Люк Тардіф: «Для IIHF «суперліги» не існує»

Керівник IIHF висловив чітку позицію стосовно ситуації, яка склалася в українському хокеї, під час зібрання з керівництвом, тренерами і гравцями чемпіонату України з хокею з шайбою. Зустріч відбулася в онлайн-режимі. Через засоби сучасного зв’язку у відео-режимі з паном Тардіфом поспілкувалися перші особи клубів «Сокіл», «Кременчук», «Дніпро», «Харківські Берсерки» і БСФК. Президента IIHF слухали в режимі реального часу хокеїсти Андрій Міхнов, Віктор Андрущенко і Дмитро Німенко (всі – «Сокіл»), Владислав Грицьких («Кременчук»), Булат Хамматов і Едуард Захарченко («Дніпро»).

Зустріч відбувалася у форматі брифінгу, хоча більшість питань Люк Тардіф зняв своєю півгодинною промовою.

«Не так давно, 13 грудня я приїздив сюди, щоб зустрітися з міністром молоді і спорту Вадимом Гутцайтом, – взяв слово пан Тардіф. – Я приїхав, щоб обговорити програму розбудови хокейної інфраструктури. Під час планування відрядження метою зустрічі було виключно обговорення цієї програми. Поряд із тим, IIHF збентежило створення так званої «суперліги». Міністр тоді запевнив, що його метою є один чемпіонат і одна збірна. І запитав, чи можу я посприяти, щоб непорозуміння в українському хокеї були усунені. Я відповів, що дам відповідь на це питання, повернувшись до Києва 10 січня. При цьому до 13 грудня я вже був обізнаний у ситуації, оскільки кілька клубів звернулися до мене через те, що не погоджувалися з санкціями від ФХУ. Я дав завдання юридичному департаменту IIHF – перевірити справедливість винесення таких рішень. Ми провели своє розслідування, отримали всі документи. Можу сказати, що з боку ФХУ процедура була дотримана належним чином. Такого висновку ми дійшли вже до 13 грудня.

З попереднього розслідування в IIHF чітко зрозуміли, що покараними клубами було порушено фундаментальні принципи міжнародного хокею. Перший з них – клуби не забезпечили участі гравців у збірній, самі хокеїсти самовільно покинули лави національної команди. Друге фундаментальне правило – після відсторонення гравці взяли участь у матчах національного чемпіонату. Вони цього не могли робити категорично, а ні гравці, а ні клуби. Третє порушення з’явилося пізніше, після створення так званої «суперліги» – 23 особи, які неналежним чином оформили трансфери, беруть участь у «суперлізі».

Ще 13 грудня я сказав, що клуби повинні прийняти санкції. Наразі для IIHF «суперліги» не існує.

Поясню вам, що таке IIHF, яких правил вона притримується і чому важливим є дотримання її правил. IIHF створена понад 115 років тому і точно ще років 100 проіснує. Ми існуємо завдяки тому, що найбільші ліги – НХЛ, КХЛ, європейські ліги та інші – здійснюють свою діяльність, визнаючи єдині правила IIHF. Одне з них – грунтовне правило – забезпечувати участь гравців у національних збірних. Хто не розуміє цього правила, не має що робити в хокеї.

Друге. Грати з відстороненими і дискваліфікованими гравцями не є можливим.

Третє – кожен суб’єкт хокейної діяльності має визнавати міжнародне право трансферного поводження, яке існує, щоб захищати інтереси гравців і команд. Щоб змінити клуб і країну, треба отримувати міжнародні трансферні картки.

Звісно, в деяких країнах є незалежні від IIHF ліги. У них можна грати чотири періоди, у форматі «сім на сім», видумати собі якісь інші правила. Але такі ліги не мають стосунку до міжнародного хокею, міжнародних змагань. Якщо ви хочете всю кар’єру провести в «суперлізі», грайте там. Але якщо ви хочете грати в міжнародному хокеї, то змушені будете повернутися під парасольку IIHF. Те саме стосується тренерів, суддів і решти суб’єктів, причетних до цього змагання.

Я приїздив сюди, отримавши місію, завдання від міністра Гутцайта. Я дослідив питання всесторонньо. Зокрема вчора ввечері відбулася моя зустріч з Борисом Колесніковим. З ним ми зустрічалися не сам на сам. Присутніми були також почесний президент ФХУ Анатолій Брезвін і голова юридичного департаменту IIHF Ешлі Алерт. На цій зустрічі Борис просив зустрітися з клубами, які грають у «суперлізі». Я пояснив, що це неможливо. Бо ці клуби не існують для мене, як не існує «суперліги». Я пояснив йому і дав зрозуміти, що єдина можливість про щось розмовляти – прийняти санкції чи подати апеляцію на них і повністю визнавати юрисдикцію і авторитет ФХУ. Не може бути жодних домовленостей, поки не буде дотримано правил.

Федерація хокею України входить у число співзасновників IIHF. Національні федерації є тими складовими, які створюють IIHF. Пан Колесніков ставив під сумнів легітимність обрання Георгія Зубка президентом ФХУ. Ми перевірили цей процес і порушень не знайшли. Можемо сказати, що будемо стояти за спиною ФХУ та її всебічно підтримувати.

Під юрисдикцією IIHF знаходяться всі міжнародні клубні турніри. Частка IIHF у Лізі чемпіонів – 12,5%. Виходячи з цього, можу сказати, що зараз у клубу «Донбас» є єдина можливість отримати wild card для участі в Лізі чемпіонів – визнати санкції, які були накладені на нього. Якщо wild card  буде видана без дотримання цієї умови, це означатиме одне – IIHF вийде із корпоративних прав у Лізі чемпіонів і це матиме наслідком тривалу тяганину».

На завершення Люк Тардіф спростував чутки, мовляв, він прибув в Україну, щоб домовитися про проведення влітку перевиборів президента ФХУ. «Це не відповідає дійсності. Ми про це взагалі не говорили. Жодних домовленостей не може бути, поки два правила – визнання санкцій і повне прийняття юрисдикції ФХУ – не будуть дотримані», – повторив очільник IIHF.

Люк Тардіф зауважив, що надалі приїжджатиме в Україну трохи рідше, але при цьому продовжуватиме стежити за подіями в Україні зі штаб-квартири Міжнародної федерації хокею в швейцарському Цюриху.

«Існування двох ліг в Україні неможливе, – підсумував пан Тардіф. – Звісно, обидві сторони мають іти на зустріч одне одному. Я готовий стати модератором у цьому процесі, але не дозволю порушувати правила. Це стосується не лише «Донбасу», а й усіх інших клубів. Ми будемо сильним партнером українського хокею і Федерації хокею України».


Вас може зацікавити