«Кременчук» вперше в історії здобув Кубок України

«Кременчук» здобув перший трофей під керівництвом нового головного тренера Дмитра Сумця. Перегравши у драматичному фінальному матчі Кубка України «Сокіл», який вів по ходу зустрічі 3:1, «міщани» виграли перший титул сезону-2023/2024.

«Кременчук» – «Сокіл» (Київ) – 4:3 (1:2, 1:1, 2:0)

Шайби: 0:1 – Толстушко (Бабинець, Мазур), 08:41. 1:1 – Лялька (Кривошапкін), 11:16. 1:2 – Чердак  (Бабинець, Вол. Алексюк), 12:55. 1:3 – Толстушко (Бабинець, Мазур), 28:03. 2:3 – Кривошапкін (Лялька, – більш.), 39:30. 3:3 – Брага (Середницький), 52:50. 4:3 – Лялька (Кривошапкін), 57:53

«Кременчук»: Кучер; Варава – Матусевич, Лялька – Кривошапкін – Андрющенко; Ігнатенко – Кругляков, С. Тимченко – Середницький – Брага; Матвієнко – Максименко, Т. Савицький – Кривенко – Целогородцев; Бабчук – Панков, Андрущенко – Федоров – Геворкян. Тренер – Дмитро Сумець

«Сокіл»: Дьяченко; Полоницький – Бондарєв, Чердак – Мазур – Бабинець; Філімонов – Толстушко, Ромащенко – Захаров – Бородай; Євсейчик – Вол. Алексюк, Говорушко – Качан – Слюсар; Горлушко, Костромітін, Жеребко. Тренер – Олег Шафаренко

Кидки: 47 (20 + 16 + 11) – 24 (5 + 10 + 9)
Штраф: 2 (0 + 0 + 2) – 6 (2 + 2 + 2)

16 вересня. Кременчук. Арена «Айсберг». Без глядачів

Старт поєдинку для «Сокола» вийшов доволі важким. Зумовлено це тим, що вже з 34-ї секунди гості грали в меншості. Вистояти киянам було важко, але вони це зробили. Трохи згодом, уже в рівних складах гарну нагоду відкрити рахунок мав Борис Андрющенко, але переграти Богдана Дьяченка молодий нападник не зумів. Взагалі, надійність голкіпера на старті поєдинку вселила гостям впевненість у власних силах і до середини періоду вони вже домінували на льоду, втіливши цю перевагу в гол після кидка екс-оборонця «Кременчука» Всеволода Толстушка від синьої лінії.

Повівши в рахунку, досвідченіші кияни контролювали хід поєдинку. Але в такій ситуації «Кременчуку» стала в нагоді його головна зброя – стрімка контратака: Гліб Кривошапкін і Віталій Лялька, втекли у відрив два в один, майстерно скористалися нагодою і зрівняли рахунок. Проте ненадовго: «Сокіл» знову вийшов уперед, коли на добиванні вдало зіграв Володимир Чердак.

Втримати перевагу в рахунку за підсумками двох періодів «Соколу» допоміг найперше воротарський фактор. Так, коли Толстушко, опинившись на п’ятаку, оформив дубль, перевага як для такого матчу виглядала вже доволі комфортною. Але в другій третині гри Дьяченко здійснив близько десятка складних сейвів. Та й сама кількість кидків по воротах гостей за підсумками двох періодів вражає – 36. З них Дьяченко пропустив лише два. Друга шайба у ворота гостей влетіла незадовго до другої перерви, коли «Сокіл» вдруге в матчі опинився в меншості (дві хвилини штрафу отримані за перевищення чисельного складу). Нагодою «Кременчук» скористався всього через півхвилини, коли Лялька майстерною передачею знайшов на п’ятаку Кривошапкіна, а той вразив «дев’ятку» – 2:3.

Інтрига перед заключним періодом закрутилася максимально. Й загострилася ще більше, коли Богдан Середницький у швидкісній атаці вивів на ударну позицію Владислава Брагу і той рахунок зрівняв. Та й загалом «Кременчук» виглядав у кінцівці зустрічі стрімкішим і агресивнішим.

«Сокіл» мав шанс вирвати перемогу, коли за п’ять хвилин до завершення зустрічі вперше в матчі отримав чисельну більшість. Ідеальну нагоду вразити ворота Кирила Кучера мав Сергій Бабинець, однак шайба після його кидка просвистіла поруч із хрестовиною. Коли ж склади вирівнялися, «Кременчук» таки знайшов свій шанс і вирвав перемогу. Віталій Лялька кидком з правого кола для вкидання вразив дальній кут воріт Богдана Дьяченка. Богдан відіграв блискучий турнір і справедливо був визнаний найкращим голкіпером турніру. Але в цьому моменті зарадити ситуації не зміг. Лялька натомість отримав більшість індивідуальних призів: найкращого бомбардира, нападника і MVP турніру. Найкращим оборонцем організатори Кубка України визнали капітана «Дніпра» Євгена Ратушного.

Вас може зацікавити