Олег Тимченко: «Хокеїст повинен знати до чого прагнути!»

Пресслужба Федерації поспілкувалася з Олегом Тимченком асистентом головного тренера херсонського «Дніпра» та членом дитячо-юнацького комітету.

Ви родом з Харкова, але зараз працюєте в Херсоні. Чому так склалося?

– Коли я закінчив грати в хокей, моєму сину виповнилося 13 років. І в той же час мені запропонували попрацювати тренером в Херсоні. Оскільки там була можливість повністю забезпечити тренувальний процес, включаючи підготовку на льодовій арені, а відтак підвищувати рівень майстерності юних спортсменів, розвивати в них найкращі якості хокеїстів, я погодився.



– Як провели відпустку? Відновили сили перед новим сезоном?

– Відпуску я провів чудово. Ми з сім’єю їздили на море, тому я набрався сил і вже повністю готовий до нового сезону.

– Як зараз проходить підготовка до сезону? Встигаєте?

– Так, ми встигаємо підготуватися. На даний момент на зборах 52 хокеїста. І найскладнішою частиною для нас стане відбір. Хочеться обрати тих, хто дійсно допоможе принести чемпіонство команді.

– Яка атмосфера зараз у команді?

– Чудова робоча атмосфера. Усі хлопці стараються, тому що хочуть пробитися до основного складу.

– Чи підтримують команду жителі міста? Чи подобається їм хокей? Адже Херсон знаходиться на півдні Україні, недалеко від моря. Чи не бояться холоду херсонські вболівальники?

 – Навпаки, наші вболівальники – найкращі в лізі. Кожну гру трибуни заповнені на всі 100%, навіть немає де стати. А влітку багато людей приходять покататися і охолодитися (сміється). Тому з цим жодних проблем.

У вас великий ігровий досвід. У якій з команд вам подобалось грати найбільше?

– Найбільше мені подобалось грати за мінську «Юність». Найдовше я був гравцем саме цієї команди. Та й спогадів приємних багато: тричі ставали чемпіонами Білорусі, зуміли завоювати континентальний кубок, двічі вигравали кубок Білорусі.  

А найскладніше?

– Мені було всюди складно. Адже коли ти легіонер, ти повинен завжди бути на дві голови вище своїх товаришів по команді. Необхідно завжди бути напоготові, адже від тебе постійно очікують більшого.

Чи відрізняється підготовка до сезону зараз і у часи, коли ви були гравцем?

– Частково ми повторюємо схеми минулих років, але оскільки постійно виникають нові технології, вправи, програма підготовки теж змінюється.

Переходячи у кожного разу до нової команди, чи проходили ви своєрідну «посвяту»? Чи були якісь веселі випадки?

– Коли починався сезон, нам було не до веселощів. Усі концентрувались на потраплянні у основний склад і хотіли забронювати собі місце.

Хто був вашим першим тренером? Декілька слів про нього як про наставника, і як про людину.

– Іван Миколайович Правілов був моїм першим тренером. Я грав за харківську команду «Дружба-78». Під його керівництвом нам вдалося тоді перемогти в канадському міжнародному турнірі серед юнаків до 13 років «Pee Wee». Більше сотні команд брали участь, конкуренція була нереальною.

Іван Миколайович запам’ятався мені харизматичним чоловіком з характером. Але найголовнішим було те, що він завжди досягав поставлених цілей.

Наскільки для вас був важливий тренерський досвід в юніорській збірній?

– Одне діло бути гравцем, зовсім інше – тренером. Мені легше грати, адже все залежить тільки від тебе.

Але тренерський досвід був однозначно корисним. Я зрозумів, що нам ще є над чим працювати і ми повинні далі розвиватися. Хлопці повинні грати на більш високому рівні, тому що під час чемпіонату до складу команд-суперниць входили гравці топових ліг.

У травні було створено Українську молодіжну хокейну лігу. Як ви вважаєте, як це вплине на організацію і проведення дитячих змагань?

– Наш хокей тільки стає сильнішим. І я переконаний, що Українська молодіжна хокейна ліга – це крок вперед. Це можливість спільно обговорювати та приймати рішення, які в майбутньому позитивно вплинуть на розвиток дитячо-юнацького хокею в Україні.

Як член дитячо-юнацького комітету, що ви думаєте про створення Селектів?

– Звісно, вони потрібні. Так юні хокеїсти зможуть зрозуміти до чого прагнути. При відборі в Селекти важливо дотримуватися спортивного принципу. Тоді ми будемо рухатись вперед і розвиватись. А хокеїсти будуть розуміти, що якщо вони найкращі у своїй віковій категорії, їх запросять в збірну. І саме це буде його метою.  


Вас може зацікавити