Пам’ятка для хокеїстів, які вагаються, чи варто виступати в так званій “суперлізі”

Останнім часом на правах анонімності до різних працівників Федерації хокею України звертаються хокеїсти й тренери клубів, котрі вирішили покинути офіційний національний чемпіонат і виступати в невизнаному новоутвореному турнірі. Основні питання однакові: “Що нам загрожує?”, “Чи маємо ми юридичні права покинути ці команди?”, “Якими можуть бути міжнародні санкції?”

Враховуючи ці обставини, юридичний відділ ФХУ підготував пам’ятку, яка дає відповіді на більшість питань.

Законні права Федерації хокею України

Федерація хокею України є єдиною спортивною організацією, якій надано виключне право на проведення офіційних спортивних змагань з хокею з шайбою в нашій державі. Всі учасники офіційних змагань, незалежно від того, тренери, гравці чи судді, знаходяться під юрисдикцією національної федерації. Це автоматично означає, що вони повністю визнають, підтримують та дотримуються регламентних та статутних норм національної федерації.

Національною згідно Закону України “Про фізичну культуру і спорт” може бути виключно та організація, яка має відповідний договір з міжнародною федерацією, тобто визнає стандарти і регламентні документи IIHF (у нашому випадку). З огляду на це, спортивне право виокремлюється.

Спортивні суперечки розглядаються виключно органами спортивної юрисдикції. По-перше, наші судді не виокремлюються за напрямами. По-друге, їм важко отримати повне розуміння, що таке спорт. Через те органи спортивного правосуддя є при всіх спортивних федераціях(національних і міжнародних) з головним Міжнародним спортивним арбітражем, який знаходиться у швейцарській Лозанні. Рішення цього суду визнаються Міжнародним олімпійським комітетом та іншими міжнародними спортивними організаціями. У ФХУ органами спортивного правосуддя є Дисциплінарний і Апеляційний комітети.

Права та обов’язки клубів і гравців

Усі команди для того, щоб бути визнаними учасницями змагань в Українській хокейній лізі, уклали відповідний договір із товариством з обмеженою відповідальністю “Українська хокейна ліга”. Ці договори передбачають зобов’язання УХЛ та клубів повністю визнавати регламентні документи як Міжнародної федерації хокею, так і Федерації хокею України. Крім того, в цьому договорі прописано, що у всіх договорах, які команда укладає з гравцями, передбачено, що клуб також притримується цих норм. У зразку стандартних контрактів професійних хокеїстів, які підписували абсолютно всі учасники нашого чемпіонату, це прямо вказано.

Обов’язки клубу передбачають надання можливості працювати в нормальних умовах і реалізовувати свої вміння професійного хокеїста. У пункті 1.6 стандартного контракту професійного хокеїста вказано, що людина приймається на роботу в статусі гравця хокейної команди на посаду “спортсмен-професіонал”.

Важливо, що згідно статті 2.1 цього договору є формулювання: “Права та обов’язки клубу і хокеїста встановлені чинним законодавством України, локальними нормативними актами Міжнародною федерацією хокею, Федерацією хокею України, Української хокейної ліги, клубу та цим контрактом”. Відповідно всі документи і рішення, прийняті переліченими органами, мають безпосередньо виконуватися хокеїстом.

Також варто звернути увагу на пункт 2.2.3, який покладений в обов’язки гравця. У ньому сказано, що хокеїст зобов’язаний беззаперечно дотримуватися регламентів та інших нормативних актів ліги, локальних нормативних актів клубу, Федерації хокею України, Міжнародної федерації хокею та вимог цього контракту, а також виконувати рішення повноважних органів при вирішенні суперечок. Цей пункт прямо вказує, що Дисциплінарний комітет ФХУ мав повне право дискваліфіковувати гравців, позбавляти їх права участі в змаганнях, яке відбулося у зв’язку з тим, що вони самовільно покинули лави збірної України за добу до матчу з національною командою Італії.

Пунктом 2.3.7 контракту хокеїста передбачено, що клуб зобов’язаний без вимоги жодної компенсації відпустити гравця для тренувань і виступів за національну збірну на міжнародному змаганні, без втрати заробітку чи пільг, коли хокеїст запрошується Федерацією хокею України.

Щоб уникнути маніпулювання стосовно “офіційних” і неофіційних” матчів збірної, додамо також витяг з Договору про співпрацю між Федерацією хокею України та клубами УХЛ, який укладався на початку сезону-2021/2022 у зв’язку з переглядом учасників органів управління Міжнародної федерації. ФХУ уклала такий з усіма юридичними суб’єктами, ДЮСШ, ГО, ТОВ, з якими так чи інакше пов’язані команди (зокрема ТОВ “ХК Донбас”, який одним з перших цей Договір підписав, а кожен окремо взятий гравець в англомовній версії підписав «згоду визнання норм» в електронній системі).

