Новий виклик Ганіна та Мальцева на Туманному Альбіоні

Від початку повномасштабного військового вторгнення рашистських загарбників з України виїхали понад 9 мільйонів громадян. Чимало біженців виявилося і серед хокейних сімей, які змушені були також залишити свої домівки та роз’їхатися різними куточками Старого Світу. Серед них опинилися і кандидати в молодіжну збірну України, гравці київського «Сокола» 18-річний воротар Макар Ганін та 17-річний нападник Олександр Мальцев, які знайшли свій прихисток на Туманному Альбіоні – у Великій Британії.

«Майже одразу після вторгнення окупантів я з мамою та молодшою ​​сестрою вирушили до знайомих у Словенію (неподалік Любляни), але потім почався туристичний сезон і наприкінці травня у нас почали виникати труднощі з житлом. До того ж більшість ковзанок «злили», – згадує Макар Ганін. – В Україні війна не закінчилася, тож довелося шукати інші варіанти. Так склалися обставини, що наш вибір зупинився на Англії, де українцям дуже допомагає волонтерський рух, а за спонсорською програмою сім’ям надається безкоштовне житло щонайменше на рік! Так ми переїхали в Англію, де сім’я-спонсор люб’язно розмістила нас в окремій квартирі, і незабаром досить швидко ми отримали посвідку на тимчасове проживання».

Потрапити до Великої Британії за спонсорською візою – нешвидка історія і далеко не кожному гарантує позитивне узгодження. А ще важче молодим гравцям знайти собі професійну хокейну команду, якщо ти вже переріс рівень U-18, а у статусі легіонера ще не «тягнеш» до рівня дорослого колективу елітної британської ліги.

«Ситуація з працевлаштуванням у хокеї насправді непроста, – розповідає воротар Макар Ганін. – Сезон в Англії починається пізно, передсезонних зборів як таких немає, а в юнацьку лігу до 18-ти років я вже не проходжу за віком. Наша сім’я проживає в передмісті Манчестера, а в цій локації я можу розраховувати тренуватися і виступати поки що лише в національній лізі NIHL 2, але це, грубо кажучи, аматорський рівень. До того ж, там є ліміт на легіонерів: у команді може перебувати чотири іноземці і лише двоє з них одночасно на льоду. Це велика проблема для мене.

Існує також теоретичний варіант пробитися у заявку головної команди міста – «Манчестер Сторм» із професійної Еліт-ліги. Але швидше за все мені зможуть запропонувати позицію третього-четвертого воротаря в команді. На жаль, поки що такі розклади… Це якщо не розглядати варіанти з іншими містами, куди доведеться їздити 1,5-2 години. Але для цього ще потрібна машина».

Випробовує складнощі з працевлаштуванням і екс-капітан молодіжної команди київського «Сокола» Олександр Мальцев (18 ігор, 7 шайб, 11 передач у сезоні-2021/22 у МХЛ), який із мамою та сестрою-двійняткою також зупинилися у Великій Британії.

«Наша родина приїхала до Англії на початку літа за спонсорською візою, живемо у великому будинку у літньої пари у місті Челмсфорд, – ділиться своєю історією Олександр Мальцев. – Втішно, що тут є юнацька та доросла команди британської ліги. Зараз тренери підключили мене до занять з дорослою командою, кажуть, непогано себе показую, але льодові тренування проходять поки що в полегшеному режимі тричі на тиждень – по одній годині і 15 хвилин. Мало. Тренувальний процес не сильно відрізняється від того, що в нас був у «Соколі», але при цьому навантаження в Україні сильніше і підготовка потужніша. Але в Україні – війна, а для мене на даному етапі головне – не залишитись у майбутньому сезоні взагалі без хокею!»

При цьому хокеїст упевнений, що тренувального процесу він не буде позбавлений, а у разі успіху розраховує отримати запрошення виступати за головну команду в національній лізі NIHL 1 – третьої за силою у британському хокеї. А це як мінімум знайомство з дорослим хокеєм. Тож повертатися в Україну Мальцев та його родина до Нового року не планує. Як і Ганін. Окрім нового життєвого виклику та хокею на Туманному Альбіоні у планах хлопців, звичайно, й здобуття освіти.

«Ще вирішую, куди вступити. Щоб потрапити до англійського Університету, необхідно два роки відучитися у школі Sixth form, – каже Макар Ганін. – Розглядаю також варіант вступу до коледжу, де можна буде навчатися та одночасно проходити стажування з оплатою праці за своєю спеціальністю. З англійською мовою у мене не все так погано, спілкуюся, а труднощі виникають виключно через британський акцент. Гадаю, через пару місяців почуватимуся абсолютно комфортно. Також опрацьовую варіант дистанційного вступу та навчання онлайн до Університету в Україні та Словенії, де є програма для спортсменів на національному рівні. Але у Словенії навчання починається з жовтня місяця».

Нагадаємо, що минулого сезону обидва українські хокеїсти були на провідних ролях у МХЛ у складі київського «Сокола» під керівництвом Артема Бондарєва, а Макар Ганін до того ж брав участь у підготовці юнацької збірної України U-18 до чемпіонату світу-2022 в Італії. Додамо, що обидва гравці 2004 р.н. є кандидатами до молодіжної збірної України, яку тренує Олександр Бобкін.

В’ячеслав Волков, прес-служба ФХУ

Вас може зацікавити