Олег Задоєнко: «Збірні Канади аж до чвертьфінальних матчів чемпіонатів світу проводять силові тренування в залі»

У середині липня двоє українських хокейних фахівців – менеджер жіночої збірної України Яна Нікулічева і тренер національних збірних з фізичної підготовки Олег Задоєнко – взяли участь у семінарі High Performance Camp 2022 від IIHF, котрий протягом тижня відбувався у фінському селищі Вірумякі. Після повернення додому Олег Задоєнко розповів, якою є користь від відвідання такого заходу прес-службі Федерації хокею України.

– Табір High Performance Camp був розділений на кілька напрямів, – бере слово Олег Олегович. – Один був присвячений жіночому хокеєві, інший – роботі з воротарями-дівчатами. Я поїхав у Вірумякі як тренер з фізпідготовки, Яна Нікулічева слухала лекції для менеджерів і тім-лідерів. Участь у заході взяли фахівці і хокеїстки з понад трьох десятків країн, навіть з таких екзотичних у хокейному розумінні держав, як Мексика. Лекції читали спеціалісти з Канади, США, Фінляндії, Швеції і Чехії. Відбувався кемп в Університеті спорту селища Вірумякі. Це – фінська олімпійська база, величезна територія у 120-ти кілометрах від столиці Гельсінкі. На її території є дві льодових арени, великий тренувальний манеж для легкоатлетів. Також є зони для кросфіту, тренажерні зали, великий футбольно-легкоатлетичний стадіон, тенісні корти, поле для гольфу.

В моєму напрямі основна увага була спрямована на передматчевих розминках і заминках після ігор, а також відновленню після тренувань та матчів. Також під час кемпу відбулося два силових тренування у залі. Звісно, будучи практикуючим тренером, чогось аж надто революційного під час семінару я не почув. Проте звернув увагу на певні тонкощі, які в майбутньому застосую в своїй роботі. А найголовніше – цей кемп дав мені відповіді на чимало запитань. Приміром, якою має бути тривалість розминки; в якому форматі і як має відбуватися заминка. Отримав чіткі відповіді. Також наші тренери наголосили, що вся робота має вестися на позитиві, в лайтовому, ігровому форматі, під музику як на передматчевій розминці, так і на зиминці після гри. Напруга має бути відсутньою повністю. Так, це був кемп для жіночого хокею, але для чоловіків радили застосовувати ті ж принципи.

Проводилося в ході семінару тестування для хокеїсток. У нього входили стрибок у довжину, підтягування на поперечині, прискорення 30 метрів, з яких 10 м – на визначення стартової швидкості. Також проводився дуже популярний в американському і європейському хокеї big-test на витривалість. Найбільше вразило, коли 15-річна дівчина підтягнулася на турніку 12 разів. Чисто, без ривків.

– Під час кемпу його учасники були включно слухачами чи допускався формат дискусії і обміну досвідом?

– Виключно як слухачі. Тренери нам розказували і показували. Зрозуміло, що серед учасників були виключно профі, які під час тренувань демонстрували свої вправи. Тренери пояснювали, наскільки вони правильні чи ні. Також мені вдалося зустрітися з менторами з Канади індивідуально. Обговорив з ними програми тренувань. Не без подиву під час цієї розмови дізнався, що чоловіча і жіноча збірні Канади аж до чвертьфінальних матчів чемпіонатів світу проводять силові тренування в залі. Розминку вони проводять за 45 хвилин до виходу на лід. Завершитися вона повинна за 25 хвилин до появи на кризі. Тобто протягом цих 20-ти хвилин хокеїстів треба розігріти, провести вправи на мобільність, для підняття серцево-судинної системи, зробити бігові вправи. Заминка після матчу чи тренування має тривати 15-20 хвилин. Відновлювальні вправи можуть включати у себе масажні руми, розтяжки для мобільності суглобів. Оскільки ми катаємося і бігаємо, то основний акцент, звісно, має робитися на задню поверхню стегна, його внутрішню частину, на сідничні м’язи і передню частину стегна.

Також пощастило потренуватися під керівництвом тренера з Канади у залі індивідуально. Заняття було спрямоване на швидкість і силу.

– Тепер вочевидь будете реалізовувати отримані знання під час роботи з національною збірною?

– Так. Наразі вже встиг провести індивідуальне тренування в залі для оборонця збірної Артема Гребеника. Думаю, вийшло в нас непогано.

Іван Вербицький, прес-аташе ФХУ

Вас може зацікавити