Пункт 2.3.10 Договору зазначає, що “в разі отримання офіційного виклику Федерації щодо участі гравців у заходах збірних команд (навчально-тренувальні збори, товариські матчі, міжнародні змагання, чемпіонати світу, соціальні заходи тощо) клуб має забезпечити прибуття хокеїстів для участі у відповідних заходах Федерації”.

Як бачимо, згідно цієї норми, обов’язковим є приїзд хокеїстів не лише перед матчами чемпіонатів світу, а й на товариські матчі та інші міжнародні змагання.

Наразі маємо ситуацію, коли клуби “Донбас” і “Краматорськ” порушили як стандартний контракт хокеїста, так і договір про участь команди в чемпіонаті України, оскільки не дотримувалися регламентних та статутних документів ФХУ та IIHF. Клуб був зобов’язаний дотримуватися вердикту ДК ФХУ, а перед тим міг оскаржити рішення про відсторонення гравців чи зарахування поразок в Апеляційному комітеті Федерації чи запросити листи-пояснення. Клуб був зобов’язаний зробити це для того, щоб права гравця були захищені і хокеїст міг особисто звернутися в Дисциплінарний комітет. Проте цього зроблено не було. Натомість клуби просто порушили регламентні та статутні документи. У такому випадку світова практика та прецеденти міжнародного суду говорять про єдиний стандарт — технічна поразка і (в разі повторення) зняття зі змагань. При цьому ДК ФХУ намагався піти клубам на зустріч і зняв їх не автоматично, після другого порушення, а дав ще одну змогу виправитися. Рішення про зняття клубів “Донбас” і “Краматорськ” з чемпіонату приймалося лише після їх очного поєдинку, який був для обох колективів третім за участю відсторонених гравців. Про такі наслідки ФХУ попереджувала клуби, відправивши на їх адресу два роз’яснювальних листи.

Невідворотні санкції

У зв’язку з тим, що клуби, які порушували регламентні документи, позбавлені права брати участь у змаганнях, усі її стандартні контракти і договори про участь команди у змаганні є такими, які вважаються розірваними. Відповідно до того гравці цих клубів мають змогу на правах вільних агентів укласти договори з іншими командами. Перед тим згідно з пунктом 6.4 треба за два тижні додатково попередити у письмовій формі нинішній клуб. Підставою для розірвання договору є невиконання клубом своїх зобов’язань, передбачених контрактом. Копію заяви треба відправити на ім’я ТОВ “УХЛ”, до його спортивного департаменту.

Наразі документального підтвердження, що ще якийсь із клубів, крім “Донбасу” і “Краматорська”, припинив участь у чемпіонаті, немає. Але якщо гіпотетично припустити, що на території нашої держави створитьсябудь-яка ліга, яка не буде визнаватися Федерацією хокею України, вона буде вважатися нелигітимною. Щоб будь-яка, навіть любительська ліга вважалася легітимною, вона має укласти договір про співпрацю з ФХУ, в якому чітко прописуються права і обов’язки обох сторін. Цього вимагає зокрема міжнародна трансферна система.

Виходячи з вище викладеного, всі гравці, тренери, посадові особи клубів, судді, лайнсмени, причетні до участі в нелегітимних турнірах, будуть дискваліфіковані і не допущені до участі в офіційних змаганнях. Не лише на території України, бо ці особи отримають бан у трансферній системі. Відповідно грати, судити чи тренувати команди з офіційного українського чемпіонату порушники не зможуть навіть у наступному сезоні. Всі, хто не підтримує державних інтересів щодо розвитку виду спорту, який може відбуватися виключно з дотриманням чинного законодавства нашої держави, будуть дискваліфіковані і позбавлені права участі в діяльності, пов’язаній з хокеєм, на невизначений термін.

Хокейні агенти, які працюють в Україні, повинні розуміти, що іноземні хокеїсти, які виступають у нашому чемпіонаті, також підпадають під єдині правила ФХУ та IIHF і будуть дискваліфіковані за порушення регламентних норм Федерації хокею України.

Федерація хокею України разом з декількома юридичними компаніями, які надають нам підтримку, завжди відкриті, готові надати відповідну правову допомогу та інші консультації всім гравцям (як українським, так іноземним), тренерам, суддям і функціонерам, які збираються залишити клуби без офіційного статусу. За кожним таким суб’єктом буде закріплений окремий адвокат від ФХУ, аби захистити учасників офіційних змагань. Для цього потрібно звернутися до офісу Федерації телефоном, або на електронну пошту ФХУ — office@fhu.com.ua.

Федерація хокею України закликає не піддаватися на маніпуляції третіх осіб, знати свої права та обов’язки та користуватися лише офіційними документами та ресурсами ФХУ.


Вас може зацікавити