Меморіал Шаркозі. Словенія – Україна. Анонс матчу

Сьогодні, 10 листопада, починаючи з 16:00 на льоду будапештського «Тюскечарнока» національна збірна України проведе свій другий матч у рамках Меморіалу Тамаша Шаркозі. Після яскравої стартової перемога з рахунком 5:4 над господарями угорцями наші хокеїсти зустрінуться з іншим представником дивізіону 1А Словенією.

Точніше, балканці випали в другий за силами ешелон з топ-дивізіону, програвши на цьогорічному чемпіонаті світу всі сім матчів. Ця невдача коштувала посади наставникові команди Матьяжу Копітару. На  тренерському містку його замінив 43-річний екс-гравець команди Едо Терґлав, котрого в 1998-му під 249-м номером на драфті НХЛ обрали «Баффало Сейбрз». Щоправда, в найсильнішій клубній лізі світового хокею Едо так і не пограв. Ставши легендою провідного клубу Батьківщини – «Олімпії» з Любляни. Власне, саме цей клуб є базовим для збірної Словенії і понині. Як мінімум у розрізі Меморіалу Шаркозі.

Склад збірної Словенії на Меморіал Тамаша Шаркозі

Воротарі: Лука Колін («Олімпія»), Жан Ус («Єсеніце»)

Оборонці: Альоша Црновіч, Крістян Чепонь, Ян Кошіч, Нейц Стоян (усі – «Олімпія»), Біне Машіч («Вассан Спорт», Фінляндія), Нік Шировнік («Цельє»), Жиґа Урукало («Єсеніце»)

Нападники: Мартін Бохінц, Жан Єловшек, Ерік Светіна (усі – «Єсеніце»), Рок Капел, Марцел Манковец, Жиґа Мехле, Юре Повше, Нік Сімшіч, Яка Содья, Яка Штурм, Міха Зайц (усі – «Олімпія»), Рок Мацух («Оломоуц», Чехія), Лука Мавер («Ворарльберґ», Австрія), Блаж Томажевіч («Віллахер», Австрія), Матіц Тьорьок («КооКоо», Фінляндія)

На відміну від збірної України, словенці свій перший матч на турнірі в Будапешті програли, поступившись з мінімальним рахунком 0:1 італійцям. Цілком очевидно, що Терґлав в угорській столиці переглядає багатьох молодих гравців. У першій зустрічі словенці грали в наступних поєднаннях.

Словенія – Італія – 0:1 (0:0, 0:0, 0:1)

Шайба: 0:1 – Бруннер (Петан, Фіноро), 43:19

Словенія: Ус; Црновіч – Чепонь, Манковец – Сімчіч – Мавер; Мушіч – Урукало, Содья – Мацух – Капел; Стоян – Кошіч, Єловшек – Томажевіч – Тьорьок; Шировнік – Повше, Штурм – Бохінц – Зайц

Треба сказати, що збірні України і Словенії вперше зустрічалися ще 25 березня 1994-го в рамках чемпіонату світу в дивізіоні С. Той турнір, що цікаво, відбувався в словацькому місті Спішска Нова Вес, за клуб якого зараз успішно виступає капітан збірної України Ігор Мережко. В складі збірної Словенії майже 30 років тому грав центрфорвард Нік Зупанчіч, котрий нині є тренером Андрія Денискіна в польській «Унії» з Освенцима. Але на тому паралелі з нинішнім часом й вичерпуються. Україна в 1994-му була сильнішою за словенців на голову і виграла 6:1. Дві шайби в складі нашої команди тоді закинув Раміль Юлдашев, по одній – Валентин Олецький, Євген Шастін, Костянтин Буценко і Валерій Ширяєв.

Після того Словенія не могла перемогти Україну ще в шести матчах, щоправда, двічі за цей час зігравши внічию. Одна з тих нічиїх є для українського хокею дуже пам’ятною. Адже ті 2:2 у словенській столиці Любляні в 1998-му ґарантували нашій збірній вихід у топ-дивізіон чемпіонату світу.

В листопаді 2002-го Україна переграла Словенію 5:0 на схожому з нинішнім етапі Єврочелленджу в угорському Секешфегерварі. Хто б тоді подумав, що з того часу наші хокеїсти не зможуть здолати цього суперника понад 20 років. Але такі реалії. Наступного разу команди зустрілися лише через 10 років, у рамках чемпіонату світу-2012 у дивізіоні 1А. Тоді Словенія в рідній Любляні перемогла 3:2 і надалі обігрувала Україну ще шість разів. Зокрема на торішньому Меморіалі Шаркозі. Щоправда, очолювані Вадимом Шахрайчуком українці тоді мали всі шанси перемогти, проте не використали свої шанси спершу в основний час, коли шайбами обмінялися Рок Капел і Дмитро Німенко, а потім і в овертаймі. Словенці ж натомість за 70 секунд до завершення екстра-тайму використали індивідуальну помилку одного з наших хокеїстів. Матіч Подліпнік закинув і приніс Словенії звитягу 2:1. Розтягнувши тим самим переможну серію на ще довший час і на сім матчів. Виходить, що з перших семи поєдинків Україна виграла в Словенії п’ять і двічі зіграла внічию. Наступних сім матчів виграла Словенія. При загальній різниці шайб 38 – 38.

Що ж, настав час змінювати неприємні тенденції?

Іван Вербицький, прес-аташе ФХУ

INNOVECS – титульний партнер національної збірної

Вас може зацікавити