Наші за кордоном: прорив Трахта, гол Гребеника, Мережко у вогні

Вікенд у європейському хокеї був традиційно багатим на матчі усіх рангів. За участю українців зокрема. Розпочнемо з дорослих чемпіонатів. Тим паче, що розповісти є про що і є про кого.

Liiga (Фінляндія)

Нападник Данило Трахт відіграв свій другий матч за «Лукко» в дорослому чемпіонаті Фінляндії. Українець вийшов у четвертій ланці у матчі, в якому його команда поступилася 3:4 «Гямеенліні» і результативними діями не відзначився.

«Лукко» після 22-х матчів має 21 очко і посідає шосте місце серед 15-ти команд.

Mestis

Оборонець «Кеттеря» Артем Гребеник закинув другу шайбу в другому за силами дивізіоні чемпіонату Фінляндії. На виїзний матч проти «Коовее» українець традиційно вийшов у третій парі оборонців з Аапо Сареллом. Артемів гол був четвертим у цій зустрічі для його команди. «Кеттеря» перемогла – 6:3. Гребеник у 17-ти проведених матчах поточного регулярного чемпіонату вже має в активі 2 голи і 2 асисти.

«Кеттеря» з 34-ма очками посідає в таблиці друге місце. Вище тільки ІПК – 41 очко.

Екстраліга (Словаччина)

Оборонець «Спішска» з Нови Весі Ігор Мережко закинув шайбу і віддав дві результативних передачі в матчі проти «Зволена» (4:3 ОТ). Через два дні, вчора, 5 листопада, «Спішска» виграла ще один матч – 6:2 у «Гуменного». Мережко відзначився двома асистами. Після цих перемог «Спішска» має 38 очок після 17-ти матчів і продовжує лідирувати. Мережко, який стабільно грає в першій парі оборонців з литовцем Неріюсом Алішаускасом, у 16-ти проведених поєдинках має вже 17 (3+14) очок. Наразі він третій в Екстралізі за результативністю оборонець після американців Мітча Міллера («Ліптовскі Мікулаш») і Коула Галтца («Зволен»).

Поступово вливається до складу «Попрада» нападник Олександр Пересунько. Розпочавши сезон у складі фарм-клубу «Аква Сіті Пайкс» у другому дивізіоні Словаччини і відзначившись там гарною результативністю (15 голів + 4 передачі в 10 матчах), Олександр повернувся в Екстралігу і на цих вихідних відіграв проти «Гуменного» (3:4) і «Нове Замки» (4:1) уже восьмий і дев’ятий свої поєдинки за «Попрад». Так, у четвертій і третій ланках, так, не відзначився результативними діями, але процес адаптації триває. Загалом у сезоні на рахунку Пересунька вже два голи. «Попрад» має 21 очко і посідає в таблиці дев’яте місце поміж 12-ти команд.

Ліга 1 (Словаччина)

Центрфорвард «Топольчан» Олександр Плохотник відзначився переможною шайбою в овертаймі в зустрічі проти «Зіяра над Гроном» (3:2 ОТ). Олександр діяв у першій ланці. В 15-ти матчах поточного сезону він має вже 16 (7+9) очок і йде на 14-му місці в списку найкращих бомбардирів ліги. Цікаво, що Пересунько, який пішов на підвищення, зі своїми 19-ма очками залишається в цьому рейтингу восьмим.

Нападники Михайло Красножон і Владислав Куровський відіграли за «Аква Сіті Пайкс» у третій і четвертій ланках матч проти «Спартака» з Дубніци (2:3). Для Куровського то був дебют за нову команду. Красножон провів за «щук» уже 15-й поєдинок, у яких закинув одну шайбу.

Форвард Олексій Ворона, котрий цей сезон теж розпочинав за «Аква Сіті» (2+2 у 7 матчах) віднедавна є центрфорвардом першої ланки в «Поважскій Бистриці». Саме в такому статусі він відіграв зустріч проти «Пряшева» (3:2 ОТ) минулої п’ятниці. Олексій результативними діями не відзначився, але перемогти команді допоміг. Загалом у восьми матчах за нову команду Ворона вже відзначився голом і 5 асистами.

Оборонець Володимир Волков провів проти «Гладіаторів» з Трнави (2:3) уже 13-й свій матч у поточному сезоні за «Слован В» з Братислави. У цих поєдинках українець провів 2 шайби.

«Топольчани» Плохотника» з 32-ма очками посідають у Лізі 1 друге місце після «Жиліни» (37 очок). Команди інших українців розташувалися поряд: «Слован В» – шостий (27), «Поважска Бистриця» – сьома (25), «Аква Сіті» – восьмі (20).

Chance Liga (Чехія)

Нападник Станіслав Садовіков відновився після травми і вже відіграв чотири матчі в складі «Беранів» зі Зліна в другому за силами дивізіоні Чехії. В першому після повернення поєдинку, який відбувся 28 жовтня, Станіслав виступив у ролі асистента і допоміг закинути Якубу Слагару єдину, як потім виявиться, шайбу в матчі проти «Фридек-Містек». Після того «Берані» з Садовіковим у третій чи четвертій ланках перемогли 3:1 «Зноймо», 5:4 «Простейов» і поступилися 1:2 «Коліну». Загалом у десяти  матчах поточної Chance Liga Садовіков голів в активі ще не має, але відзначився трьома результативними передачами.

«Берані» з 29-ма очками після 19-ти матчів посідають восьме місце серед 14-ти команд.

