Одні п’ятірки, кілька четвірок. Судді готові до старту нового хокейного сезону в Україні

Перед стартом нового сезону українські хокейні арбітри провели дводенні збори на ковзанці Виставкового центру в Києві. За підсумками тестування і теоретичних занять керівництво суддівського корпусу визначилося з обоймою суддів, які працюватимуть на матчах чемпіонату України-2023/2024. Родзинкою зборів стала участь у них одного з найавторитетніших європейських рефері, великого друга України Едуарда Одіньша з Латвії. Протягом цих двох днів на ковзанці ВДНГ відпрацювали 34 арбітри. Серед них було кілька абсолютних новачків суддівської справи, зокрема харків’янин Богдан Піддубний, котрий ще два роки тому виступав у складі «Берсерків».

«На мій приємний подив, уже другий рік поспіль за підсумками тестування жоден з суддів не отримав трійки – одні п’ятірки і лише декілька четвірок, – робить головний підсумок головний суддя Федерації хокею України Максим Урда. – Усі арбітри добре підковані теоретично і перебувають у гарній фізичній формі».

Цікаво, що Едуард Одіньш не обмежився кількагодинними лекціями, а взяв участь в обговоренні цікавих з точки зору суддівства ігрових ситуацій, які траплялися протягом попереднього чемпіонату України і в поєдинках недавнього національного Кубка. Латвійський фахівець поділився порадами, як доречно діяти в тій чи іншій ситуації, а також акцентував увагу на психологічних аспектах взаємодії арбітрів з хокеїстами та тренерами в ті миті, коли останні демонструють надмірну емоційність.

Особливу увагу пан Одіньш сфокусував на небезпечних фолах, з якими останнім часом веде активну боротьбу IIHF – на атаках ззаду, поштовхах на борт та атаках у голову. В процесі обговорення арбітри переглянули близько чотирьох десятків характерних ситуацій, які трапилися в нашому хокеї протягом останнього року. Серед них два візуально схожих епізоди, які трапилися під час матчів Кубка України-2023, коли оборонець «Київ Кепіталз» Павло Таран атакував у голову нападника «Берсерків» Тараса Карнауха, а форвард «Сокола» Роман Благий – захисника «Тризуба» Михайла Васильєва. Рішення суддів були різними: Таран обмежився двома хвилинами, а Благий отримав 5+20 і пропустив фінальний поєдинок «Сокола» проти «Кременчука».

«До Тарана судді ставляться з особливою увагою, – коментує Максим Урда. – Павло має особливий бекґраунд. Він неодноразово був рекордсменом нашого чемпіонату за кількістю штрафних хвилин. Зокрема так було в попередньому сезоні. Проте саме в епізоді з єдиноборством проти Карнауха Таран намагався зіграти чисто і не мав наміру нанести травму супернику. На наслідок зіткнення вплинула різниця в антропометрії гравців. Таран помітно переважає Карнауха в зрості. Намагаючись зіграти чисто, він зачепив голову. Важливо також, що травми Тарас не отримав. З Благим ситуація складніша. Роман бачив, що суперник знаходиться у вразливій позиції і одначе виконав силовий прийом. Що найважливіше – удар прийшовся в голову. Васильєв уникнув важкої травми за підсумками того моменту лише дивом».

«Думаю, рекомендації Едуарда Одіньша дадуть змогу зробити наш хокей чистішим, – зауважує Максим Урда. – Адже хочеться, щоб хокей залишався контактним, а не травматичним видом спорту».

Під час роботи увага суддів була сконцентрована на змінах у правилах гри. Більшість з них специфічні і непомітні для пересічного вболівальника. Найбільше кидатиметься у вічі одна зміна: під час обопільного вилучення раніше команди переходили на гру 4х4, а зараз продовжуватимуть діяти 5х5. IIHF видала таку рекомендацію, оскільки зацікавлена, щоб на льоду перебувала максимальна кількість гравців. Ще одне нововведення стосується накладання матч-штрафів. З нового сезону рішення про них виноситимуться не відразу. В ході гри арбітри можуть карати гравців лише великим штрафом або великим та великим до кінця гри штрафом. Остаточний вердикт щодо накладання матч-штрафу буде виноситися за результатами розгляду цього епізоду Дисциплінарним комітетом ФХУ.

«Така зміна пов’язана з тим, що в грі нерідко трапляються випадки, коли хокеїста, проти якого здійснене порушення, виносять з льоду ледь не на ношах. Суддя накладає матч-штраф, після чого «постраждалий» через зміну знову на льоду і закидає суперникам шайбу. Арбітр – не лікар, він не може поставити діагнозу і оцінити ступінь важкості травми, перебуваючи на льоду. Арбітр повинен лише оцінювати ступень впливу та оцінити, чи навмисно гравець наражав на небезпеку суперника. Ще одна зміна стосовно епізодів щодо накладання штрафів стосується відеоперегляду ігрового епізоду на накладання великого штрафу: з нового сезону в разі, якщо судді приймають рішення про помилковість накладання штрафу після відеоперегляду, вони можуть не накладати жодного покарання на гравця (раніше мав накладатися бодай малий штраф)».

Отже рішення про накладання матч штрафів мають приймати спеціальні органи, в спокійній обстановці, маючи перед собою довідки з медичних закладів та рапорт інспектора гри. Матч-штраф означає автоматичний пропуск мінімум одного, а частіше двох матчів. Такі рішення треба приймати зважено, а не за гарячими слідами», – стверджує пан Урда.

Жорсткішими в новому сезоні мають стати покарання для гравців і тренерів, які сперечаються з суддями. «Ми наголосили арбітрам, що ігнорування недисциплінованої поведінки учасників матчу автоматично демонструватиме недостатню готовність до роботи на іграх. Щоб часу на підготовку було більше, такі рефері отримуватимуть більші паузи між матчами. Іншими словами, судити такі арбітри будуть менше. Бо ж іноді доводиться червоніти під час телетрансляцій, коли коментатори не встигають заглушити нецензурщину з уст окремих тренерів, яких після цього ніяк не карають», – констатує головний суддя Федерації.

За словами пана Урди, за підсумками зборів Арбітражний комітет ФХУ визначив пул з 29-ти суддів (12 – головних, 17 – лінійних), які працюватимуть на матчах чемпіонату України-2023/2024. Відрадно, що з нового сезону розшириться географія представництва хокейних рефері. Зокрема працюватимуть на матчах чемпіонату України арбітри з Вінниці, міста, яке повертається на хокейну мапу України після певної паузи. Дебютують на найвищому рівні вінничани Олег Окрема та Владислав Снежинський.

«Сподіваюся, ці хлопці зможуть повторити шлях львівського колеги, 21-річного Іллі Герилова, котрий у попередньому чемпіонаті не просто розпочав судити чемпіонат України, а завдяки якісній роботі був удостоєний честі працювати на півфінальних поєдинках серії плей-оф», – мотивує підопічних Максим Урда.

Вас може зацікавити