Олександр Бобкін: «Зараз для кандидатів у збірну України розпочинається важливий період»

Юнацька збірна України під керівництвом Олександра Бобкіна та Руслана Борисенка другий рік поспіль візьме участь у престижному хокейному турнірі President Cup серед гравців до 17 років. Міжнародні баталії за участю 10 команд за традицією прийме чеський Тршинець (4-6 серпня).

Окрім господарів із «Тршинця», кольори чеського хокею захищатимуть юнацькі команди «Вітковіце», «Спарти», «Маунтфілда» та «Енергії» з Карлових Вар. З-за кордону приїдуть латвійська ХШ «Рига», швейцарський «Давос», австрійський РБ «Зальцбург», словацький «Слован» та збірна України (U17). Напередодні від’їзду до Чехії наставник нашої команди Олександр Бобкін поділився своїми очікуваннями від турніру та прокоментував склад команди.

– Маємо за честь брати участь в дуже хорошому, престижному турнірі з особливою формулою розіграшу, коли командам належить грати по дві гри на день, – каже Олександр Бобкін. – Минулого року ми фінішували другими у своїй групі і це дало нам можливість зіграти у матчі за 3-е місце та здолати у ньому господарів із «Тршинця» (6:3). Подивимося, як вийде в цьому розіграші, адже склад вирушає інший: гравці 2006 р.н. брати участі у турнірі вже не мають права… З торішнього Кубку Президента у нашій обоймі лише Данило Скороход із чеської «Поруби».

– У четвер, 3 серпня, на чеській Werk Arena відбудеться церемонія відкриття, під час якої пройде жеребкування та десять команд буде поділено на дві групи. Олександре Васильовичу, з ким із суперників особисто вам цікаво було б зустрітися цього року?

– У 2022 році ми зустрічалися на груповому етапі зі «Слованом», «Ригою», «Вітковіце» та «Спартою». Було б цікаво зіграти рівно з іншими суперниками – з академією «Ред Булл», швейцарським «Давосом», торішнім переможцем «Енергією» з Карлових Вар та «Маунтфілдом» із Градець-Кралове. Цікаво подивитися себе на тлі цих хокейних шкіл.

– Які завдання ставитиме тренерський штаб на турнір у Чехії?

– Хочемо познайомити хлопців із нашою моделлю хокею, оцінити їхній рівень на тлі сильних європейських команд та у короткий термін направити гравців у потрібне для збірної України русло.

– Які акценти зробили під час формування складу?

– Нам потрібно познайомитися та переглянути гравців, котрих нам рекомендували українські тренери клубних команд 2007 та 2008 р.н. Зараз ми запросили двох воротарів та п’ятірку хокеїстів із харківського СДЮСШОР, які цілою командою зі своїх вихованців провели шикарний сезон у рамках чемпіонату Норвегії U16. Навіть деяких із них підключали до чемпіонату U18. Також переглянемо у справі трьох хлопців із Дніпра, котрі зараз на слуху на внутрішній арені – Гліб Петров, Максим Жовтяк та Тимофій Лактіонов і двох в’юнких та спритних вихованців «Галецьких Левів» – 15-річних Владислава Гоцька та Михайла Чигирика, які давно грають в одній  зв’язці та це їм допомагає у результативності. Минулого сезону у юнацькому чемпіонаті Словаччини тандем Гоцко – Чигирик наштампував понад 240 очок на двох у складі «Прієвідзи», хоча хлопці зіграли лише 50 ігор! Дуже радий, що є можливість попрацювати з двома нашими заокеанськими легіонерами – 16-річними захисниками Олексієм Ковалем та Іллею Мар’їнцевим, які зараз перебувають у Європі перед вильотом у свої клуби до США та Канади.

– Хто з хокеїстів не поїхав до Тршинця з-поміж тих, на кого ви розраховували?

– Планували запросити в обойму нападаючого Юхима Соханевича (2008 р.н.), але в нього змінилася дата вильоту до Північної Америки, тому вирішили викликати лідера серед захисників 2008 р.н. – Михайла Ступницького. Взагалі, як показує практика останніх років, на юнацькі чемпіонати світу-U18 до збірної України завжди пробиваються гравці молодші за титульний вік на два роки! На минулому форумі у Франції – це були Косарєв та Гапоненко, позаминулого розіграшу – Пазій та Гавр Сімчук, ще раніше – Дахновський. Тож для хлопців 2008 р.н. це має бути гарний приклад та стимул боротьби за місце на ЧС-2024. На вік ми точно не дивимося – хто буде сильнішим у конкретний період перед чемпіонатом світу, той і поїде.

Додам, що зараз для всіх кандидатів у юнацьку збірну розпочинається відповідальний та важливий період, оскільки у нас запланований не лише Кубок Президента в Чехії, а й ще один збір та турнір в Угорщині для України U18 – у двадцятих числах серпня. Два збори за один місяць. За їхніми підсумками тренерський штаб має окреслити коло основних кандидатів на майбутній світовий форум.

В’ячеслав Волков, прес-служба ФХУ

Збірна України U-17

Воротарі: Назар КОНОНЕНКО, Михайло НАБОЙЧЕНКО (обидва – 2007 р.н.);

Захисники: Олексій КОВАЛЬ, Микола КОСАРЄВ, Ілля МАР’ЇНЦЕВ, Гліб ПЕТРОВ, Олександр ПЄТУХОВ, Семен СТАСЮК (усі – 2007 р.н.), Михайло СТУПНИЦЬКИЙ (2008 р.н.);

Нападники: Михайло ГАПОНЕНКО, Владислав ГОЦКО, Максим ЖОВТЯК, Данило КУРАЄВ, Тимофій ЛАКТІОНОВ, Адріан МОВЧАН, Максим ПАНЧЕНКО, Антон РОМАНИШИН, Данило СКОРОХОД, Михайло ЧИГИРИК (усі – 2007 р.н.), Володимир НАУМЕНКО, Артем ЧАЙКА (обидва – 2008 р.н.).

Вас може зацікавити