило Трахт, Станіслав Садовіков, Євген Фадєєв – приєднаються до команди найближчими днями. Артур Чолач, який представляє клуб Американської хокейної ліги «Гендерсон Сільвер Найт», долучиться до лав збірної 19 серпня.

«Також ми розраховували на нападника Ярослава Панченка, але його, на жаль, не відпустив клуб «Київ Кепіталз», – каже асистент головного тренера національної команди України Олег Шафаренко.

Натомість оборонцеві Олексієві Дахновському, який був у розширеному списку кандидатів, тренерський штаб дає можливість підготуватися до сезону в складі першої команди словацького «Кошице». «Ми зацікавлені, щоб Олексій заграв на вищому рівні, тому хочемо, щоб він зарекомендував себе перед тренерами «Кошице» з найліпшого боку», – коментує Шафаренко.

Взагалі, в цьому варіанті складу є чимало досвідчених гравців, зокрема Роман Благий і Дмитро Німенко, які не запрошувалися в національну команду вже тривалий час. «Ми усвідомлюємо, що матчі олімпійської кваліфікації проводитимуться при заповнених трибунах «Арени Рига», – говорить Олег Шафаренко. – Тому робимо ставку на досвід, на гравців, які не лише майстерні, а й морально стійкі. Запросили б ще оборонців Всеволода Толстушка та Олексія Янішевського з «Сокола», але вони випали з обойми через травми і зараз лікуються. Зрештою, наявність великої кількості досвідчених хокеїстів не означає, що в молоді, яка зараз працює на зборах, менше шансів. Хто буде сильніший, той і потрапить до кінцевої заявки».

За словами тренера, під час збору в Угорщині штаб на чолі з Дмитром Христичем поєднуватиме підготовку команди з переглядом гравців. «На першому тренуванні хлопці працювали з піднесенням, – розповідає Шафаренко. – Всі вони наразі свіжі, тому робити висновки про їх готовність ще складно. Ясність настане приблизно після тижня роботи».

У ході зборів наша національна команда планувала зіграти два товариських матчі – проти збірної Угорщини і однієї з місцевих клубних команд. І якщо поєдинок з національною командою Угорщини відбудеться 25 серпня, то зі жодним клубом поки домовитися не вдалося. Перемовини Федерація хокею України веде і не втрачає надії, що спаринг відбудеться.

Іван Вербицький, прес-аташе ФХУ

Вас може зацікавити