На характері. Юнацька збірна України перемагає Францію на старті ЧС

Попри відсутність двох ключових гравців і доволі суперечливі рішення суддів у кінцівці основного часу і в овертаймі, наша юнацька збірна здобула перемогу над господарями в стартовому матчі турніру.

Збірна України U18 – збірна Франції U18 – 3:2 Б (1:1, 1:1, 0:0, 0:0, 1:0)

Шайби: 1:0 – Герасименко (Кравченко), 08:50. 1:1 – Серре (Шапюї, Леманн), 12:48. 2:1 – Шульга (Купріянов), 24:23. 2:2 – Шапюї, 25:40. 3:2 – Яловий (переможний булліт)

Україна: Левшин; Здоровець (А) – Боднар, Іващенко (А) – Євтехов – Захаревич; Бондарєв – Трущенко, Сафронов – Яловий – Шелудченко; Пуздрановський – Іщенко, Шульга – Купріянов – Гапоненко; Кравченко – Чепіль – Герасименко (К). Тренер – Олександр Бобкін; асистенти – Руслан Борисенко, Олександр Федоров

Франція: Некар; Куайя – Леманн, Відаль – Шапюї (А) – Серре; Каль – Тубан-Бесньєр, Де Смітт – Дюфур – Ноґаретто (К); Пердруа – Бікан, Л. Йокінен – Бойссон – Ґауфріау; Віаль – Фін, Тукмачев – Бессон – Ле Лем. Тренер – Себастьєн Дерміньї; асистент – Ентоні Ґаттінґ

Кидки: 32 (12 + 10 + 8 + 1) – 32 (11 + 12 + 7 + 2)
Штраф: (2 + 4 +) – (0 + 2 +)

23 квітня. Анже (Франція). Icepark. 1317 глядачів

Напередодні матчу тренерський штаб збірної України зіткнувся з кадровими труднощами. Дива не сталося і оборонець Микола Косарєв та нападник Гавриїл Сімчук, на яких Олександр Бобкін серйозно розраховує, за ніч не одужали. Довелося нашій команді виходити на збірну Франції без них. Натомість французька збірна грала абсолютно тими ж поєднаннями, що й у двох товариських поєдинках, які передували чемпіонату світу (проти Казахстану – 2:7 і України – 3:4 ОТ).

Перших півперіоду українські хокеїсти домінували і зусиллями Микити Іващенка створили мінімум три ситуації, які цілком могли завершитися взяттям воріт. Та господарі змогли відбитися. Перший на турнірі гол нашої команди відбувся після того, як голкіпер і оборонець суперників не порозумілися і Микола Кравченко пасом з-за воріт вивів на порожні ворота капітана команди Степана Герасименка – 1:0.

Правда, невдовзі колективна помилка вже нашої команди дозволила французькій збірній відігратися. Коли ж наприкінці періоду «Ле бльо» отримали першу чисельну більшість, в одному з епізодів лише самовідданість наших гравців, які приймали шайбу на тіло і головно Олексія Євтехова, який зупинив шайбу на лінії воріт, врятували українців від другого голу.

На старті другого періоду наша команда витримала ще дві дуже непрості хвилини, вдруге опинившись у меншості. Але, вистоявши, невдовзі наші хокеїсти змогли вдруге повести в рахунку після того, як на добиванні вдало зіграв Данило Шульга. Правда, попереду українці були трохи більше хвилини. Французи скористалися хаосом в нашій обороні і вирівняли становище. А після того команди подарували одна одній по подарунку. Спершу, кидаючи в порожній кут воріт, не зміг пробити повз пастку Олександра Левшина Шапюї, а трохи згодом, під час виходу два в один і передачі від Іващенка ідентично в пастку Мартену Некару влучив Руслан Здоровець. Хоча, звісно, найперше в цих ситуаціях треба відзначити блискучі дії обох воротарів. Ще одну гарну нагоду втретє в матчі повести в рахунку українці мали, граючи в меншості. Герасименко підтримав почату Євтеховим контратаку, але в ситуації, коли Некар, вийшовши з воріт, опинився на льоду, не зумів проявити холоднокровності і пробити по напівпорожній стулці.

На початку третьої третини трохи пощастило вже нашій команді. То коли після помилки Здоровця в поперечину влучив Матіс Дюфур. В середині періоду свій шанс мав Михайло Гапоненко, котрий перехопив шайбу на власній половині, протяг її через півполя, обіграв оборонця, але не влучив кидком у кут. Взагалі, ближче до кінця зустрічі почала проявлятися ліпша функціональна готовність нашої команди. Французи в основному відбивалися, але справді реальну нагоду відзначитися впродовж цього відрізку мав лише Захаравич. Володимир майстерно накрутив двох оборонців, але пробив метрів з трьох над поперечиною.

А за 14 секунд до завершення основного часу трохи незрозуміле вилучення. Зовні виглядало, що Євтехов зіграв проти оборонця суперників, котрий на мить зупинився, чисто. Але, на думку рефері, це було порушення. В підсумку наша команда вистояла важких 14 секунд основного часу, а після того ще й старт овертайму. Невдовзі ж після того, як склади вирівнялися, трапилося ще одне вилучення. Теж не дуже однозначне. Як наслідок, майже весь овертайм українці відбивалися і треба віддати команді і персонально голкіперові Олександрові Левшину належне, що вони вистояли і довели справу до серії буллітів. А вже там Левшин довів свій клас, впоравшись із трьома з чотирьох кидків. Впорався б і з кидком Тубана-Бесньєра. За словами Сашка, він свідомо відкрив супернику кут і взяв би кидок, якби шайба не зійшла суперникові з гака і не полетіла за непередбачуваним напрямом. Зрештою, Іващенко та Яловий свої кидки реалізували і пренесли команді першу перемогу на чемпіонаті.

Завтра, 24 квітня, починаючи з 13:30 збірна України зіграє другий матч чемпіонату світу-2023 у дивізіоні 1А. Нашими суперникам будуть данці, які сьогодні в матчі-відкриття поступилися 3:5 японцям.

Титульний партнер юнацької збірної України – INNOVECS

Вас може зацікавити