L’Eqipe: Франція і Україна завжди були близькі в світі хокею

Провідне французьке спортивне видання LEqipe підготувало матеріал, присвячений участі збірної України в Турнірі трьох націй у Марселі. У ньому журналіст Олів’є Пакеро, поспілкувавшись з президентом ФХУ Георгієм Зубком і головним тренером нашої національної збірної Вадимом Шахрайчуком, розповів про стан справ в українському хокеї, фонд «Українська хокейна мрія» і ті амбіційні плани, які ставить перед собою керівництво нашого хокею, не дивлячись на обставини.

Вашій увазі – переклад статті з французької на українську.

…Цього тижня, у четвер збірна Франції з хокею розпочне виступ на Турнірі трьох націй. Щоправда, протистоятиме нам команда з дивізіону 1В, другого рівня чемпіонату світу, а не з Елітної групи, до якої належать «Ле бльо». Та це буде не просто суперник. Збірна Франції, яку тренує Філіп Бозон, зустрінеться зі збірною України, яка продовжує існувати, незважаючи на те, що минув майже рік після вторгнення російської армії в країну. «На папері це менш цікаво, ніж грати з Австрією чи Норвегією. Але ми наполягли на тому, щоб Україна приїхала», – сказав П’єр-Ів Жербо, президент Федерації хокею Франції (FFHG).

Щоб допомогти у нелегкий час, а також тому, що дві країни завжди були близькі у світі хокею. Люк Тардіф, колишній президент FFHG, який сьогодні очолює Міжнародну федерацію хокею (IIHF), налагодив зв’язки зі своїм українським колегою. Коли почалася війна, Жербо та очолюваний ним орган організували приїзд до Франції сотні українських родин (малолітніх дітей з матерями). Цих біженців прийняли в Сержі-Понтуаз, Шамоні, Сен-Жерве та Морзіні. Діти зараз у школі, а матері знайшли роботу. «Ми дуже пишаємося тим, що зробили всією французькою хокейною сім’єю», – прокоментував П’єр-Ів Жербо.

Але на цьому діяльність FFHG не зупиниться. Проектів багато: балюстрада для облаштування одеської ковзанки, прийом і підтримка українців на наступному чемпіонаті світу до 18 років (у квітні в Анже), команди, яка змогла підвищитися в класі до дивізіону 1А, не дивлячись на війну. У Марселі участь українців також фінансово підтримує Федерація хокею Франції. А кошти, зібрані під час турніру, будуть передані до фонду «Українська хокейна мрія» (UHD), створеного через три місяці після початку російського вторгнення, щоб допомогти українському хокею вижити. Очолює фонд Георгій Зубко, який також є президентом Федерації хокею України.

Для порятунку хокею в країні UHD сподівається зібрати 15 мільйонів доларів з моменту свого запуску. Сьогодні на рахунки Фонду надійшло лише трохи більше 200 тисяч. Зокрема, Фонд отримав допомогу від IIHF, МОК і НХЛ. Кошти дозволили евакуювати сім’ї, окрім висланих до Франції, та розпочати чемпіонат України (у закритому режимі). Зуміли продовжити існувати різні національні збірні, вдалося відновити роботу кількох льодових майданчиків, відремонтували хокейні школи та забезпечили дітей обладнанням. «Франція була однією з перших країн, яка прийшла на допомогу українському хокею, – сказав Георгій Зубко. – Ми дуже вдячні їй за це».

Поточні проекти UHD включають перенесення арен із зон бойових дій на західну Україну, менш постраждалу від конфлікту, започаткування молодіжних змагань і збільшення кількості хокейних шкіл. «І в Марселі ми будемо переслідувати дві мети: мати змогу протистояти командам, які класом вище за нас. І звернути увагу на те, що нам потрібна допомога», – продовжує Зубко.

У Марселі виступатиме 22 українських гравці. Половина грає у своєму чемпіонаті, інші – у Польщі, Франції та Угорщині. Команда має змогу тренуватися в Києві. У квітні наступного року в Естонії вона планує піднятися з дивізіону 1B  в 1A чемпіонату світу. «Війна вплинула на наш стан, але не вплинула на нашу волю рухатися вперед», — каже тренер збірної Вадим Шахрайчук.

Олів’є Пакеро, LEqipe

Вас може зацікавити