Михайло Чіканцев став гравцем польського «Подхале»

21-річний нападник національної збірної України Михайло Чіканцев перейшов зі шведського клубу «Калікс» (дивізіон HockeyEttan) у команду польської Екстракляси «Подхале» з Нового Тарґа».

Чіканцев народився 28 серпня 2001 року в Єкатеринбурзі (РФ), проте оскільки батьки майбутнього хокеїста невдовзі перебралися на Львівщину, його дитинство і юність минули в Україні. Саме в Новояворівську, під керівництвом Михайла Чіканцева-старшого майбутній збірник почав заняття хокеєм у школі «Галицьких Левів». З «Левами» Михайло виграв срібло чемпіонату України U16 у 2017 році і бронзу національного чемпіонату U20 у 2018-му.

З осені 2018-го Чіканцев почав виступати за кордоном. Три роки він провів у Словаччині – починав з «Пухова», але закріпився і відіграв неповних три сезони за команди різних вікових категорій «Поважської Бистриці». Зі Словаччини Михайла запрошували до лав юнацької збірної України для участі в чемпіонаті світу-2019 у дивізіоні 1А.

З сезону-2021/2022 Михайло представляв шведський «Калікс». Він відіграв 18 матчів, у яких відзначився чотирма голами і 12-ма передачами, за команду U20, а за основний склад провів 23 поєдинки. «У Швеції потрапив у хокейне середовище, де є змога прогресувати», – казав хокеїст в інтерв’ю прес-службі ФХУ.

Вперше до лав національної збірної України тренерський штаб викликав Михайла торік у грудні, коли команда виступала на Різдвяному кубку в польському Битомі. Там Чіканцев провів усі три поєдинки проти збірних Угорщини, Франції і Польщі і заслужив непогані відгуки. Цьогоріч навесні Вадим Шахрайчук довикликав Чіканцева в ході тренувального збору національної збірної в угорському Мішкольці. В період підготовки, а надто під час товариських матчів Михайло проявив себе вельми добре і заслужив на потрапляння в заявку збірної на чемпіонаті світу в дивізіоні 1В, який відбувався в тому ж Битомі. Україна посіла на турнірі третє місце, а Чіканцев відіграв усі чотири поєдинки.

Михайло вже дебютував за «Подхале» у виїзному поєдинку проти «Заґлембє» з Сосновця. Дебют виявився успішним: команда з Нового Тарґа перемогла 3:0. Окрім Чіканцева, в складі переможців грали ще два українці: оборонець Олександр Александров і центрфорвард Олексій Ворона. Олексій, вийшовши в третій ланці, наприкінці першого періоду відзначився результативною передачею на фіна Алекса Маунулу, коли той закидав удруге. Загалом у семи матчах нинішнього сезону Ворона закинув дві шайби і зробив дві передачі.

Зауважимо, що в складі «Заґлембє» традиційно в першій ланці діяли українські оборонець Віталій Андрейків, нападники Дмитро Даниленко і Микита Буценко.

Завдяки цій перемозі «Подхале» наздогнав «Заґлембє» в таблиці. Тепер в обох команд по шість очок. Команда з Нового Тарґа йде в таблиці сьомою, колектив з Сосновця – восьмим серед дев’яти команд. Нижче знаходяться «Ястжембє», які програли п’ять матчів з шести.

Вас може зацікавити