Нововведення до правил спортивних змагань з хокею з шайбою

Нововведення ініційовані Міжнародною федерацією вже перекладені українською мовою та додані до Правил спортивних змагань з хокею з шайбою. Вони будуть діяти в усіх без винятку змаганнях з хокею на території України з 1 листопада 2019 року. Зміни направлені на збільшення кількості зарахованих шайб та зменшення спірних питань щодо блокування воротаря. Відтепер вітчизняні правила будуть ще більше схожі на правила НХЛ.

Ключові зміни до Правил:

Ширина та висота майданчика (1.1.II)

Для змагань розміри хокейного майданчика повинні складати 60 метрів у довжину та від 25 до 30 метрів у ширину. Мінімальна висота від ігрової поверхні до будь-яких предметів над нею повинна становити 7 метрів. Кути майданчика повинні мати радіус від 7 до 8,5 метрів. Будь-які розбіжності у розмірах хокейних майданчиків мають бути погоджені з організатором змагань.

Гол ногою (2.VIII)

1. Гол не зараховується, якщо шайба потрапила у ворота внаслідок помітного удару по шайбі ногою атакуючим гравцем. Помітним ударом ногою вважається ударний рух ковзана по льоду або маятниковий рух як спосіб заштовхнути шайбу у ворота.

2. Якщо шайба була спрямована ногою у ворота суперника атакуючим гравцем без використання помітного удару по шайбі ногою, а шайба потрапляє у ворота внаслідок цього спрямування, гол зараховується. Також гол буде зараховано, якщо шайба зрикошетить у ворота від ковзана гравця, який був у фазі гальмування.

3. Гол не зараховується, якщо атакуючий гравець завдає помітного удару по шайбі ногою і вона відскакує у ворота від воротаря або його спорядження чи від гравця будь-якої команди. Гол буде зараховано, якщо атакуючий гравець б’є шайбу ногою, внаслідок чого вона влітає у ворота від чужого чи свого гравця після того, як воротар відбив шайбу.

4. Якщо атакуючий гравець намагається вдарити ногою шайбу від ковзана до ключки, але не встигає заволодіти нею за допомогою ключки, до того як шайба потрапляє у ворота, гол не зараховується, оскільки чітко помітний удар ногою призвів до потрапляння шайби у ворота. Якщо атакуючий гравець веде шайбу на своїй ключці і підбиває її ногою з метою проштовхнути шайбу в ворота, гол не зараховується.

5. Якщо атакуючий гравець, змагаючись із суперником за позицію, б’є шайбу ногою, намагаючись втримати рівновагу, гол не зараховується. Помітність удару ногою є важливим критерієм навіть при штовханні з суперником.

Тобто критерієм тепер стає помітний удар по шайбі ногою, за задумом це має зменшити суперечності щодо руху ковзана та його повороту. Більша кількість голів має бути зарахована, тільки у разі помітного удару ковзаном гол необхідно відміняти.

Нелегальна ключка – гра та заміна (5.Х)

1. Ключка, яка частково ушкоджена, має зламаний крюк або ручку, вважається зламаною і, як наслідок, нелегальною. Ключка, яка випадково вилетіла з рук гравця та впала на льодову поверхню, але є повністю цілою та неушкодженою – не вважається нелегальною.

2. Гравець має кинути зламану ключку негайно. Гравець може продовжувати гру без ключки. Якщо він бере участь у грі зі зламаною ключкою, він карається малим штрафом.

3. Гравець, який використовує ключку воротаря під час гри, карається малим штрафом.

4. Гравцю, чия ключка ламається, заборонено отримувати ключку, кинуту з лави запасних або з трибуни для глядачів, але він може отримати ключку зі своєї лави для гравців із рук у руки. Товариш по команді, який кидає, відкидає, штовхає по льоду або запускає зламану ключку гравцю, карається малим штрафом. Якщо неможливо встановити, хто з партнерів кидає, відкидає, штовхає по льоду або запускає зламану ключку своєму товаришу по команді, його команда карається малим лавовим штрафом. На гравця, який отримав ключку, штраф не накладається.

