Олександр Бобкін: «Що потрібно, від матчів зі Словаччиною ми взяли»

Наприкінці липня юнацька збірна України (U18) розпочала підготовку до чемпіонату світу-2025 у дивізіоні 1А. Розпочала з огляду на те, що сам турнір відбудеться наприкінці весни наступного року, рано. Але роботу тренерський штаб розпочав вже зараз, маючи на меті перевірити якомога більшу кількість потенційних кандидатів для участі в чемпіонаті світу.

Тренувальний етап збору команда провела в Богуславі на Київщині під керівництвом Руслана Борисенка, а потім відправилася в словацькі П’єштяни, де провела два товариських матчі проти представника топ-дивізіону чемпіонату світу, юнацької збірної Словаччини. Їх підсумок – порази з рахунком 1:13 і 1:15 – лякає. Підсумок цих матчів і збору загалом у коментарі прес-службі ФХУ підвів наставник команди Олександр Бобкін.

– Запрошення від словацької федерації ми отримали заздалегідь, ще в лютому, коли виступали на Меморіалі Владіміра Дзурілли, – каже Олександр Васильович. – Їх юнацька команда веде активну підготовку до Hlinka Gretzky Cup за участю найсильніших юнацьких збірних світу, який відбудеться в канадському Едмонтоні. Словаки під цю подію зібрали свій нойтоповіший склад. Вони давно очікували на підхід гравців 2007 року народження. Те, що в Словаччини це покоління гравців дуже сильне, відзначають в усій хокейній Європі. Перед матчами з нашою збірною словаки вже понад два тижні в умовах найжорсткішої конкуренції тренувалися. Проти нас грали найліпше голові на цю мить хокеїсти.

Ми мали чітке розуміння, куди їдемо. І розуміли, що певною мірою ризикуємо, адже наших п’яти днів підготовки в богуславському «Льодограї» буде недостатньо, щоб чинити словакам гідний опір навіть з точки зору фізичної готовності. В аспекті індивідуальної майстерності ми поступаємося апріорі. Перед цими матчами я обдзвонив усіх потенційних кандидатів у команду, зокрема хлопців, яких знаю дуже добре і за плечима яких по два-три юнацьких і молодіжних чемпіонати світу. Телефонував зокрема й Миколі Косарєву і Михайлові Гапоненку, які виступають у Норвегії. Відповіді були схожими: хлопці закінчили тренуватися наприкінці червня, у липні в них канікули і змогли готуватися немає. Підготовка до нового сезону у їх командах розпочалася 22-29 липня. Тоді зрозумів, що зібрати кістяк з провідних виконавців нереально. Але відмовлятися від матчів було гріх, адже, погодьтеся, представники топ-дивізіону чемпіонату світу пропонують нам зіграти спаринги не так часто.

Збір у Богуславі для тих гравців, які знаходилися в Україні, звісно, дав нам певну інформацію і розуміння, на кого можна розраховувати в майбутньому, а кому, щоб потрапити в збірну, треба багато попрацювати. Звісно, враховуючи специфіку роботи, як то перебої з електроенергією, які впливали на якість льоду, пов’язані з цим тренування удосвіта, о 6:30 ранку. Але ми не жаліємося, бо так зараз живе вся Україна. Це наші реалії. Як могли в цих умовах і за короткий проміжок часу підготувалися. Але, на жаль, різниця в рівні гри і поточної готовності в тих хокеїстів, яких змогли зіграти, на тлі словацької основи сильно відрізняється. Не хочу нікого ображати, просто скажу, що це дуже складно вперше опинитися в збірній і відразу потрапити під такого суперника як Словаччина.

До хлопців у мене претензій немає. Я їм ще перед першим з матчів сказав, що ми їх підставляємо, але вони повинні з цієї ситуації викрутитися. Хто сильний, той повинен себе проявити навіть за цих умов. Власне, так і сталося. Яким би сильним суперник не був, ті гравці, які відповідають рівню збірної, провели матчі чи бодай окремі зміни на достойному рівні. Що потрібно, від цих матчів ми взяли. Вони для нас були дуже корисними. У будь-якому разі, за всіма гравцями, які брали участь у цих матчах, ми будемо стежити й надалі. Певен, що частина з цих хокеїстів зіграє наступної весни на чемпіонаті світу.

Іван Вербицький, прес-аташе ФХУ

Вас може зацікавити