Польська хокейна ліга

Нападник «Унії» з Освенцима Андрій Денискін відіграв у першій ланці матч, у якому його команда перемогла на виїзді 7:3 «Сянок». Результативними діями в цій грі наш нападник не відзначився. А загалом у 15-ти матчах поточного сезону Андрій має уже 4 голи і 8 результативних передач.

«Унія» має 31 очко і йде в таблиці другою після ҐКС «Катовіце», який виграв усі 17 матчів. За лідерів минулої п’ятниці проти «Заґлембе» з Сосоновця (5:1) вже 17-й свій матч у сезоні відіграв 19-річний український нападник Михайло Ковальчук. Цього разу як і зазвичай Михайло діяв у четвертій ланці, результативними діями не відзначився, а взагалі має в активі 2 асисти.

За «Заґлембе» у згадуваній грі в третій ланці грали оборонець Віталій Андрейків і нападник Микита Буценко. В єдиній результативній атаці вони участі не брали. В сезоні Буценко в 15 матчах набрав 8 (4+4) очок, Андрейків у тих же 15 поєдинках закинув одну шайбу. В таблиці «Заґлембе» з 14 очками посідає передостаннє, восьме місце. Нижче тільки «Сянок» – чотири очки.

USHL (США)

Для оборонця Артура Чолача і його «Су-Фолс Стампід» недільний поєдинок склався не дуже вдало – поразка 2:5 від «Фарґо Форс». Українець завершив матч з показником -2. Для Артура то десятий матч у сезоні. В його активі є три асисти.

«Су-Фолс Стампід» після 14-ти матчів має 17 очок і посідає в Західній конференції третє місце. А лідирує якраз «Фарґо Форс».

Hockeyettan Norra (Швеція)

Нападник Фелікс Морозов відіграв уже десятий свій матч за «Кіруну». В зустрічі проти «Боденса» (0:4) українець діяв у третій ланці. Загалом у сезоні Фелікс відіграв 10 матчів, закинув 3 шайби і віддав 2 передачі. Воротар Артур Оґанджанян, який теж представляє «Кіруну», попереднього разу виходив на лід 29 жовтня. Загалом він провів у цьогорічній Hockeyettan 5 поєдинків і пропускав у середньому 2,17 шайби за гру.

«Кіруна» в десяти матчах набрала 13 очок і посідає шосте місце серед десяти команд.

Optibet Hokeja Liga (Балтійська ліга)

Голкіпер Максим Дуве в дев’ятому і десятому матчах за литовську «Енергію» з Електреная пропустив загалом 14 шайб у матчах, в якому його команда поступалася вдома 2:10 і 0:4 латвійському «Моґо».

У матчі «Земґале» – «Каунас» (2:1) українці виступали в складах обох команд: нападник Богдан Панасенко грав за господарів, воротар Сергій Писаренко, нападники Дмитро Даниленко, Денис Гончаренко, Назар Ружніков і Микита Семененко – за гостей. Очолює «Каунас», як відомо, українець Сергій Вітер. Результативними діями в цій зустрічі жоден з наших представників не відзначився.

«Земґале» Панасенка здобув у 14-ти матчах 26 очок і наразі знаходиться на вершині балтійської ліги. «Каунас» з вісьмома очками у восьми матчах – шостий серед дев’яти команд. «Енергія» з двома очками – передостання.

Ерсте-ліга (Угорщина)

Оборонець «Дунайвароша» Іван Сисак відкрив рахунок у матчі проти «Дебрецена», а потім виступив у ролі асистента в ситуації, коли його команда відзначалася втретє і допоміг тим самим здобути перемогу 3:2 і перервати чотириматчеву програшну серію. Іван традиційно грав у третій парі. Загалом у 13-ти матчах Ерсте-ліги Сисак закинув 3 шайби і віддав 1 асист.

«Дунайварош» з 14 очками в 13 матчах посідає дев’яте місце серед десяти команд.

Італійська хокейна ліга

Оборонець Владислав Лисенко і нападник Дмитро Німенко відзначилися асистами в зустрічі, в якій їх «Фальтреґ’яячо» поступився вдома 2:4 «Варезе». Німенко традиційно грав центрфорвардом у першій ланці, Лисенко – в другій парі оборонців з Андреа Даміном. Дмитро в 10 матчах поточного регулярного чемпіонату має в активі 3 голи і 12 результативних передач і замикає десятку найкращих бомбардирів ІХЛ. Лисенко закинув 2 шайби і зробив 4 асисти.

22-річний нападник Роман Кізло провів переможну для «Комо» шайбу в матчі проти «Тоблах Айс Бірз». «Комо» переміг 2:1. Кізло в десяти поєдинках сезону закинув 3 шайби і віддав 2 результативних передачі. У другій ланці нападу з Романом традиційно грає 22-річний Володимир Станко. Він у грі проти «Тоблаха» результативними діями не відзначався, а раніше в поточному сезоні закинув 5 шайб і віддав 5 асистів.

«Фальтреґ’яччо» з 14-ма очками посідає шосте місце. «Комо» після трьох перемог поспіль здобуло вісім очок і піднялося в таблиці на дев’яту позицію серед 11-ти команд.

Campionatul National (Румунія)

Оборонець Олександр Александров відзначився прем’єрною шайбою і двома асистами в четвертому матчі за «Дунарю» з Ґалаца. Команда українця поступилася 5:6 в овертаймі «Сап’єнції U23». Загалом Александров вже має в активі 5 (1+4) очок.

«Дунаря» в шести матчах набрала 7 очок і посідає п’яте місце серед шести команд. «Стяуа» екс-капітана збірної України Андрія Міхнова на вихідних не грала. В чотирьох попередніх матчах вона набрала дев’ять очок і йде в таблиці четвертою.

Вас може зацікавити