5. Гравцю, чия ключка ламається, заборонено отримувати ключку, кинуту з лави запасних або з трибуни для глядачів, але він може отримати ключку від товариша по команді на льоду без необхідності прямувати до лави запасних за новою ключкою. Цей обмін має виконуватися із рук у руки. Товариш по команді, який кидає, відкидає, штовхає по льоду або запускає зламану ключку гравцю, карається малим штрафом.

6. Гравцю дозволено своєю ключкою відштовхнути, відкинути або запустити неушкоджену втрачену ключку по льоду партнеру по команді у випадку, якщо ця ключка не впливає на ігрові дії та не відволікає суперника.

7. Гравцю в жодному разі не дозволяється забирати ключку:

1) у суперника на льоду, який тримає її або впустив її на лід;

2) у суперника, який сидить на лаві запасних;

3) з підставки для ключок на лаві запасних суперника. Будь-яке порушення цього правила карається малим штрафом.

8. Гравець, який міняючи ключку іншому гравцю або воротарю, бере участь у грі, карається малим штрафом.

9. Якщо гравець під час гри отримує ключку від товариша по команді, який перебуває на лаві оштрафованих, гравець, який отримав ключку, карається малим штрафом.

Тобто тепер можна відсунути або запустити своєю ключкою цілу, але втрачену  ключку партнеру, якщо це не впливає на ігрові дії та не відволікає суперника.

Атака на воротаря – блокування голкіпера (35.Х)

1. Це правило ґрунтується на передумові, що позиція атакуючого гравця у зоні воротаря або поза нею сама по собі не повинна визначати чи буде зараховано гол чи ні. Інакше кажучи, голи закинуті у момент коли атакуючий гравець знаходився у зоні воротаря за певних обставин зараховуються.

2. Під фразою контакт з воротарем необхідно розуміти навмисний або будь-який інший контакт між атакуючим гравцем та воротарем здійснений ключкою або будь-якою частиною тіла гравця. Воротар повинен мати можливість вільно рухатися у своїй воротарській зоні, не перешкоджаючи при цьому діям атакуючого гравця поза нею.

3. Голи у будь-якому випадку не зараховуються якщо:

1) атакуючий гравець обраною позицією або контактом з воротарем погіршує можливості воротаря вільно рухатися воротарською зоною чи захищати власні ворота;

2) атакуючий гравець ініціює навмисний контакт з воротарем у воротарській зоні або поза нею.

4. Випадковий контакт з воротарем дозволений і гол буде зараховано у випадку, якщо цей контакт ініційовано поза зоною воротаря, за умови, що атакуючий гравець докладе розумних зусиль, щоб уникнути такого контакту.

5. Якщо гравець знаходиться у воротарській зоні та своїми діями погіршує можливості воротаря для захисту воріт і в цей момент забивається гол, його не зараховують. Якщо гравець знаходиться у воротарській зоні та своїми діями не погіршує можливості воротаря для захисту воріт і в цей момент забивається гол, його зараховують. Якщо воротар знаходиться у воротарській зоні, а шайба влітає у ворота в результаті кидка, відскоку від ключки або тіла атакуючого польового гравця, який знаходився у воротарській зоні раніше, ніж туди потрапила шайба і його позиція не впливає на здатність воротаря відбити кидок або зайняти необхідну позицію у воротарській зоні, то взяття воріт зараховується.

6. Якщо гравець команди, що захищається, тисне, штовхає або чіпляє гравця команди, що атакує, внаслідок чого останній контактує з воротарем суперника такий контакт не буде вважатися ініційованим атакуючим гравцем за умови, якщо атакуючий гравець докладе розумних зусиль, щоб уникнути такого контакту.

7. Якщо гравець команди, що атакує, тисне, штовхає або чіпляє гравця команди, що захищається, внаслідок чого останній контактує з воротарем, такий контакт буде вважатися ініційованим атакуючим гравцем та відповідно до цього правила, якщо в цей момент закинуть гол його не буде зараховано, а гравцю атаки може бути призначений штраф.

8. Правило щодо зарахування чи не зарахування голів через блокування воротаря застосовується суддями на льоду, але у випадку сумнівів ці моменти також можуть бути переглянуті суддею відеогола.

9. В усіх випадках коли атакуючий гравець ініціює навмисний контакт з воротарем незалежно від того, чи воротар знаходиться у воротарській зоні чи ні і незалежно від того, забито гол чи ні, атакуючий гравець карається малим штрафом, а якщо атакуючий гравець наражає на небезпеку здоров’я воротаря суперника блокуванням, він карається великим плюс дисциплінарним до кінця гри штрафом або матч-штрафом.

10. У випадках накладання штрафу пов’язаного із перешкоджанням атакуючим гравцем можливості воротаря вільно рухатись у воротарській зоні використовується формулювання штрафу: атака на воротаря – блокування голкіпера.

11. Приймаючи рішення суддя має приділяти більше уваги ступеню та природі контакту атакуючого гравця з воротарем, ніж місцю де знаходився воротар під час такого контакту.

12. Якщо атакуючий гравець, ініціює контакт із воротарем, випадковим чи іншим способом, поки воротар перебуває у воротарській зоні, а гол забито, його не зараховують. Якщо воротар в процесі встановлення своєї позиції в межах воротарської зони ініціює контакт з атакуючим гравцем, який знаходиться у воротарській зоні, і це призводить до погіршення здатності воротаря захищати ворота, а гол забито, його не зараховують. Якщо після будь-якого контакту воротаря, який намагається встановити свою позицію у воротарській зоні та атакуючого гравця, який знаходиться у воротарській зоні, останній не одразу звільняє зону воротаря (тобто відбирає у воротаря перевагу його простору), і гол забито, його не зараховують. В усіх цих випадках, незалежно від того, забито гол чи ні, атакуючий гравець, отримає малий штраф за блокування.

13. Якщо атакуючий гравець встановлює домінуючу позицію у воротарській зоні, перекриваючи огляд воротарю і погіршуючи його здатність захищати ворота, а гол забито, його не зараховують.

14. Визначення «атакуючий гравець встановлює домінуючу позицію у воротарській зоні» означає, що тіло або значна частина тіла атакуючого гравця знаходяться у воротарській зоні більше, ніж миттєвий проміжок часу.

15. Якщо атакуючий гравець, ініціює будь-який контакт із воротарем, крім випадкового контакту, в той час як воротар знаходиться поза межею воротарської зони, а гол забито, його не зараховують.

16. Воротар не є порушником правил чесної гри лише тому що він знаходиться поза воротарською зоною. Штраф призначається в усіх випадках, коли атакуючий гравець вступає у необов’язковий контакт із воротарем суперника. Випадковий контакт припустимий, якщо воротар у процесі гри із шайбою знаходиться за межами своєї площі воріт за умови, що атакуючий гравець намагається мінімізувати чи повністю уникнути контакту.

17. Якщо воротар зіграв у шайбу за межами воротарської зони, а атакуючий гравець заважає йому повернутися до воротарської зони чи належним чином грати на своїй позиції, атакуючому гравцю призначають малий штраф за блокування голкіпера.

18. За межами воротарської зони воротарю заборонено заважати атакуючому гравцю, який намагається розіграти шайбу чи змагається з суперником за позицію. У випадку, якщо воротар блокує чи застосовує силовий прийом проти суперника на нього має бути накладений штраф за блокування.

А також вилучені пункти з інших розділів, які дублювали це правило.

Для кращого розуміння моментів можна переглянути відео за посиланням: https://www.facebook.com/groups/461402614222893/

Правила у новій редакції можна завантажити на сайті Федерації у розділі Методика для суддів.


Вас може зацікавити